Jsem soutěživý typ, a proto jsem se ráda zúčastnila soutěže o Pečenku. Byla to lákavá výhra. Poctivě jsem denně zaškrtávala správnou odpověď na soutěžní otázku. Tu jsem našla po přečtení reklamního textu o Pečence na stránkách společnosti Datart.
Jedno odpoledne mne překvapilo volání neznámého čísla na mobil. Nesměle jsem se ozvala a úplně ztrnula, když mi paní redaktorka i60 oznámila, že mne počítač vybral jako výherkyni Pečenky. Bylo to velmi milé překvapení.
Věděla jsem, že součástí mé výhry je i povinnost uvařit v Pečence dvě jídla - slané a sladké. Chvíli jsem přemýšlela, a rychle se rozhodla. Je léto, všude je plno ovoce a zeleniny, bude to něco z této nabídky. Zalovila jsem ve svých sbírkách receptů, a ty mě inspirovaly ke složení tohoto menu.
Jako hlavní jídlo to budou kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami a jako sladkou tečku jsem zvolila nadýchanou bublaninu s jahodami. Protože úkol si žádal i fotodokumentaci, požádala jsem coby fotografku svou dceru Zdenu. Zde jsou oba recepty:
Kuřecí stehýnka se zeleninou a bramborami
Suroviny:
 6 kuřecích paliček
 3 barevné papriky
 1 větší rajče
 1 větší cibule, 3 stroužky česneku
 asi 15 cm pórku
 1 mrkev, kousek celeru
 1/2 konzervy žampionů nebo 4 čerstvé
 koření na marinádu masa - grilovací, pepř, nebo dle chuti
 olej, kousek másla, sůl
 asi 1/2 hrnku vývaru - může být i Masox
 3 lžíce bílého vína (není nutné)
 brambory vařené ve slupce
 pažitka na ozdobu  
 
 Postup:
 Nejprve  si dáme do mísy marinovat kuřecí stehýnka do směsi oleje, koření a soli  (s tou opatrně, bývá i v kořenících směsích). Mezitím si připravíme  zeleninu: na pánev si dáme trochu opéct na plátky nakrájenou mrkev a  celer, aby se opekly do mírně zlatova. Cibuli nakrájíme nahrubo na  plátky, česnek na jemné plátky. Po mírném zapečení mrkve s celerem  přidáme cibuli a nakonec česnek a necháme zesklovatět. Papriky očistíme a  nakrájíme na menší kousky. Pórek na kroužky. Rajče nařízneme do  hvězdičky a ponoříme do vroucí vody. Po chvíli lehce sundáme slupku.  Nakrájíme na tenké plátky. Kuřecí stehýnka vložíme do Pečenky, kde jsme  rozpálili olej s kouskem másla a pečeme do zlatova. Můžeme sledovat  okýnkem ve víku Pečenky. Asi za 1/2 až 3/4 hodiny jsou hotová. Dáme  vařit oprané menší brambory. Upečená stehýnka vyjmeme na talíř, do  výpeku dáme všechnu připravenou zeleninu, zalijeme částí vývaru, přidáme  3 lžíce bílého vína, necháme dusit. Zelenina je asi za 20 minut měkká -  zkontrolujeme a dochutíme solí. Navrch položíme upečená stehýnka,  necháme ještě chvíli prohřát. 
Na talíř dáme rozkrojené brambory, které ozdobíme pažitkou, dušenou barevnou směs zeleniny a pečená stehýnka. A můžeme se pustit do jídla!
Bublanina s jahodami
Suroviny:
 300g polohrubé mouky
 200g cukru krupice, vanilkový cukr
 3/4 hrnku oleje nebo rozpuštěného tuku (máslo, Hera)
 1 prášek do pečiva, špetka soli
 4 vejce
 100 ml mléka
 vanička očištěných jahod
 tuk a jemná strouhanka na vysypání formy
Postup: 
 Oddělíme bílek od žloutků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, na závěr ještě zašleháme část cukru. Žloutky utřeme se zbytkem cukru a vanilky. Já to dělám v mixeru, kam poté postupně přidávám rozpuštěný vlahý tuk, mouku s práškem do pečiva a mléko. Postupujeme střídavě a vždy dávku důkladně necháme rozmíchat. Nakonec lehce (nejlépe ručně) vmícháme sníh. Těsto vljeme do vymazané a vysypané formy, poklademe vrstvou rozkrájených jahod a dáme péci. Pečenka se nepředehřívá. Pečeme asi 3/4 hodiny, upečení kontrolujeme špejlí. Upečenou bublaninu posypeme moučkovým cukrem, můžeme ozdobit šlehačkou.
Otáčela jsem se ve své kuchyni, aby vše dobře dopadlo. Pečenku jsem využila maximálně, jen na šlehání a tření jsem použila ruční šlehač.
Práce s Pečenkou byla radost, nic se nepřipalovalo, všechny vůně zůstaly hezky v pokrmu a rozvoněly se až při servírování. Celková doba přípravy obou jídel mně zabrala asi 3 1/2 hodiny včetně úklidu pomocného nádobí. Pro svou skladnost a vícero použití se Pečenka hodí i do malých kuchyní a na chalupy, kde plně nahradí sporák.
Pečenku mohu všem vřele doporučit.
Dobrou chuť!
 
		 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
					 
					 
					 
					 
					 
             
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								