Podzim z hlediska tradiční čínské medicíny
Foto: autor

Podzim z hlediska tradiční čínské medicíny

29. 11. 2017

Členové Univerzitního klubu seniorů při VU3V PřF Ostravské univerzity navštívili 27. listopadu Akademii tradiční čínské medicíny se sídlem v Ostravě na Šubertově ulici, kde si vyslechli v pořadí již 3. přednášku na téma Podzim z hlediska TCM, kterou jim přednesla Mgr. Daniela Pilařová. Ta vede v Shanti Yoga Studiu kurzy jógy, je autorkou vzdělávacího programu pro sebelásku a sebevzdělávání žen s názvem Zbožňovaná žena a přednáší o tradiční čínské medicíně a rovněž západním bylinářství.

Přednáška Podzim z hlediska TCM: Plíce a tlusté střevo navazovala na předchozí téma Léto z hlediska TCM: Srdce a tenké střevo.

Lektorka v úvodním části zopakovala základní údaje o pěti základních elementech (Oheň, Země, Kov, Voda, Dřevo), jejich cyklech a vazbách, včetně přiřazení k orgánům lidského těla se zaměřením na roční podzimní období (podle čínského kalendáře jde ovšem již o zimní období).

Seznámila posluchače také s jednou z nejstarších lékařských knih světa Huang Di Nei Jing, v níž se o podzimu píše: „Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se. Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu...”

Zdůraznila, že tradice východního léčebného systému v žádném případě nezpochybňuje obrovský přínos moderní medicíny pro zdraví, ale nabízí holistický přístup ke zdraví pacientů.

Posluchači si se zájmem vyslechli některá poučení, co je z hlediska TCM dobré na podzim dělat a naopak, co nedělat, aby se v tomto období cítili co nejlépe a připravili si dost energie pro období následující.

Např. co máme jíst a pít - teplé nápoje, rýži, ječmen, jáhly, bílé potraviny (podle elementu kovu, který náleží k podzimu), např. celer, květák, ředkev, kedluben, cibule, česnek, křen, dále déle připravované pokrmy (dušené, dlouze vařené), např. husté polévky, masové vývary, luštěniny, dušené ovoce aj. Naopak podle TCM by se na podzim neměly jíst jogurty, studené mléčné výrobky, čerstvá zeleniny, čerstvé ovoce, citrony aj.

Učebna Akademie TCM byla rekordně naplněná pozorně sledujícími seniory, kteří s lektorkou aktivně spolupracovali a doslova ji zavalili nesčetnými dotazy, vycházejícími z osobních životních zkušeností. Projevili velký zájem o pokračování dalších lekcí z problematiky TCM, které se vztahují na následující roční období a příslušné orgány lidského těla.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

19%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%