Úvodní foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XIX: Rusové
18. 10. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
21.10.2020 01:21
Pane Charvát, kdy už konečně pochopíte, že autorka pouze cituje z již napsaných knih. Nic proti tomu, co píšete, ale už u Rakušanů vám to bylo vysvětleno! Charakteristika ruského člověka je pochopitelně širší, než může nabídnout kniha, která je uvedená v závěru článku. Článek je sestaven pouze z citací!!
Věra Ježková
20.10.2020 22:43
Pane Charváte, seriál o Kateřině Veliké jsem samozřejmě viděla; zajímají mě ruské reálie. Taky jsem viděla Vojnu a mír, Oblomova, Čajkovského, Šlechtické hnízdo, Obyčejný fašismus, Sedmnáct zastavení jara a řadu dalších úžasných ruských/sovětských filmů. Nejsem si jista, jestli jste pochopil, že nejsem autorkou textu. A v reakci na uvedené komentáře těžko můžu popsat svůj vztah k Rusku podrobněji a psát, co všechno o něm vím.
Věra Ježková
20.10.2020 09:10
Soňo a Ivanko, děkuju a souhlasím. Přes Mimoň jsem jezdila řadu let do Luhova u Brniště.
Soňa Prachfeldová
20.10.2020 08:13
Když jsem byla malá holka, psala jsem si s Ruskou, posílaly jsme si fotky herců a maličkosti v dopisech a věřily jsme, že se jednou uvidíme. Nikdy jsem tam nebyla, mám ráda vynikající literaturu a když vidím pamatky, tají se mi dech. Bída a lesk, krutost i široká slovanská duše. Pěkný článek, díky.
Věra Ježková
19.10.2020 20:35
Děkuji podruhé. :-) Pane Jaroslave, princip knížek dané série spočívá v tom, že autor je vždy příslušník daného národa. V poznámce o něm uvádím, že se narodil v Leningradu. Takže Lotyš nejspíš nebude.
Jaroslav Kolín
19.10.2020 14:27
Tak nevím. Autor je zřejmě podle jména Lotyš a ti nemají Rusy rádi. Do Ruska jsem jezdil služebně několikrát do roka v letech 1994 - 2010, byl jsem tam i jako turista a s pasáží "Jak vidí ostatní a jeden druhého" nemohu souhlasit. Takhle mohou uvažovat lidé s IQ tykve nebo bábušky ze zapadlé sibiřské vísky. Za ta léta, co jsem do Ruska jezdil, jsem mohl sledovat vývoj od Jelcina přes Černomyrdina až po Putina. Hodně se zlepšilo, i když korupce a oligarchové fungují dál. Překvapilo mě, kolik je v Rusku věřících po těch letech SSSR. Pozoruhodné také je, že Rusové nemají rádi USA, ale všechno přepočítávají na dolary. Zajímavý pohled na ruské reálie a mentalitu 90. let 20. a prvního desetiletí 21. století poskytuje ve svých knihách Sergej Lukjaněnko (např. Noční hlídka a další). Takže autor (nikoliv autorka!) mají u mě tři místo obvyklých pěti hvězdiček.
Dana Puchalská
19.10.2020 09:08
Věrko, to je moc povedený článek. O Rusech jako takových mám svoje mínění. Je to prazvláštní směs povahových vlastností. Měla jsem kolegyni rodilou Rusku a ta mi ráda o Rusku vyprávěla. Občas mi z jejího vyprávění šel mráz po zádech.
Helena Přibilová
18.10.2020 20:25
Rusko jsem navštívila dvakrát. V roce 2008 jsme se s manželem podívali do Petrohradu s výletem do Novgorodu. Petrohrad mě zcela okouzlil nádherou a velkolepostí svých památek. Po deseti letech následovala cesta do Povolží (viz můj článek). Jinak jsme navštívili všechny republiky bývalého Sovětského svazu. Manžel byl navíc několikrát v Rusku pracovně. Poznali jsme velký rozdíl mezi životem ve velkých městech a na venkově. Rusové, se kterými jsme se setkávali, na nás však zapůsobili dojmem lidí, kteří jsou nezdolní a přizpůsobiví žít v jakýchkoli podmínkách.
Věra Ježková
18.10.2020 17:57
Děkuji za vaše názory. Rusů jsem poznala nejvíc z jiných národností. Byli to převážně velice milí lidé. Uvedená charakteristika se mi moc líbí. V Rusku jsem byla třikrát, nejdéle měsíc během VŠ v Moskvě a Leningradu. Navštívila jsem mj. Treťjakovskou galerii, Ermitáž, Petrodvorce. Na hřbitově jsem poslouchala Šostakovičovu Leningradskou symfonii. Obdivovala jsem krásné moskevské metro. Svými kláštery a kostely mě okouzlil historický Suzdal. Mám velice ráda ruskou kulturu, zejména literaturu; líbí se mi ruština. Ztotožňuji se s Jendou. Pro případné zájemce uvádím odkaz na svůj článek: https://www.i60.cz/clanek/detail/18539/jak-jsme-sbiraly-zachody.
Jana Šenbergerová
18.10.2020 17:47
O Rusech toho moc nevím, jen to, co jsem četla v klasické literatuře. Jako dítě nejen školou povinné jsem si dopisovala s několika "sověty", jeden z nich byl turkotatar. Tehdy jsem jim záviděla krásné dopisní obálky a známky k různým významným dnům a výročím a také linkovaný dopisní papír. :-) Myslím, že je ještě někde mám schované. Kdoví, kde je jejich pisatelům konec.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak jste na tom s cizími jazyky? Domluvíte se v zahraničí?
Ano, bez problémů se domluvím, jsem poměrně dobře jazykově vybaven(a)
Mám průměrné jazykové znalosti, ale domluvím se
Nevím, neměl(a) jsem možnost si to ověřit
Spíše ne, domluvím se jen "rukama nohama"
Ne, cizí jazyky neumím, ale snažím se učit
Ne, nedomluvím se a učit se ani nechci