Marně vyhlížím ve městě a v okolní přírodě podzimně zabarvené stromy. Po suchém létě listí zhnědlo nebo zůstalo zelené, zlatavý odstín chybí.    
Vydala jsem se do Podlesí, vzhůru do kopců k Šumavě. Pod Javorník k Vacovu jsem jezdila v mládí s partou. V Ptákově Lhotě bylo jen několik osamocených chaloupek a chata, kterou jsme si půjčovali. Naskládalo se nás tam i patnáct. Jezdívali jsme tam i později s dětmi, kolem bylo dost prostoru pro stany. Ke studánce se chodilo ze svahu do lesa na modrou turistickou značku. Pramen byl vydatný pro chataře i pro žíznivé pocestné. Les byl plný borůvek, malin i hub.
Z Vacova po silnici na Čkyni odbočuje v Miřeticích modrá značka vlevo po asfaltové cestě s alejí vlašáků. Samozřejmě jsem sbírala ořechy a naplnila si obě kapsy. Stoupání odhaluje výhledy na městečko a vrch Javorník s rozhlednou. Kostel vyniká svou útlou věží nad zástavbu a osada se jeví v lepším světle. Svou malebnost z minulých století ovšem ztratila. 
Les mě přivítal svou vlhkostí a byl plný hub. Upozorňovaly na sebe barevnými hlavičkami a nestydatě se nabízely. Nešla jsem na houby, hledala jsem studánku. Marně, i když jsem se několikrát vracela a jedno místo bylo dost promočené. Vystoupala jsem od značené cesty přes louku k chalupách Ptákovy Lhoty. Některé zmodernizované ztratily svůj půvab, ale našla jsem i původní, udržované s citlivostí k místu. Chata stála chuděra opuštěná a zanedbaná. Majitel byl učitel a staré školní lavice s židlemi byly naskládané u stěny chaty. Okolí bylo ovšem zarostlé, keře rybízu umíraly bez povšimnutí. Nedaleký kamenný kříž byl němý svědek lidských osudů. 
Vracela jsem se loukou a lesem do Vacova. Podzim jsem nenašla. Žádné barevné scenérie se nekonaly. Snad jen červeň plodů, sklizené pole kukuřice. Ale co modré chrpy a žluté macešky? V babím létě dohánějí rostliny, co v létě pro sucho nestihly. Tak ať ještě podzim počká.

Foto: autorka
		Jak jsem hledala podzim
7. 10. 2018
		DISKUZE

Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
				příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
				konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
				vulgarismy.

Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit 

Marie Ženatová
						11.10.2018 08:08

Díky za hezký článek. Letošní horké léto skutečně přírodu přímo "pomátlo". Kamčatské borůvky mi úplně zaschly a když konečně u nás víc napršelo tak mi začaly znovu kvést. Před domem mám rododendron a ten také rozvetl. Ale za chvíli jdu do lesa kde je také hodně usychajících smrků, kterých mi je moc a moc líto - ale snad i dnes zase nějaké houby také najdu...

Marcela Broumová
						8.10.2018 17:18

Nejvíc rozumím slovům o ztracené malebnosti. Přizvání na hledání podzimu jsem ráda přijala, velký dík za procházku, pohledy, pocity. 

Marcela Pivcová
						8.10.2018 13:50

Moc pěkné přírodní fotky, takové mne zaujmou více než vyzdobené zámky.

Elena Valeriánová
						8.10.2018 10:27

Dočkáte se určitě, Jeseníky hlásí nástup zlatého podzimu, doufám, že se vrátím včas a užiju si tu nádhernou barevnost. Podzim a hlavně slunce zlaté musí týden počkat.

Lenka Hudečková
						8.10.2018 06:56

Hani, krásně a citlivě napsaný článek, moc pěkné fotky. Máš pravdu, podzim zrezivěl (tam mi připadá ta barva na stromech) po suchém létě. Ale včera jsme již našli pár zlatých listů a trochu lepších barev....Tak snad se ještě dočkáme... :-)

Elena Valeriánová
						7.10.2018 21:11

Tak milá Hančičko, toto je vyprávění podle mého gusta. Je poetické, trošičku nadsázky a přitom ... hezké a milé. Na ty nestydaté houby se nezlob, co by jiní za to dali, kdyby se jim ukázaly. 

Jana Kollinová
						7.10.2018 16:28

Nahlédla jste objektivem do dvířek podzimu. Houby mají krásné barvy a krajina- kapitola sama pro sebe.

Dana Puchalská
						7.10.2018 15:41

Šumava je krásná v každé době. Moc mně potěšil pohled na Javorník, tam to mám moc ráda . Děkuju. 

Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
 portál i60 nabízí.

Aktuální soutěže

Kvíz i60 - 44. týden

Ruchadlo, telefon, kontaktní čočky... Ano, vědomostní kvíz tohoto týdne bude o vynálezech a vynálezcích.
		AKTUÁLNÍ ANKETA 

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?