Letní dobrota: Broskvový "lejanec"
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Letní dobrota: Broskvový "lejanec"

19. 8. 2025

Babičku jsem nepoznala ani jednu, první zemřela ještě před tím, než jsem se narodila, druhá když jsem byla ještě hodně malá. Proto žádný recept od babičky nemám. Mám ale rodinný recept na kynuté koláče tzv. "lejance". Název dostal asi od toho, že těsto na tento koláč je řidší, a že se na plech skoro naleje. 

Tyto koláče peču celý rok. V létě postupně ze sezónního ovoce. Z třešní, višní, rybízu, švestek, broskví a nejraději ho máme borůvkový. V zimě z ovoce mraženého. Letos jsme na borůvky v Beskydech nebyli, a kanadské borůvky nám všechny obrali špačci, proto si upečeme broskvový. 

Do mísy dáme 40 dkg mouky (2/3 hladké, 1/3 polohrubé), trošku osolíme. Ohřejeme čtvrt litru mléka. Odlejeme trošku do hrníčku, přidáme lžičku cukru a nadrobíme kvasnice - 1/2 kostky. Do zbylého mléka dáme půl kostky másla (12,5 dkg), aby změklo a přidáme dva žloutky. Když kvasnice vykynou, nalejeme je do mouky, přidáme zbylé mléko, máslo a žloutky. Všechno pořádně promícháme, a v teple necháme těsto, pod utěrkou, vykynout. 

Když vykyne, rozetřeme těsto na vymazaný plech, naskládáme nakrájené broskve a posypeme posýpkou z másla, mouky, cukru a vanilkového cukru.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů C, až zrůžoví. Upečený koláč nakrájííme na čtverečky a pocukrujeme. Vím, že kynutý koláč umí upéct každá hospodyňka. Toto je moje verze. 

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Díky za recept, vypadá to lákavě a zrovna sklízím broskve :-)
Alena Švancarová
Lejance budou.Kynutá těsta dělám ráda a tohle bude nenáročné na práci.
Ingrid Hřebíčková
Maruško, dík za recept.
Jana Šenbergerová
Mám podobný recept na lité kynuté těsto z polohrubé mouky. Už dlouho jsem ho nepekla. Díky za inspiraci. Přijedou vnoučata, bude se hodit. Možná zkusím i vaši verzi s větším množstvím mouky.
Jan Zelenka
To vypadá lákavě.
Michaela Přibová
Maruško, s radostí jsem přečetla tvůj recept a zase zkusíme :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.