Óda na dalamánek
Všechny ilustrační fotografie: Freepik a Pixabay

Óda na dalamánek

6. 5. 2025

My, starší ročníky, si ještě pořád pamatujeme, jak úžasné bývaly. Křupavé, voňavé a ručně stočené do takového dlouhého maxirohlíku. Jenže dalamánky mého dětství a dnešní prapodivné šišaté gumáky jsou naprosto nesrovnatelné.

gastronomie glosa vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
V Podkrkonoší jsme v 50. letech měli pečivo, které jsem pak už nikdy neviděla. nabo byla snaha ho napodobit, avšak nebylo to ono. Byly to tzv. šupáky a kulatky. Byly z žitné mouky. Díky za Vaši informaci.
Dana Puchalská
Dalamánek mého dětství byla neuvěřitelná mňamka. Díky za zajímavý článek.
Jarka Jendrisková
Děkuji za zajímavý článek, pečivo moc nejím, ale vaše historická osvěta je super !
Zuzana Zajícová
Mňam. Pochutnala jsem si virtuálně a ještě jsem chytřejší :-)
Šárka Bayerová
Karlovarské rohlíky se ještě někde dají koupit. Taky to není, co bejvalo, ale jsou určitě lepší než ty dalamánky....
Dušan Brabec
Dalamánky za socika, to byla dobrota! A také jsem si vzpomněl na karlovarské rohlíky. Byly trochu větší (delší) a také velmi dobré.
Vladislava Dejmková
Teď si kupuji docela dobré dalamánky v Albertu, když nás bylo doma více, tak jsem je pekla i doma - viz https://www.ceskahospodynka.cz/recept.jsp?id=2668
Dagmar Vargová
Iri, díky, ano, je to tak :-).
Daniela Lender Chaloupková
Šárko, žvanění o žvanci - božííí :-)). Já takhle odmotávala i obyčejné rohlíky, tehdy ještě zahnuté a špičaté. Ach jo ... nebylo všechno špatné .. článek, jak obvykle, za "sto bodou" :-)) Dííky ..
Irena Mertová
To je zajímavý článek. A dříve opravdu chutnaly dalamánky lépe. - K Dáše: Seifert, Jaroslav: Píseň o rodné zemi se mi moc líbí a máš pravdu, opravdu je zařazena jako "budovatelská" - to tedy zírám... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%