Ilustrační foto: Freepik
Babi, tady máš seznam úkolů. Přetížených prarodičů přibývá
14. 5. 2025Vyzvednout ze školy. Odvézt na kroužek. Počkat a přivézt z kroužku. Čtyřikrát týdně. A na víkend výlet. Výlet na celý den, být doma je zakázáno.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
17.5.2025 22:48
Zrovna nedávno jsme si se synem a snachou povidali na toto téma. Došli jsme k názoru, že hned od narození mých vnoučat fungovala a fungují dodnes pravidla, která jsme si stanovili. Dokud byla vnoučata malá a já již nechodila do práce, v připadě potřeby pohlídání jsem ráda vyhověla. Byla li nemocná, péči zajišťovali téměř vždy rodiče. Na některé dovolené, zvláště do zahraničí jsme jezdili společně. Jsme dobrý tým, ve kterém je mi moc dobře.
Ján Zábranský
15.5.2025 21:11
Mať odvahu povedať nie. Spoločnosť by dostávala iný charakter i v iných oblastie, nielen v rodinách.
Miloslava Richterová
15.5.2025 12:56
,,A problém se zvětšuje, když prarodiče nemají odvahu dát najevo, že unavení jsou... " - závěr článku. Pak tito prarodiče mají smůlu a jejich děti jsou obyčejní sobci, kteří neumí plánovat podle svých sil a možností.
Radmila Coufalová
15.5.2025 10:55
Sama vnoučata nemám, ale sdílím příběhy mnoha svých klientek a je to opravdu pestrá paleta. V zásadě asi platí, že pokud jsou dobré vztahy v rodině tak s vnoučaty každý prarodič rád pomůže. Ale je to všechno o domluvě a nastavení pravidel. A ta se samozřejmě mohou časem změnit, protože síly nám ubývají. Nicméně, péče o vnoučata není žádná povinnost, ale dobrá vůle a hlavně kus radosti z toho, že tu rodinu vůbec mám a mohu být ještě i nějak prospěšná.
Iva Bendová
14.5.2025 17:32
"Co komu dovolíš, to máš." Lakonicky shrnuto dle knih Louisy L. Hay, která mi kdysi v životní krizi dost pomohla. "Za všechno, co se nám v dospělém životě přihodí, neseme díl zodpovědnosti."
Josef Andrle
14.5.2025 16:05
Ty děti mají snad rodiče ?Měl jsem přítelkyni ta byla novodobý itrok vnoučat ,syna a snachy,přišli d prai,tsdy máš děti ,my jdem nsa pivko ,fotbal ona vařila ,prala ,vnoučata byla jako její děti ,žádné soukromí ,přítele chtěla ,tak mlady řekli v tvém věku ,bylo jí 56 let ,stěžovala si mě ,vi dodat ,je mi 65 vnoučata nemám a nechci .
Zuzana Pivcová
14.5.2025 15:05
Sama takovou situaci neprožívám, takže ji nedovedu objektivně posoudit. Myslím však, že babičky jsou ve většině případů s vnoučaty rády a co možná nejčastěji. Někdy si i návštěvy vymáhají. Někdy však neodhadnou své síly nebo zaměření vnuka a jeho energii nebo si naopak nedovolí odmítnout. Je to individuální a velmi osobní, takže nepovažuji za vhodné, abych to ze své pozice nějak hodnotila a něco doporučovala.
Dagmar Vargová
14.5.2025 14:51
Ano, aktuální ožehavé téma, probírané zde ve spoustě obdobných článků ze všech možných úhlů. Rodiče pracují od nevidím do nevidím (teda ne ti, co zneužívají sociální dávky). Holt hypotéky, složenky apod. se platit musí. A kam s dětmi po vyučování, event. družině? Často se taky píše o tom, jak jsou děti zbytečně přetížené všemi těmi kroužky a aktivitami. Že už nemají ani čas si "normálně" hrát nebo se dokonce i trochu "zdravě" nudit? Je to složité. A spousta rodin ani nemá prarodiče v "dojezdové" vzdálenosti, anebo už je nemá vůbec, anebo těžce nemocné :-(. A těch prázdnin a volných svátků co je... no jsem šťastná, že nás se toto téma nijak netýká. Ale co ti ostatní, kteří všechno musí řešit a organizovat?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 21. týden
Všímáte si kolem sebe na loukách a pastvinách těch krásných květů? Tak si pojďme tento týden v našem kvízu vyzkoušet, které luční kvítí znáte...
AKTUÁLNÍ ANKETA