Věková diskriminace na vlastní kůži
Ilustrační foto: Freepik

Věková diskriminace na vlastní kůži

6. 5. 2025

Připravoval jsem se na důchod. Chtěl jsem ještě být užitečný. Byl jsem v kondici a doma se mi válet nechtělo. Má represivní práce nebyla pro kontrolované osoby příjemná. Stát, ale musí své občany ochránit. Vyberu si naopak nějakou pomáhající profesi. „Budu pomáhat lidem.“

důchod práce věk
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Pane Berko, velice děkuji za Váš článek. Věkovou diskriminaci jsem zažila po padesátce také, mám o tom něco rozepsáno, tak snad konečně dokončím. K některým zde diskutujícím bych si dovolila poznamenat - v první řadě je potřeba přečíst si nejen článek, ale hlavně pozorně. Zmínka o věkové diskriminaci je hned na začátku. To, že autor "skončil" na prestižní klinice, byla spíš otázka jeho vytrvalosti a štěstí. A HLAVNĚ - když se autor ucházel o práci v okresní nemocnici, nevěděl ani on, a už vůbec ne ona personalistka, JAK DLOUHO by tam pracoval. Takže to rozhodně nebyl důvod, proč jej nepřijali.
Jana Kollinová
Pokud jsem pozorně četla, našel jste svůj cíl v prestižní nemocnici a po třech letech vás to táhlo domů, jak píšete. Věnovat se povinnostem v péči o pacienty je velmi náročné a byť šlo jen o tři roky, je to obdivuhodné pro seniora. Do příběhu mi nesedí rozhořčení nad tím, že se zde projevil náznak věkové diskriminace. Vše mělo svůj účel, smysl a řád a život plyne dál.
Eva Mužíková
Já jsem asi natvrdlá. Odpověď paní O.Š podle mne NEMÁ se třemi roky Vaší práce v nemocnici žadný smysl. Ano, jak píše Libuška, je mimo mísu....
Libuše Křapová
Paní Škopánová, převážná většina nemocnic má tak kritický nedostatek sanitářů a sanitářek, že je berou na brigády třeba jen na pár týdnů či na snížený úvazek na několik hodin v měsíci. Hlavně muži jsou žádaní, protože disponukí s větší fyzickou sílou než ženy. Tak že váš komentář kvůli třem letem je opravdu mimo mísu.
Olga Škopánová
Jinými slovy řečeno napsala jsem vám jedno z vysvětlení proč jste nebyl přijat v okresní nemocnici, ale těch důvodů může být samozřejmě víc.
Olga Škopánová
Pane Berka nenapsala jsem nic nad čím byste se musel rozčilovat, pouze to, že tři roky v zaměstnání mi přijde jako krátká doba, a i zaměstnavatelé zřejmě vědí, že starší člověk už v zaměstnání dlouho nezůstane, proto ta nechuť přijímat starší.
Eva Mužíková
Taky mi reakce paní O.Š nedává smysl:)))
Jindřich Berka
Paní Škopánová, co to píšete opět za blbosti? Víte vůbec o čem píšu nebo vám přináší jako vždy uspokojení, když můžete něco zkritizovat a poplivat. Napsala jste vůbec někdy něco?
Zdenka Jelínková
I já jsem zažila "věkovou diskriminaci" , když mi bylo 50 roků; při hledání práce na kterou jsem splňovala všechny požadavky - tedy až na ten věk....... Odpovědí bylo hodně a převážně : Jsme mladý kolektiv...., nebo jim vadilo i 4 km dojíždění do zaměstnání; šla jsem i o "stupeň níže", jen abych nějakou tu práci měla...... Nakonec jsem skončila jako "operátorka" (po staru dělnice) v nepřetržitém 12. ti hod. provoze, ... a abych prošla dost přísnou vstup. zdrav. prohlídkou, musela jsem ze složky vyndat záznam o těžké operaci, kdy jsem nesměla zvedat více jak 5 kg a nejtěžší tam byla manipulace až s 15 ti kg v rukách; i s nedoléčenou rehabilitaci po vykloubení lokte (zůstaly mi trvalé následky), a tak jsem práci dostala, a byla jsem za ni vděčná ! A vůbec mi nevadilo že je to v sousedním kraji, na ubytovně, kde vám tam po pokoji běhaly myši a jací tam byli spolubydlící, to už byla kapitola sama o sobě, ..... hlavně že jsem měla PRÁCI !!!!!!!
Olga Škopánová
Pokud pán zůstal v zaměstnání pouhé tři roky tak se té nemocnici nedivím. Žádný zaměstnavatel netouží shánět nového zaměstnance už po 3 letech.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%