Obchodní dům Máj. FOTO: Poskytnuto společností Atris
Ikonická stavba obchodního domu Máj slaví 50. výročí svého otevření
9. 5. 2025Pražský obchodní dům Máj, který je pro Čechy synonymem počátků nakupování „pod jednou střechou“, slaví 50 let od svého otevření. I po půlstoletí zůstává dům, kolem kterého procházely dějiny, jedním z nejvýznamnějších reprezentantů progresivní architektury 60. a 70. let v českých zemích.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blanka Lazarová
9.5.2025 20:45
Šárko :-) ... Až pojedu do Prahy, tak si Máj projdu a udělám si vlastní úsudek a srovnám si ho s tím z let 1975-1980, kdy jsem tam chodila. Ale jinak Černého mám ráda a jeho " Motýle" se mi líbí :-)
Zuzana Pivcová
9.5.2025 18:35
To jsme ještě dávno nežily v Praze, ale náš strejda nás pozval do Prahy podívat se na moderní obchoďák, o němž říkal, že to stavěli Švédové. Ale víc se mi líbila Kotva. Mluvím o začátcích.
Věra Ježková
9.5.2025 17:30
Když jsem studovala a pracovala na pedagogické fakultě, tedy téměř celý dospělácký život, byl pro mě Máj nejbližším obchoďákem. Takový obyčejný, příjemný, v podzemí potraviny s širokým sortimentem. Poté, co se změnil na nóbl, jsem do něj přestala chodit. A ty motejly považuju za příšerné.
Jaroslav Čtvrtečka
9.5.2025 11:04
Aktuálně je to symbol soudobého nevkusu a pohrdání tradičními hodnotami. Jen to kazí historické centrum Prahy, prostě turistický hnus, jako vše od neumělce Černého. Účel ta budova už nemá žádný. Kdysi to býval obchoďák, kde se dalo nakoupit, bez obíhání desítek menších obchodů, co člověk tak nějak jednou za uherský rok potřeboval. Za socíku jsme sem jezdili se školou na "výlety", oficiálně do muzea Klementa Gottwalda (dalo se proběhnout zkratkou, východem ven), neoficiálně aby si soudružky učitelky mohly v Máji jednou za čtvrt roku nakoupit. Nedaleko bývala též maďarská kultura a oddělení LP desek, kde jsme se jako dospívající, poprvé seznamovali s pořádnou muzikou, jako jsou kapely Locomotiv GT, Omega, Piramis, Khartago, aj. Dnes je Máj pro mne už jen nevkusně přeplácaný vstup do metra, nic víc.
Alena Velková
9.5.2025 10:49
Sochy - stihačky nebo motýli od Davida Černého jsou skvělé. Minulý týden jsem Máj navštívila s vnoučaty. Byli jsme na expozici o historii Prahy-Back in Time a byli jsme nadšení, také se nam líbily interiéry a originální, nápadité výtahy. Děti si zahrály i chvíli v herně. Odcházeli jsme všichni nadšení. Příště tam vezmu druhou partu vnoučat. Prodej hadrů a jiných blbostí mi tam rozhodně nechybí. Nákupní obchodní centra máme téměř na každém kroku.
Marta Hrušková
9.5.2025 10:35
Naprosto souhlasím s kolegyní! Z obchodního centra je zábavní pro turisty. Navíc ta letadla... někde mimo historické centrum by se vyjímala jistě lépe. Divím se, že to památkáři odsouhlasili.
Jana Šenbergerová
9.5.2025 09:11
Díky za spoustu zajímavých informací, o které bych se jinak nezajímala. Hlavně proto, že nemám ráda fabriky na zábavu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA