Pamětní stolpersteine rodiny Friedových v Pelhřimově. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková
Člověk je zapomenut pouze tehdy, je-li zapomenuto jeho jméno
8. 5. 2025Kdykoliv v nějakém městě objevím stolpersteine, neboli „kameny zmizelých“, postojím u nich s dojetím a úctou, a přemýšlím nad osudy zemřelých.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Jurečková
9.5.2025 19:08
Bydlím nedaleko Olomouce. Vždycky, když tam jedu, má hlava se skloní na chodník. Kameny zmizelých tam jsou. Pak se podívám nahoru na dům, na okna a vybavím si, jaké to asi bylo, když tu ti lidé žili. Jsou to smutné vzpomínky, ale je třeba si je připomínat. Děkuji za krásný článek.
Jiří Dostal
9.5.2025 18:42
:-) Už Kazatel sice praví, že "dobré jméno je nad nad výborný olej a den smrti nad den narození", ale zapomenuto není ani jméno Jiříka Grázla či Václava Babinského (známého lotra mexického), takže odkaz člověka nebude až tak ve jméně a šance na velikost odkazu nemívá vůbec v rukou. :-)
Zuzana Pivcová
8.5.2025 17:53
Vím, že když k nám jezdili do archivu historici z Halle, už tehdy mi vyprávěli, že u nich se o osudy zmizelých starají mimo jiné žáci škol, z nichž si každý mohl vybrat jedince nebo rodinu a pátrat po jejich osudu. Někomu možná připadá, že od Němců to bylo falešné, ale Halle byla bývalá NDR a odboj měli docela dobře zmapovaný, ti, co k nám jezdili, byli hodně protinacisticky orientovaní. Jsem ráda, že se pátrání rozšířilo i u nás.
Jana Šenbergerová
8.5.2025 16:13
Smutné. Obávám se, že těch bezejmenných a zapomenutých je mnohem víc.
Šárka Bayerová
8.5.2025 13:49
Danielo, moc děkuji za připomenutí zajímavých a bohužel velmi smutných osudů. I já mám pro stolpersteine slabost. Když se mi zdají zašlé, vyčistím je...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 20. týden
Čeští hokejisté obhajují na světovém šampionátu zlato. Téma tohoto týdne je jasné: hokej!
AKTUÁLNÍ ANKETA