O genealogickém bádání převážně nevážně
Ilustrační foto: wikipedia

O genealogickém bádání převážně nevážně

21. 8. 2023

Mým koníčkem je genealogie. Pátrání po předcích mimo jiné znamená pročítat matriky, luštit jednotlivé zápisy a hledat, zda tam nejsou zmíněni předci, jejich sourozenci, rodiče nebo prarodiče.

historie rodina
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Překážkou v pátrání ve starších matrikách bývá nejen kurent, ale časté nepřesnosti v údajích, některé pohraniční obce měly dokonce jen seznam narozených za desetiletí 1830 - 40, bohužel. Během 26 let práce v archivu jsem se k vlastnímu bádání až na výjimku nedostala. Díky za pěkný příspěvek.
Eva Mužíková
Syn mne požádal, abych také " zapátrala" v předcích naší rodiny. Zatím jsem se k tomu nedostala.
Zdenka Soukupová
Díky za moc hezký článek. Taky jsem se pokoušela dohledat předky, ale vzdala jsem to asi u roku 1850. Jednak kvůli některým typům matrikářů, které uvádíte, a pak kvůli tomu, že v té době bylo v naší vesničce (40 čísel popisných) v osmi číslech naše příjmení. Nepochybně to byli všichni příbuzní, ale už jsem se v tom nedokázala zorientovat.
Martina Růžičková
Genealogie je zajímavý koníček. Díky za vtipný přehled matrikářů. :-)
Miloslava Richterová
Podstatnou roli při zápisech měla skutečnost, že farář zapisoval trochu v opojení po návratu z oslav rodinných událostí, kam prý byl zván, takže se stává, že jména jsou špatně, i s tím se musí počítat, i když možná někdy pil jen tak, jinak se to nedá vysvětlit. Přesto, že jsou zapsány časté kontroly matrik nadřízenými, stejně se chyby opakují. V každém případě je fajn, že je většina matrik zdigitalizovaná.
Dana Puchalská
Víc než zajímavé. Děkuju.
Jana Kollinová
Zajímavé fotografie historických dokumentů. Nemusela by mě hnát urputná touha (koníček) poznat historii svého rodu, ale už samo nahlédnutí do dobových dokumentů je zážitek, mysterium.
Vladislava Dejmková
Zatím na to nemám čas, ale informace se mi třeba budou někdy hodit.
ludmila otřísalová
Ještě je taky fajn, když v matrice narození je u údajů otce napsáno: narozen ve Slezsku. Jako super, to ten matrikář nemohl to konkrétní město či dědinu už zapsat? Dost často se najde předek jako dítě svobodné matky, kdy otec není v matrice uvedený vůbec. I když tehdy asi věděli, o koho se jedná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%