Tyto koláče peču celý rok. V létě postupně ze sezónního ovoce. Z třešní, višní, rybízu, švestek, broskví a nejraději ho máme borůvkový. V zimě z ovoce mraženého. Letos jsme na borůvky v Beskydech nebyli, a kanadské borůvky nám všechny obrali špačci, proto si upečeme broskvový.
Do mísy dáme 40 dkg mouky (2/3 hladké, 1/3 polohrubé), trošku osolíme. Ohřejeme čtvrt litru mléka. Odlejeme trošku do hrníčku, přidáme lžičku cukru a nadrobíme kvasnice - 1/2 kostky. Do zbylého mléka dáme půl kostky másla (12,5 dkg), aby změklo a přidáme dva žloutky. Když kvasnice vykynou, nalejeme je do mouky, přidáme zbylé mléko, máslo a žloutky. Všechno pořádně promícháme, a v teple necháme těsto, pod utěrkou, vykynout.
Když vykyne, rozetřeme těsto na vymazaný plech, naskládáme nakrájené broskve a posypeme posýpkou z másla, mouky, cukru a vanilkového cukru.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C, až zrůžoví. Upečený koláč nakrájííme na čtverečky a pocukrujeme. Vím, že kynutý koláč umí upéct každá hospodyňka. Toto je moje verze.