Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

Náš rodinný recept: Kachnička
obzvlášť dobře vypečená

24. 4. 2015

Pod vlivem televizních kuchařských pořadů, se kterými se roztrhl pytel a v nichž se vaří levně, draze, krátce, dlouze, bez masa i s masem, bylo rozhodnuto.

Letos bude kačenka aĺa starodávný recept, který se zakládá na pečlivém a dlouhém pečení. Založíme tak v rodině novou tradici a zapíšeme pro další pokolení postup, který dá základ "rodinnému stříbru".

Tak bylo rozhodnuto již v listopadu minulého roku o slavnostním rodinném obědě na největší vánoční svátek, Boží hod vánoční. Okamžitě byl učiněn první, a to nejdůležitější krok. Ve farmářském obchodě byla objednána nefalšovaná farmářská kačenka. Farmář dá vědět esemeskou, kdy si ji, náležitě čerstvou, máme vyzvednout. Nebylo to dříve, než 23.12. Den před všemi velkými svátky. "Božíhodová" kačenka byla opravdu "boží". Baculatá, veliká, čerstvounká, prostě připravena potěšit všechny chuťové buňky a zvláště bříška návštěvníků.

Já jsem zase pro ni připravila báječný, neobvyklý a předem konzultovaný recept, inspirovaný televizní obrazovkou. Tady ho máte:

Správně vykrmenou kačenku náležitě opláchnete, osolíte a vložíte do pekáče. Podlijete vodou do výšky "na tři prsty". Troubu vyhřejete na pouhých 80 stupňů a vložíte odkrytý, zdůrazňuji odkrytý, pekáč. Kačenka se tam bude pomalu, pomaloučku péct... Pozor! Celých 8 hodin. Pro jistotu ještě slovy: osm hodin. Tudíž uložíte kachnu do trouby a sebe do peřin. Svůj objekt sledovat nemusíte, ohlídá se sám.

Na ráno máte připravenu jednu meruňkovou marmeládu, která zajistí již tak zlaté kačence ještě zlatější odstín a delikátní meruňkový podtext. S touto pomádou pak dopřejete kachničce ještě další 3 hodiny trouby, ohřáté tentokráte na 120 stupňů. Bude pak tak akorát připravena k velkému hodování.

V šest hodin ráno na Boží hod mě ze sna probudila vůně linoucí se celým bytem. Kachnička se hlásila ke slovu. Celá nedočkavá jsem ji vytáhla z trouby a ... oněměla úžasem. Na pekáči ležela nádherná, zlatá, voňavá, dokonale  v y p e č e n á ... mumie farmářské kačenky.

A tak lze suše konstatovat. Nemůžeme se pochlubit "rodinným stříbrem", chlubíme se rovnou "rodinným zlatem". Je to přiléhavější.

Zlatá kačenka blahé paměti zůstane natrvalo naším nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

 

Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně".
recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

21%

Nikdy, maso nejím

19%