Není nad koprovku
Ilustrační foto: pinterest.com

Není nad koprovku

25. 4. 2018

Myslím, že se to s těmi gastronomickými pořady už trochu přehání. Kam se vrtnete, tam se vaří a ve vaření soutěží. Labužnictví je zkrátka povýšeno na vědní obor a zmýlená v něm neplatí. No, jak u koho…

Kdysi mě jeden právník, pověstný svým vztahem k jídlu, přizval jako autorku laického hodnocení hospůdek v magazínu Xantypa mezi kulinářské experty. Měli jsme za úkol zhodnotit a schválit menu, které mělo být později podáváno na nějaké významné akci k vínům z oblasti Bordeaux. Degustace se konala stylově ve francouzské restauraci v Obecním domě. Moje pochybnosti, zda toto pozvání vůbec přijmout, se záhy ukázaly jako zcela oprávněné. Během chvilky jsem si tam připadala jako Bridget Jonesová na právnickém večírku…

Prvním faux pas bylo mé zpoždění. Snažím se omluvit švitořením o koprovce, kterou jsem vařila na poslední chvíli, aby měli doma taky teplou večeři. Komise neskrývá rozpaky. Zachraňuje mě amuse bouche – takové to načančané první sousto jako pozdrav šéfkuchaře: průsvitný plátek kachních prsíček, stočený do růžičky. „Já bych tu kachničku pustil do švestek“, podotkne znalecky právník. Komise přikyvuje. Švestkové dřevo na zauzení kachního masa je zjevně nejlepší. Schválen je i pečený úhoř a mladý kohoutek na víně, srnčí hřbet i créme brulée s marinovanou hruškou.

Strhující debata ovšem propuká kvůli sýrům. Můj nesmělý návrh na Roquefort je absolutně zatracen jako vrchol dilentantismu. Právník na mě vrhá pohled plný zklamání. Komise gurmetů uzavře bouřlivou diskusi tím, že v kraji Bordeaux se vlastně žádný sýr nevyrábí, a tudíž se k vínu ze slavných vinic nebude ani podávat. A basta.

Bylo mi jasné, že už mě doktor nikdy nikam nepozve. Ponížená a zmatená termíny vysoké gastronomie jsem ještě téže noci tajně vylizovala kastrůlek od koprovky…

Hezké vztahy v běhu času i u stolu vám přeje

Hana Švejnohová

 

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%