Letošní léto nabízí krásnou úrodu ovoce na stromech i na keřích.
Každoročně zavařuji, vyrábím kompoty, džemy, šťávy nebo ovoce suším.
Letos byla úroda josty u nás až nadměrná, zpracovala jsem ji na šťávu podle následujícího receptu:
1 kg josty, 1 citron, 1 lžička kyseliny citronové, 0,5 l převařené vychladlé vody, 1 kg cukru
Ovoce rozmixujeme, vložíme do 5 litrové lahve, přidáme citron, dávala jsem většinou jen půlku, dvě lžíce cukru, lžičku kyseliny citronové, zalijeme vodou, promícháme, zakryjeme, necháme stát do druhého dne, ovoce si pustí částečně šťávu. Druhý den přepasírujeme přes cedník, ještě jednou znovu přecedíme rovnou do většího hrnce, přidáme cukr (na sladší sirup jsem dala celý kg, na některé šťávy jsem dávala jen půl kg nebo ¾ podle chuti, někdo nemá rád sladkou). Cukr rozmícháme, šťávu přivedeme k varu, již dále nevaříme, sbíráme případnou pěnu, horké ihned nalijeme do patentních lahví nebo do šroubovacích sklenic, dobře uzavřeme. Pro delší trvanlivost můžeme sterilovat, já jsem letos šroubovací sklenice jen otočila víčkem dolů, jako to dělám u džemů. Kromě josty jsem použila i černý rybíz nebo jsem vyráběla z obojího směs.
Šťávu pijeme s vodou, dá se pít s minerálkou, může se použít k dochucení domácích limonád nebo do ovocného čaje.
Přeji pěkné léto a na zahrádkách hodně další úrody.