Úvodní obrázek vygenerován AI
I senior může nahlédnout do světa umělé inteligence
13. 5. 2025O umělé inteligenci se v poslední době hodně mluví a píše. Proč právě teď, když počátky umělé inteligence spadají již do poloviny minulého století?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
13.5.2025 09:28
Nejsem fanda umělé inteligence. Vědci, kteří se profesně zabývají civilizačním vývojem a faktory, které ho ovlivňují, se dívají na vývoj techniky velmi skepticky. Vedle nezpochybnitelné progrese s sebou nese bohužel i zárodky problémů. Profesor Bárta ve své knize Sedm zákonů, píše:
„Původně pozitivní faktory – vzdělanost, věda, technologie, přerozdělování ekonomických zdrojů, úloha elit, soubor etických norem. Tyto faktory však začnou postupně systém vyčerpávat a dovedou ho až ke kolapsu. Byrokratický aparát i soubor právních norem se rozrůstá na neúnosnou míru. Objevuje se krize identity elit.“
Ingrid Hřebíčková
13.5.2025 09:21
Moc děkuji za článek. Se sestrou jsme se přihlásily od září do kursu, kde učí mimo jiné počítačovou grafiku. Pečlivě si váš článek prostudujeme. Zrovna tuhle jsem hledala, co je Al. Ještě jednou děkuji.
Mirek Hahn
13.5.2025 09:11
Skvělý článek. Velmi zajímavé téma. Mne by zajímalo, do jaké míry je AI, např. ChatGPT, autonomní. Tedy, hádám, že té autonomie moc nebude u tohoto relativně jednoduchého nástroje, ale jestli dokáže sama optimalizovat své algoritmy "učení" a jestli tím získává trochu vlastní individuality.
Iva Bendová
13.5.2025 06:57
Skvěle zpracované téma, ale zatím mě to drápkem nechytlo. Mám pocit, že např. některé texty písniček na současné hudební scéně AI stvořila, ale nikdo se k tomu ještě nepřiznal, podle všeho stačí drobná úprava a autorství je "textaře," a to se mi moc nelíbí. "Mundus vult decipi" - Svět chce být klamán ...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 20. týden
Čeští hokejisté obhajují na světovém šampionátu zlato. Téma tohoto týdne je jasné: hokej!
AKTUÁLNÍ ANKETA