Opera v Sydney slaví výročí

Opera v Sydney slaví výročí

28. 9. 2014

Dnes je tomu 41 let, co se slavnostně odehrálo první představení v Opeře v Sydney. Alžběta II. se však slavnostního otevření zúčastnila až 20.října 1973, a nikdy se bohužel s dánským architektem, který budovy opery navrhl, neudobřili.

Naší kolébkou kulturního dění je zřejmě Rudolfinum či Klementinum, kde se konají koncerty a je zde skvostná akustika, nebo Obecní dům. Všechny jmenované mají svou dlouhodobou historii. Opera v Sydney je stará jen pouhých 41 let.

Já však nemohu zapomenout na Operu v Sydney, kde jsem byla na koncertech a byl to nezapomenutelný zážitek. Zubatá silueta Opery se stala ikonou nejen pro Sydney, ale i pro celou Austrálii. Stavba tolik kritizovaná však byla po dlouhých sporech dostavěna. Revoluční projekt dánského architekta Jorna Utzona tehdy v roce 1957 zvítězil, jedni říkali, že jsou to plachtoví Santa Marii, jiní zkamenělé mušle. Je to opravdu nejoriginálnější dílo australského kontinentu a ikona Sydney. Avšak dánský architekt se neshodl s australskými architekty a v polovině stavby Austrálii opustil, bylo to z důvodů financování tak nákladné stavby.

Celá Opera, kde se nacházejí velký sál a další sál operní a potom malý se též může pyšnit . Má největší mechanické varhany světa, které mají 10154 píšťal. Operní sál má kapacitu 1500, koncertní sál 2650. Koncerty jsem zažila v obou sálech. V operním sále slavnou operetu Madam Butterfly od Giacoma Pucciniho, ta je velmi smutná, ale velmi navštěvovaná pro svůj obsah děje, ji navštěvují především Japonci.

Další sál koncertní - tam je vždy vyprodáno, koncerty mají výbornou atmosféru a střídají se tam nejlepší orchestry a dirigenti světa. Jeden koncert dirigoval slavný Zubin Metha, jenž i minulý týden dirigoval v Praze poslední závěrečný koncert s izraelskou filharmonií Dvořákova Praha 2014 v Rudolfinu.

Připomínám Operu v Sydney jen proto, že často vzpomínám na kulturní dění v Austrálii, kde se hemžili lidičky kolem Opery jako roj včel, pilo se dobré víno i pivo a lidi si vzájemně sdělovali své umělecké zážitky. Lidi jsou tam otevřenější a přívětivější.

Hudba obohacuje!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Vevnitř jsem nebyla, ale před ní jsem v květnu 1992 stála (byla jsem v Sydney bohužel jen 3 dny). Je to fascinující stavba, i když při pohledu z mostu Harbour Bridge se mi jevila jako překvapivě malá. Tehdy nám říkali, že se dánský architekt na svou stavbu nikdy nepřijel podívat, ale mám dojem, že po dalších letech se přece jen rozhodl jinak.
Jana Šenbergerová
Autor této geniální stavby daleko předběhl svou dobu. Kdybych ji viděla, aniž bych o ní věděla něco víc, pokládala bych ji za stavbu ze sci-fi filmu. Trochu vám závidím, že jste se jí mohla dotknout vlastníma očima.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.