Ilustrační foto: Freepik
Při hledání práce není věk „jenom“ číslo
15. 5. 2025Před několika dny byl na i60 vydán článek o věkové diskriminaci při hledání práce. Autor popisoval svou zkušenost, kdy chtěl být, ač v seniorském věku, ještě užitečný.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Olga Škopánová
15.5.2025 11:27
Paní Chaloupková to jste ale předem neavizovala, já jsem pouze doplnila příspěvek pana Berky. Pokud tedy chcete někoho okřikovat tak v první řadě pana Berku.
Daniela Lender Chaloupková
15.5.2025 11:07
Paní Škopánová, prosím, toto není článek ani diskuze o p. Berkovi. Děkuji.
Olga Škopánová
15.5.2025 11:02
Že pan Berka těžko snáší nesouhlas jsem věděla, ale, že mu to vydrží tak dlouho to jsem opravdu nečekala.
Jan Zelenka
15.5.2025 10:59
Já jsem poslední léta před důchodem pracoval jako OSVČ a věnoval se obchodu. Neměl jsem proto žádné problémy. Do důchodu mě poslal až druhý infarkt.
Jindřich Berka
15.5.2025 10:36
Dobrý den paní Chaloupková, já jsem ten autor. Ti, co se mnou nesouhlasili, nešlo o diskriminaci, tedy o článek, ale nesouhlasí s každým mým článkem. Nic neumí napsat pouze kritizovat. Mají v sobě negativní energii. Vůbec jim nejde, o co v článku jde. Jindra
Jarka Jendrisková
15.5.2025 10:23
V době, kdy se uvažuje o odchodu do důchodu pomalu v sedmdesáti letech, je směšné, kdyby to nebylo tak smutné, že někteří zaměstnavatelé považují lidi nad 50 let padesát let za staré. Já osobně jsem byla kolem padesátky na vrcholu svých pracovních sil. Děti už dospělé, mohla jsem v práci zůstat déle, zvyšovat si kvalifikaci, jezdit přednášet , nikam nespěchat.
Podle mého názoru dělají zaměstnavatelé velkou chybu, nejlepší jsou smíšené kolektivy: Lidé mladší, starší, muži, ženy ... to pak nejlépe funguje, alespoň já mám tu zkušenost.
Jaroslav Čtvrtečka
15.5.2025 09:59
Kamarádka mi vyprávěla, jak hledala práci, po padesátce, v určitém specifickém ekonomickém oboru a nikde ji nechtěli vzít. Pohovor, my se vám ozveme a nic. Ne že by na úřadech nesháněli, doslova hafo takto specifických pracovníků (specializace na dotace, to neumí každý), ale všude hledali mladé dívky, s minimálně třicetiletou praxí, nesmyslné požadavky. Jednou opět čekala na pracáku, kde vám s ničím nikdo nepomůže a přiřítil se tam zoufalý ředitel úřadu, zda mu už končeně sehnali tu novou pracovnici, protože se mu v kanceláři kupí žádosti o dotace, které nemá kdo zpracovávat. Poptával přesně její pozici, o kterou měla kamarádka zájem a na kterou má specializaci, vzdělání i praxi. Hned se mu hlásila a on "Já myslel, že to bude někdo pod 40". Práci jí ale dal, stejně by asi nikoho lepšího na dané místo nesehnal.
Sám jsem se s věkovou diskriminací setkal mnohokrát, přestože jsem si práci vždy nakonec sehnal. Někde se totiž místo jalových keců náborářů, musí pracovat a pak jde i ten vyšší věk stranou, hlavní je ochoota a schopnost dělat. Neboli, kde opravdu hledají pracovníky, tam vás vezmou.
Dnes jsem v důchodu a jsem v něm spokojený, už na tohle jenom vzpomínám.
Jarmila Komberec Jakubcová
15.5.2025 09:35
Podle mého názoru řešením je pracovat jako OSVČ. Pracuji takto už od 60 let a jsem spokojená. Nikomu nezabírám pracovní místo a rozsah práce si řídím podle svých časových možností.
Irena Mertová
15.5.2025 09:32
V diskuzi někde na internetu (už nevím kde) mne zaujal názor, že zaměstnavatelé by chtěli nejradši někoho mladého, kdo bude mít zkušenosti padesátníka a minimální nároky na plat a benefity. Tak nějak to asi bude... Vím z okolí, jak těžko se nyní dobrá práce hledá, i v Praze.
Jana Šenbergerová
15.5.2025 09:23
Přestože jsem nic takového řešit nemusela, dovedu si to živě představit. Těžko tvrdit, že něco není možné, když zkušenosti jsou různé. Je dobře, že jste uvedla tu svou.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 20. týden
Čeští hokejisté obhajují na světovém šampionátu zlato. Téma tohoto týdne je jasné: hokej!
AKTUÁLNÍ ANKETA