Ilustrační foto: pixabay.com
Má vzpomínka je duchna
1. 2. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Naděžda Špásová
1.2.2017 15:17
Jako každý v našem věku, spal v dětství pod duchnou. Neměla jsem to moc ráda byla dost těžká a neforemná. Pár jsem jich dostala, tak jsem z nich nechala ušít péřovky. Ale dcera pod peřinou ještě dlouho spala i v paneláku. Vzpomínky jsou vzpomínky, ty nám naštěstí nikdo nevezme a ty vaše jsou moc hezké. Použila jsem pro duchnu stejný výraz, jako Ivana K., protože jsme to taky tak říkali.
Eva Mužíková
1.2.2017 14:19
Krásné vzpomínky. Tu ťěžkou vlhkou duchnu, o které píše Zuzka vidím jako dnes. Nežli se zahřála, vlezla jsem si pod ní celá a snažila se prostor alespoň trochu zadýchat....
Helena Votíková
1.2.2017 13:34
Krásné vzpomínání Vždycky, když jsem k babičce přišla, musela jsem do těch duchen hupnout. Jó, to pak bylo veselo.... :-)
Věra Lišková
1.2.2017 13:12
Zajímavé počteníčko. Duchny u babičky a moc krásné spaní. Nejvíc je mi líto polštářů, plněných prachovým peřím, byly pod hlavou tak příjemné, lepší než dnešní s umělou náplní. A praní ložního prádla byla dřív časově náročná dřina, to se s dnešním pohodlím automat. praček nedá srovnávat.
Zuzana Pivcová
1.2.2017 12:32
U nás v Týně byla v mnohdy nevytopeném pokoji taková zima, že ani duchna nepomohla, spíš se mi zdála vlhká a těžká a bez nahřáté cihly v nohou postele jsem se neobešla. Peřiny už nemáme ani na chalupě. Zato mám ale dnes péřový prošívaný kabát. Opravdu hřeje víc než ten s nějakou umělinou. Ale ten předchozí, který byl dokonce dost drahý, byl pověstný tím, že mi z něj neustále lezlo ven peří, brkem napřed, takže jsem se ani nemusela představovat, k jakému živočišnému druhu patřím. :-))) Vám díky za moc hezké poetické vyprávění.
Hana Rypáčková
1.2.2017 10:26
Hezké . Vzpomínám, jak jsem duchnu vždy vykopávala a peří nahnala do nohou, když jsem byla dítě , aby nebyla duchna tak těžká.....Jednu jsem měla na chatě a zlikvidovala jsem ji na sedák - nacpala ji celou do povlaku a Venda má super posezení...
Karel Kafka
1.2.2017 10:24
Taky byly,taky na ně rád vzpomínám,taky šel "kouř" od pusy,i okna v ložnici bývala zamrzlá.
K.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 23. týden
Tentokrát zabrousíme do historie. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou osobnosti českých dějin.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci