Změna v životě i na talíři

Změna v životě i na talíři

13. 12. 2013

Mám to štěstí, že jsem poznala a znám tři dámy „přes DEVADESÁT“. Všechny žijí aktivní život, aktivní nakolik, co jim věk dovolí. Tento příběh bude o jedné z nich, budeme jí říkat Emilka a brzy oslaví 92 let. Všem bych přála dožít se tak krásného věku se "všemi pěti pohromadě".  A na téma „Život není peříčko“ by měla dny a týdny co vyprávět…

Je bystrá, všímavá, má dobrou paměť a zajímá se o spoustu věcí.  A co je na ní úžasné? Že přivítá i změnu na talíři. Nakupujeme v malém městečku v Bavorsku. Projíždíme se s nákupním vozíkem bezpečně a systematicky kolem všech regálů, prohlížíme a vybíráme. Samozřejmě máme před tím prostudovanou aktuální nabídku. V letáku je zaškrtnuto několik druhů ovoce, hnědý cukr, nějaké nové jogurty, kvalitní máslo právě v akci. Jedeme, jedeme a já řeknu: "jé tento sýr nakupuje moje dcera, znám ho, je moc dobrý." Tak hned šup s ním do koše. A nebo "co takhle kozí sýr?" Ten Emilka také nezná, dosud ho nevyzkoušela, ale hned má zájem zkusit něco nového. To se mi na ni moc líbí. V těchto letech mít chuť na nové věci je přece obdivuhodné. Znám mnohem mladší lidi, co lpí stále na stejném a vyzkoušeném…

Takže základní nákup máme za sebou a jede se o kousek dál. Do rodinného řeznictví - království pana Krále. Je to čisťoučký obchod a zároveň se zde vaří něco teplého a domácího. Němčina má na to výraz Imbiss. Když napíšu, že je to něco jako Fast Food, tak konkrétně tento Imbiss urazím!!! Vše čerstvě uvařeno, usmaženo a není to jen teplá sekaná. Jsou zde stolečky a malé posezení. Kolem oběda je tu dost rušno.

Personál každého v obchodě přivítá a pozdraví a poděkují. Při odchodu popřejí dobré odpoledne či pěkný víkend, například „naše Líza“, to je prodavačka, cca 35 let, ale hodně přes 100 kg. Hlas má jako zvon! A s každým šprýmuje, s každým se stihne pobavit.

Zde nakupujeme čerstvé maso. Každý druh masa je vložen do speciální folie a vakuově uzavřen. Jednou jsme měly v ledničce od „naší Lízy“ játrové knedlíčky, vakuově zabalené. Přišla otázka co k nim? A tak jsme k nim "musely" koupit kus hovězího a kosti na pořádný hovězí vývar. No, že bych byla milovník masového vývaru, to tedy přiznám bez mučení, že ne. Naštěstí jsem jednou byla na Zážitkovém vaření pod dohledem šéfkuchaře. I hovězí polévku jsme tam vařili. Základem je, což jsem se dozvěděla od něj, že se hovězí maso do vody nestrčí syrové a nenechá se jen tak vařit. Musí se orestovat na cibulce, aby se zavřelo, udrželo šťávu a teprve pak se zalije vodou, aby se netvořila taková ta nevzhledná pěna a polévka je pak krásně čirá.

Tak teď ty knedlíčky! V počtu dva, průměr cca 5 cm, no vypadá to skoro jako nějaký granát. A ty se pak vloží rozčtvrcené do toho vývaru. To byl ECHT pravý hovězí vývar. Dovedete si, ale představit, kolik jsem měla ještě i měkoučkého vařeného hovězího?

Tak jsem udělala k hovězímu Tafelspitz báječnou křenovou omáčku. A to vše jsme snědly jen proto, že v ledničce smutně koukaly játrové "knedlíčky"...

Další články o životě v Bavorsku najdete zde: 

http://aktivnizivot.blogspot.de/2013/12/jsme-lepsi-nez-nemci-hec-jsme-lepsi.html

http://aktivnizivot.blogspot.de/2013/11/bayern-i-kdyz-kazdy-muze-navstivit.html

Můj příběh
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Polášek
trochu rozjásaný příspěvek. Pro dokreslení by zde mělo být jaký má kdo důchod, žije sám nebo ve dvou, kde a za kolik, podporují seniora mladí, kolik bere za bezmocnost atd. Jsou to soukromé údaje? Pak mně příspěvky tohoto typu vůbec nezajímají. Kdo čte tyto příspěvky má dojem že v ČR mají senioři na růžích ustláno. Opak je pravdou. Asi jsem příspěvku dobře nerozuměl. Jde o seniora žijícího v Bavorsku nebo našeho seniora dojíždějícího do Bavorska.?
Dagmar Pravečková
Paní Zdeňko, přeji vám ať vám vaše zvídavost vydrží :-) A máte velkou pravdu, lidé kteří se drží jen toho co znají, dostanou jen to co už měli...
Zdenka Jírová
Obdivuji starší lidi, když jsou ochotni "inovovat" svůj zaběhlý způsob jak stravování, tak života. Mně je 70 let a pořád mě zajímají novinky. Mám stejně starou přítelkyni, ale ta je pravým mým opakem. Snažím se ji dotlačit k nějakým novinkám, ale marně. Je to škoda, ochuzuje se o životní radosti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.