Gefilte fiš - plněná ryba

Gefilte fiš - plněná ryba

28. 4. 2014

K židovskému jídelníčku patří neodmyslitelně ryba, ať už jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Málokde v domácnosti v předvečer šábesu chybí na stole dobře upravený rybí pokrm. Posílám recept na plněnou rybu, tak, jak se zachoval  po našich předcích.

Kapra (o váze asi 2kg) zbavíme šupin, odřízenem hlavu, vybereme vnitřnosti. Vnitřek vypláchneme. Rybu naporcujeme, oddělíme maso od kůže. Vyjmeme páteř a kosti. Z hlavy odstraníme oči, vyřízneme skřele a hodně propláchneme. Hlavu i páteř vaříme ve vodě a vývar uschováme.

Umeleme rybí maso,150 g ve vodě namočených macesů (nekvašený chléb) a 300 g oloupané cibule.Přidáme 2 žloutky, sníh ze 2 bílků a 70 g oloupaných a posekaných mandlí.Ochutíme solí a pepřem a promícháme. Naplníme kapří kůži po jednotlivých dílech masovou směsí, porce zalijeme přecezeným a teplým vývarem a vaříme asi 10 minut. Přidáme 200 g drobně pokrájené cibule, 50 g pokrájených rozinek a 50 g posekaných mandlí. Osolíme, opepříme a vaříme dalších 15 minut. Před ukončením varu přidáme 40 g želatiny namočené ve vodě. Odstavíme z ohně.

Na oválné míse sestavíme z jednotlivých porcí včetně hlavy a ocasu původní tvar kapra, polejeme vývarem a necháme ztuhnout. Podáváme s chalou (speciální chléb).

Dobrou chuť přeje Vladka Nováková

 

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Tedy Vladko, to je fantastický recept! Ale asi bych ho nezvládla. Neumím si představit, jak se plní ta kůže jednotlivých porcí? Jak tam ta kůže drží? Znamená to, že se jakoby jedná o studený pokrm typu aspiku? To musí být dobrota a specialitka! Tu jsem tedy ještě nejedla! Docela koukám! Děkuji moc.
Jarmila Komberec Jakubcová
ryby mají v židovské kuchyni stále místo a já při svých návštěvách státu Izrael je často jím a to hlavně o šábesu či jiných židovských svátcích jako je sukot či Jom kipur.Já sama je také o šábesu připravuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.