Foto: archiv autorky
Užhorod - putování po českých a židovských stopách Podkarpatské Ukrajiny
5. 8. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
5.8.2017 21:30
Děkuji za příspěvky, mám připravené reportáže z Koločavy, Mukačeva, Lvova a celkový závěr o dnešní situaci na bývalé Podkarpadské Rusi, která byla 20 let i naším územím a kde dodnes jsou Čechoslováci vítaní. Nakonec každý třetí obyvatel Zakarpatí pracuje u nás či na Slovensku.
Naděžda Špásová
5.8.2017 19:26
Moje matka , babička a další příbuzní z jejich strany do Čech přišli po válce. Byli to volyňští Češi a žili někde u Lvova. Přesto nemám touhu se tam jet podívat. Máme známé, kteří přišli z Ukrajiny po revoluci u nás a myslím, že by se tam už taky nevrátili. Přesto jsem si tvůj článek přečetla, jako vždy. Asi dost náročné cestování a únavné putování, Ale objevování za to vždycky stojí.
Věra Ježková
5.8.2017 16:17
Na Užhorod mám vzpomínku, z níž mne dodnes mrazí. Někdy v 80. letech jsme jeli s přítelem vlakem na podnikový výlet do SSSR. V Užhorodu jsme měli asi hodinovou pauzu. Vystoupili jsme z vlaku, jen v teplákách, v nichž jsme byli v kupé, bez všech dokladů, a sešli jen kousek pod nádraží. Během pár minut jsme se vrátili – a viděli, jak náš vlak mizí v zatáčce. Krve by se v nás v tu chvíli nedořezal. Po počátečním ataku paniky jsme se začali rozhlížet po peroně a uviděli několik spolucestujících, včetně vedoucího výpravy. Úleva byla nepopsatelná. Vlak se za chvíli vrátil a my, ještě rozklepaní, jsme nastoupili. A ještě dodatečně se děsili představou, co by, kdyby. I při tom, že domluva s příslušnými orgány v ruštině by byla bez problémů.
Zuzana Pivcová
5.8.2017 13:38
Moc zajímavé vyprávění ze zajímavého zájezdu do někdejší části naší republiky. Mnoho Zakarpatských Ukrajinců bojovalo i za druhé světové války v 1. Čs. armádním sboru.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 22. týden
Minulý týden proběhl filmový festival ve francouzském Cannes. Nejen tento festival, ale vůbec světový film, to bude téma kvízu tohoto týdne.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci