A je to zase tu, ze soboty
na neděli končí letní čas

A je to zase tu, ze soboty
na neděli končí letní čas

22. 10. 2014

Evropané si v neděli o hodinu déle pospí. Ve 03:00 středoevropského letního času se ručičky hodin vrátí o 60 minut zpět na 02:00. Evropa se tak opět bude řídit podle astronomického času. Přizpůsobí se tomu i jízdní řád vlaků nebo noční linky pražské dopravy. S koncem října zároveň končí sezona na některých pražských přívozech a na zvláštním výletním vlaku Cyklohráček.

Všechny noční spoje v české metropoli odjíždějící z konečných zastávek před druhou hodinou ranní odjedou normálně podle letního času. Netýká se to linek 513, 603 a 605, které pojedou podle zvláštního jízdního řádu. Všechny spoje s odjezdem z konečných po druhé hodině ranní již pojedou podle zimního času, tedy o hodinu později. Přívozy a Cyklohráček ukončí svůj provoz ve svátek v úterý 28. října, ten den pojedou pražské linky podle nedělních jízdních řádů. 

K čemu nám to je?

Kvůli změně bude 13 nočních vlaků Českých drah uprostřed noci hodinu stát a čekat na odjezd podle středoevropského času. Výjimkou bude noční vlak EN 444 Slovakia z Košic do Prahy, který na českém území zastavuje pouze pro výstup cestujících a po změně času pojede s náskokem. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyjíždějí až po změně času. 

Přechody na letní a zimní čas každoročně vyvolávají diskuze o tom, zda jsou vhodné a vůbec k něčemu dobré. Změny snášejí hůře lidé chronicky nebo těžce nemocní a také staří lidé i malé děti. 
Pro usnadnění přechodu vnitřních biologických hodin na zimní čas radí odborníci jít už ve čtvrtek a v pátek spát a vstávat o 15 minut a v sobotu a v neděli o 30 minut později než obvykle. Lidé mají po probuzení podniknout krátkou procházku a vyváženě posnídat. Pokud se přidá pár protahovacích cviků, klesne i tělesný stres z časového posunu. 

Zbytečná komplikace

Ustálení času pravidelně prosazují také někteří politici v europarlamentu, například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s iniciativou Only One Time. Argumentuje četnými negativními dopady na zdraví a narušením biologických rytmů. Hlavní důvod, jímž má být úspora energie, se podle něj ukázal neopodstatněný. Obrátil se prý na Evropskou komisi. Proti střídání zimního a letního času se organizovala i petice, kterou podepsaly tisíce lidí. 

Jako první přišel s návrhem zavést letní čas zřejmě Američan Benjamin Franklin. V roce 1784 poukazoval na to, že by se tak ušetřilo na svíčkách. V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a zaváděn byl až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979, a to v důsledku ropné krize a energetických problémů. V tehdejších státech EU byl již od roku 1976. V tuzemsku až do roku 1995 trval letní čas šest měsíců, od roku 1996 se Česko připojilo ke zvyklostem Evropské unie a letní čas prodloužilo na sedm měsíců. 

letní a zimní čas
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milada Salajková
K čemu nám to je ? Také mi to vadí a trvá mi než se srovnám.
Jana Šenbergerová
Zdá se mi naprosto bezohledné nedbat na nepříjemnosti, které toto "hýbání" časem způsobuje spoustě lidí. To, že někdo nepociťuje neblahé následky, neznamená, že mu nenabourávají biorytmus. Zrušit pohyblivý čas, než on zruší nás! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...