Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hry
Camu camu je rostlina s plody s bohatým obsahem vitaminu C. FOTO: dodáno CARC

Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hry

6. 8. 2025

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) představuje výsledky přelomového výzkumu v oblasti doplňků stravy. Nový produkt využívá moderní lipozomální technologii, možňující několikanásobně vyšší vstřebatelnost účinných látek v porovnání s běžně dostupnými formami vitamínů.

Tento přístup přináší nejen vyšší účinnost, ale i výrazně šetrnější zatížení organismu – zejména trávicího traktu.

Lipozomální forma je zásadní inovací pro celou oblast výživy a funkčních potravin. Umožňuje účinné látky ochránit před degradací v žaludku a zajistit jejich efektivní transport do buněk. „Tato technologie se dosud uplatňovala především ve farmacii. My ji nyní úspěšně přenášíme do oblasti doplňků stravy,“ uvedl Ing. Marian Urban, Ph.D., vedoucí Odboru potravinářství CARC.

Výsledný produkt obsahuje kombinaci vitaminu C, přírodního extraktu z plodů camu camu (Myrciaria dubia) (bohatého na antioxidanty a fytonutrienty), slunečnicového lecitinu a vlákniny z jablek a kukuřice. Právě fosfolipidové obaly – lipozomy – zajišťují, že se tyto látky dostanou neporušené až do tenkého střeva a dále do krevního oběhu. Jsou totiž složené z jedné nebo více fosfolipidových membrán oddělujících jejich vnitřní prostředí od okolního prostředí, jsou časově omezené a mohou zanikat při kontaktu s jinou podobnou strukturou, včetně buněk. Vzhledem k tomu, že mají podobnou strukturu jako buněčná membrána, je toxicita lipozomů zanedbatelná.

„Klasické doplňky stravy mají často velmi nízkou biologickou dostupnost. I když na obalu deklarují vysoký obsah vitaminů, v těle se skutečně uplatní jen malé množství. To jsme chtěli změnit,“ vysvětluje Mgr. Martin Diviš z Odboru potravinářství CARC. „Lipozomální forma nám umožňuje nejen vyšší efektivitu, ale i snížení zátěže organismu – například pro seniory nebo osoby s citlivým zažíváním,“ dodal.

Vývoj byl od počátku veden s cílem usnadnit transfer technologie do praxe. Výsledná formulace je navržena tak, aby ji bylo možné průmyslově vyrábět v zařízeních, která již doplňky stravy produkují, a to bez zásadních změn technologického zázemí. Byla podepsána i první licenční smlouva s možností výroby. Produkt je dokonce už i k dostání v e-shopu firmy Serafin - byliny s.r.o., a to ve formě kapslí.

Výzkumníci CARC zároveň upozorňují na širší význam této inovace: lipozomální technologie otevírá cestu k nové generaci potravin pro zvláštní výživu, funkčních nápojů a doplňků cílených na specifické skupiny – například osoby nad 50 let, aktivní sportovce nebo rekonvalescenty. V budoucnu počítají s výzkumem aplikace této formy i u dalších vitaminů a bioaktivních látek rostlinného původu.

 

Lipozomální vitamin C.png
Lipozomální vitamin C

 

 

 

 

Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 32. týden

Posledním státem, kterému se budeme o prázdninách věnovat v našem kvízu, je Polsko. Co o něm znáte? Otestujte se...