Úvodní obrázek vygenerován AI
I senior může nahlédnout do světa umělé inteligence
13. 5. 2025O umělé inteligenci se v poslední době hodně mluví a píše. Proč právě teď, když počátky umělé inteligence spadají již do poloviny minulého století?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Miloslava Richterová
13.5.2025 13:44
Vlaďko, díky za perfektní článek, mám velkou obavu ze zneužití, jak tomu bohužel bývá s vynálezy. Já s tímto nepracuji a pracovat nebudu, i když vím, že někoho to může bavit. Díky :-)
Soňa Prachfeldová
13.5.2025 13:26
Vlaďko, ty toho tolik zvládáš a ovladáš. Určitě je AI nepostradatelným přínosem v různých oborech. Doufejme, že se nevyskytne nějaký šílený vědec. Nějak mě neláká zatím si ji vyzkoušet.
Daniela Lender Chaloupková
13.5.2025 13:08
Velice erudovaně, přitom jednoduše a srozumitelně zpracované téma, děkuji. Na něco je AI dobrá, úplně se tomu nebráním, ale jsem ráda, že už nejsem "v procesu" a nemusím se tím tedy až tak trápit. Jinak ale souhlasím s p. Čtvrtečkou (9:37). Bohužel, ne každý se řídí "selským rozumem" a uvěří všemu, co vidí nebo slyší. Navíc mám velké obavy ze zneužití. R.U.R. .... ????
Marie Hrádková
13.5.2025 12:00
Všechno se mi zdá zbytečné kromě poslední nabídky. Jako návod na používání Chatbotu je článek svělý.
Jana Šenbergerová
13.5.2025 09:52
Článek je pro mě jako naprostého laika napsaný skvěle. Pokud jde o můj rozum, jsem v této oblasti spíše ducha mdlého. Na co se ale mohu spolehnout, to je intuice. Navíc je mým koníčkem sci-fi literatura a ta dala odpověď na poslední otázku dávno před tím, než se člověk začal věnovat umělé inteligenci.
Irena Mertová
13.5.2025 09:44
Používám téměř denně. Např. včera mi podle čárového kódu (podle fotky) našla název už nevyráběné rtěnky a navrhla "podobné" - a to už nesedělo... Pomohla při receptu na vaření. Podle fotek porovnala složení 2 výrobků a napsala, v čem je rozdíl a co je lepší. Poradila při sestavování sofistikovaného koše na kočičí exkrementy (návody od výrobců jsou většinou k ničemu). Poradila ohledně zdravých potravin při dietě (taky jen inspirace). V mobilu uchovává i historii - mohu se k tématu vrátit a pokračovat... I když text dotazu mívám zmatený, AI to většinou pochopí přesně, případně se zeptá na detail. Dokonce i vykládá sny, radí strategie v jednání. Ano, "přežvykuje" jen internet, čím ji "nakrmí", ale zatím je to docela praktické.
Jaroslav Čtvrtečka
13.5.2025 09:37
Na AI mne štve, jak je celkově nastavena, jak vám nikdy nepřizná chybu, vymýšlí si nesmysly a jak (každá) lže! Že překrucuje realitu, dejme tomu, je to dle zadání. Bohužel dost lidí nerozezná záznam z AI, od reálných videí a fotografií a myslí si, že třeba lední medvěd může přijít k člověku, nechat se ošetřit a ještě mu poděkuje. Ne to není realita, ale blábol! AI je užitečný nástroj pro lidi, kdo znají její slabiny, vědí, co od ní mohou chtít, může za ně dělat nazíživnou pracovní "vatu", ale sama neumí tvořit, ani nic za vás nevymyslí, není to žádná entita, jen lepší kombinační program, nic víc. Článek o AI (pár dní o testování profi placené licence) jsem napsal ve svém blogu, ten blog zatím není zvěřejněn, ale možná se do něj dostanete.
https://blogy.i60.cz/146/detail-clanku/36154
Jan Zelenka
13.5.2025 09:28
Nejsem fanda umělé inteligence. Vědci, kteří se profesně zabývají civilizačním vývojem a faktory, které ho ovlivňují, se dívají na vývoj techniky velmi skepticky. Vedle nezpochybnitelné progrese s sebou nese bohužel i zárodky problémů. Profesor Bárta ve své knize Sedm zákonů, píše:
„Původně pozitivní faktory – vzdělanost, věda, technologie, přerozdělování ekonomických zdrojů, úloha elit, soubor etických norem. Tyto faktory však začnou postupně systém vyčerpávat a dovedou ho až ke kolapsu. Byrokratický aparát i soubor právních norem se rozrůstá na neúnosnou míru. Objevuje se krize identity elit.“
Ingrid Hřebíčková
13.5.2025 09:21
Moc děkuji za článek. Se sestrou jsme se přihlásily od září do kursu, kde učí mimo jiné počítačovou grafiku. Pečlivě si váš článek prostudujeme. Zrovna tuhle jsem hledala, co je Al. Ještě jednou děkuji.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 20. týden
Čeští hokejisté obhajují na světovém šampionátu zlato. Téma tohoto týdne je jasné: hokej!
AKTUÁLNÍ ANKETA