Elena Valeriánová
9.10.2019 10:28
V článku nejde o to, jak oslovují děti respektive kamarádi našich vnuků. Kdyby mě cizí dítě oslovilo babičko, no a co, to by mi nevadilo, ale kdyby mě "babi" oslovila sestra v ordinaci, tak bych se bránila. Ale ještě se mi to nestalo.
Dana Puchalská
9.10.2019 10:08
Nikdy jsem starší osobu neoslovila babi nebo dědo. A že jsem za pultem strávila dost let. Nemám to ráda. Vždy pouze paní nebo pane. Ovšem oslovení "paninko" mně pokaždé správně rozčílilo.
Danuše Onderková
9.10.2019 10:07
Nejsem vznětlivá ani ješitná. Mám osm vnoučat, pro které jsem babi, babička. V nemocnici jsem byla několikrát a vždy jsem byla paní+příjmení. Nejvíce jsem mezi lidmi přes sezonu. Letos jsem ukončila sedmou sezonu a za tu dobu mohu říct, že své zákazníky znám. Pokud mi příjemný pán řekne mladá paní, neurazím se, jen se usměji a řeknu děkuji. Děti mne vesměs mají za babičku k mým šedivým vlasům a sedm dětí mi od chvíle co tam chodí říkají babi, babičko, neurazím se ale potěší mne to, protože vím, že jdou ke mně rádi a poví i to co neví. Mockrát na mne volají přes celé parkoviště "Babičko, ahoj" tak proč jim kazit radost. Říkám jim zmrzlinová vnoučata. Čím jsou starší, začnou chodit do školy, oslovení zaniká a zdraví dobrý den. Možná jsem jiná, ale slušné oslovení mne nikdy neurazí.
Hana Rypáčková
9.10.2019 09:34
Mně to nevadí, jsem mnohonásobná babička a i malých vnoučat kamarádi mě tak oslovují. Zvlášť, když se sejde víc babiček, přidávají jméno a ve zdrobnělině...Zrovna tak dědové, prostě jsme oblíbení, je to štěstí. Dnes si kamarád ( venčili jsme ), stěžoval, že ho dcera osloveje dědo i když není s dětmi ( má čtyři), stále ji upozorňuje, že je její táta...To chápu, ale o něm se v rodině mluví jako o dědovi. Myslím, že starý muž je sice pan XY, ale prostě když ne děda, tak stařec...
Ladislav Hnyk
9.10.2019 09:31
Ale vždyť dnešní generace je vychovávána v duchu "urážej".Všichni si jistě pamatujte klip k volbám PŘEMLUV BÁBU, PŘEMLUV DĚDU.Už jen toto oslovení je urážka.
A nejvíce urážek (familiérní oslovení) je v generaci narozené po r.1989, protože je PŘECE SVOBODA A ONI SI MOHOU MLUVIT JAK CHTĚJÍ...jejich argument.
Jana Šenbergerová
9.10.2019 08:48
Není nad korektnost, ... :-)
Zdenka Hillová
9.10.2019 08:39
Babička jsem jen pro moje vnoučata
zdrobněliny nemám ráda
slušnost je oslovovat (v nemocnici u lékaře příjmením ) cizí lidé paní
Alena Tollarová
9.10.2019 08:12
Eleno, to vypadá jako vtip, ale taková je skutečnost?! Evo, paní je OK, horší je to s paninkou. Dáme si ještě salamáček, paninko? Hrůza. :)
Elena Valeriánová
9.10.2019 08:00
Ještě bych chtěla napsat, že je škoda, že ten článek si nepřečtou i mladší ročníky.
Elena Valeriánová
9.10.2019 07:49
Jsem přímo alergická na blahosklonné jednání a zdrobněliny. Proto třeba nechodím na akce pro seniory, které se pořádají u nás v obci. Byla jsem jednou a to mi stačilo. Připadala jsem si jak v MŠ. Byla jsem v nemocnici na silvestra, vedle mě ležela paní se silnou cukrovkou, věděla jsem to z vizita, kdy ji doktor upozorňoval, aby nejedla cukroví, co jí návštěvy přinesou. Odpoledne se přihrnuly dvě sestřičky na talířcích cukroví. A ta jedna povídá paní s cukrovkou: babí, tady máte cukrovíčko, pěkně to spapejte. Tak jsem ji upozornila, že paní je silná diabetička. To vůbec netušila. Paní už byla hodně zmatená a byla by to snědla. Na "mladou paní" reaguji s úsměvem, že by si dotyčný měl zajít na oční.
Načíst starší příspěvky