Tato železniční stanice představuje poměrně frekventovaný dopravní uzel. Město, v němž se nachází, je prvně zmiňováno jako osada již v Kosmově kronice. V r. 1910 zde první český aviatik předvedl veřejný vzlet aeroplánu. Za druhé světové války se zde razily protektorátní mince. V březnu 1945 tu došlo na dráze k sabotáži, která se stala podnětem pro děj novely Ostře sledované vlaky. Město je známé svým výstavištěm a také dostihovým závodištěm. Narodil se zde náš slavný orientalista.

Foto: autorka
		Poznáte toto nádraží?
7. 5. 2017
		DISKUZE

Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
				příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
				konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
				vulgarismy.

Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit 

Zuzana Pivcová
						10.5.2017 14:12

Po počáteční nechtěné zápletce nakonec všichni dospěli k přesvědčení, že je to nádraží v Lysé nad Labem. Je to správně a já vám za zapojení do hry děkuji.

Anna Potůčková
						7.5.2017 18:24

Myslím že jsem našla, BH dělal výpravčího v jiném městě. Další indicií by mohlo být, že:  Dne 5. srpna 1873 vzplanul v místě požár, který zachvátil 51 stavení včetně stodol s právě sklizenou úrodou. Ve městě začala panovat nesmírná bída.

Naděžda Špásová
						7.5.2017 10:57

Pokud je to, to co si myslím, tak jsem tam byla na výstavě koní a přestupuje se tam na Chlumce n/C. BH dělal výpravčího jinde. Orientalista to jistí.

Zuzana Pivcová
						7.5.2017 10:33

Ve větě je informace, že tu první aviatik v r. 1910 předvedl veřejný vzlet. Nikoliv, že odsud prvně vzlétl.

Jana Kovářová
						7.5.2017 10:23

Mám to, taky jsem si všimla chybičky u prvního vzletu Jana Kašpara. Město je na tři slova.

Jitka Hašková
						7.5.2017 08:21

Nádraží jsem našla, ale asi se vám vloudila chybička - jak si pamatuji a našla jsem ve Wikipedii - prvním aviatikem byl Jan Kašpar a vzlétl v Pardubicích 16. dubna 1910. Toto nádraží není v Pardubicích.

Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
 portál i60 nabízí.

Aktuální soutěže

Kvíz i60 - 44. týden

Ruchadlo, telefon, kontaktní čočky... Ano, vědomostní kvíz tohoto týdne bude o vynálezech a vynálezcích.
		AKTUÁLNÍ ANKETA 

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?