Zdravice Alžběty Lukrécie Těšínské
FOTO: Wikipedia, volné dílo

Zdravice Alžběty Lukrécie Těšínské

7. 6. 2025

JSEM STÁLE S VÁMI – MOJI MILÍ TĚŠÍŇANÉ

Kdos tu nazval Těšín městem Piastovců, a tak nedalo mi, bych se za vámi nepřišla podívati – co poslední Piastovská kněžna.

Vloni již 425 let, co 1. června roku tisícího pětistého devadesátého devátého narodila jsem se panu Adamovi Václavovi těšínskému a paní Alžbětě Kuronské, po níž jsem nesla životem jméno a návdavkem ještě jedno vznešené – Lukrécie.

O 11 let později jsme s otcem přešli z víry luteránské na víru katolickou. Dovršivši osmnácti let o otce jsem přišla. Za nedlouho po té proti mé vůli mě provdali za Gundaccera z Lichtenšteina. Nešťastné to manželství, přesto požehnáno třemi dětmi – Marií Annou, Ferdinandem Janem a Albertem, po jehož narození jsme se zakrátko rozešli a žili ve formálním odloučení. Toho roku nečekaně zemřel můj bratr – poslední těšínský Piastovec Bedřich Vilém. Musela jsem vésti spor s císařem, bych mohla vládnouti nad Těšínskem jako dědičná kněžna. Odvolala jsem se na privilegium z roku tisícího čtyřstého devadesátého osmého, kteréž král Vladislav dal knížeti Kazimíru II., dle něhož bylo knížectví těšínské dědičné.

Císař však vykládal tuto dědičnost pouze do čtvrtého kolena po Kazimíru II. – tedy po mého bratra. Já však nečekala, až mi císař právo potvrdí a odebrala jsem se do Těšína na zámek a dala si tam učiniti slib věrnosti od stavů i města. Podpisovala jsem se jako kněžna těšínská i Velkého Hlohova, též kněžna lichtenštejnská. Sic manžel se mnou zle nakládal, neohlížeje se mého knížecího původu, mizerně a špatně mě hostil jako dívku služebnou jídlem, pitím i jinými potřebami, musím však uznati, že nebýt manželkou Lichtenštejnovou, nemohla bych zasednouti na prestol svých předků. Toť ale těžké vládnutí, jelikož Těšínsko několikráte bylo zplundrováno vojsky v průběhu třicetileté války, což vedlo k hospodářskému úpadku země, kterýžto ještě prohlubován byl emigrací nekatolíků. Byť nábožensky tolerantní, nebylo mi dáno odvrátiti útoky proti evangelíkům, neb byly řízeny z Vídně. Velmi těžkých chvil souzeno mi zažít. V roce tisícím šestistém čtyřicátém pátém dobyla těšínský zámek švédská jízda a já musela s celou šlechtou utéci do Polska. 16. května roku tisícího šestistého padesátého třetího – tedy před třemi sty sedmdesáti dvěma lety dotlouklo mé šlechtické a šlechetné srdce, avšak duchem jsem stále s vámi, přemilí Těšíňané.

Těšínskému Slezsku oddaná Alžběta Lukrécie

Uloženo v archívu Muzea Těšínska v Českém Těšíně.

Před 15 lety jsem sepsala tuto zdravici pro potřeby Muzea Těšínska k oslavám uplynutí 1200 let od založení města Těšína bratry Bolkem, Leškem a Těškem. Ve chvíli, kdy jsem ji dočetla, jsem si uvědomila, že mi je právě tolik, v jakém věku Alžběta Lukrécie Těšínská skonala - 54 let.

IMG-20250605-180908.jpg

historie města a obce
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Zajímavé pojetí dějin Těšínska. Díky.
Alena Velková
Ivo, zajímavé.
Martina Růžičková
Díky za nahlédnutí do historie a seznámení s výjimečnou ženou. :-)
Iva Bendová
Děkuji srdečně za reakce. Byla jsem tehdy součástí literárního spolku, který byl pozván jako kulturní program do prostor Muzea Těšínska nedaleko hranic s Polskem k oslavám, jak popisuji. Město se od určité doby půlí na českou a polskou část - o tom možná příště. Těšíňáci byli tehdy mým nápadem to takto pojmout potěšeni :-) a já překvapena tou věkovou shodou mě a Alžběty Lukrécie. Něco mezi nebem a zemí mě ponouklo k takovému to zpracování a sama jsem se pak velmi podivila. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkný článek věnovaný historii. Jen bych připomněla, že z rodu Piastovců byla i česká královna Eliška Rejčka dcera Přemysla Otakara Velkopolského.
Daniela Lender Chaloupková
Skvělé! Díky za kus historie z regionu, který vůbec neznám. Neměly to ty ženy dob dávných a minulých vůbec lehké ....
Šárka Bayerová
Moc se povedlo! Díky za seznámení...
Ingrid Hřebíčková
Líbí. Moc. Děkuji.
Michaela Přibová
Ivo, moc hezky napsané. S citem. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 24. týden

Ve vědomostním kvízu tohoto týdne ukážeme některé méně známé památky a zajímavosti české přírody.