Z komína Sixtínské kaple vystoupal bílý dým. Novým papežem byl zvolen Robert Previs Prevost. Zvolil si jméno Lev XIV.
Nový papež Lev XIV. FOTO: wikimedia commons, CC BY-SA 4.0

Z komína Sixtínské kaple vystoupal bílý dým. Novým papežem byl zvolen Robert Previs Prevost. Zvolil si jméno Lev XIV.

8. 5. 2025

Třikrát černý, počtvrté kouř bílý. Kardinálové ve čtvrté volbě zvolili novou hlavu římskokatolické církve. Novým papežem se stal americký kardinál Robert Previs Prevost, který si zvolil jméno Lev XIV.

církev papež
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Moc to neprožívám. Informace o něm jsou celkem dobré. Ale nelíbí se mi, že druhý Američan bude „ředitelem zeměkoule“.
Zuzana Zajícová
Je mi to jedno, nejsem věřící, ale vypadá celkem sympaticky. Netuším, kdo byli kandidáti.
Olga Škopánová
No to se snad rozumí samo sebou, že ve slušné rodině bratr na bratra nebude kydat hnůj.
Zuzana Pivcová
Nový papež na mě udělal přiměřeně dobrý dojem, hlavně mě zajímalo, co vše už dokázal. Líbilo se mi také, jak hezky o něm mluvil jeden z jeho dvou bratrů. Americky na mě určitě nepůsobí. To je dobře.
Olga Škopánová
No jistě, ateistům to může být jedno, a ani to nemusí psát do diskuse, katolíkům to jedno být nemůže.
Naděžda Špásová
Tohle jde mimo mně vzhledem k tomu, že jsem ateista, je mi jedno jestli je tam Petr nebo Pavel. Tenhle vypadá docela sympatický.
Olga Škopánová
Proto mám obavu, že latinsko- americké země mu budou bližší a srozumitelnější než Evropa, navíc už je mu dost let a je spojován se sexuálními skandály v církvi.
Anna Potůčková
Nový papež Lev XIV. působí velmi sympaticky. Volba byla překvapivá a snad byla správná. Uvidí se, jak bude celou církev řídit. Moc bych si přála aby budoval mosty napříč národy a nastal všude mír a klid.
Šárka Bayerová
Volba mě překvapila, čekala jsem kardinála Tagle z Filipín. Ale na první dobrou na mne Lev XIV. udělal dobrý dojem. Navíc nás spojuje Peru, i moje milovaná země. Hodně mě překvapilo, že nepromluvil anglicky, ale zvolil španělštinu. Naprosto jasný postoj...
Olga Škopánová
Tak tohohle kandidáta jsem chtěla za papeže ze všeho nejméně, ale volba je volba nedá se nic dělat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%