Smutné je, když něco mizí
Ilustrační foto: Pixabay

Smutné je, když něco mizí

17. 6. 2025

Kdysi býval chlapec malý

co o světě nevěděl nic

co do dětských snů se halí

od života nežádal nic.

Ručkama hladil matky líc.

Miloval ji láskou ryzí,

v otci shlížel se stále víc

Smutné je, když něco mizí.

Už to není chlapec malý

od života chce čím dál víc

do krabice máma balí

pramen vlasů, kresbu – nic víc.

Tiše sedí, vzpomínajíc

pryč je všechno s její vizí

všude chleba stejný krajíc

Květiny ve váze zvadly.

Tichých kroků je stále víc.

Lži v pravdu se tiše vkradly.

Jak šum větru do borovic.

Kde ptáčci křičí z plných plic.

Všechno ryzí, zvolna mizí,

jak zpěv slavíkových pěnic.

Prázdná hnízda ptáčků, nic víc.

Strach se smutkem radost zkazí.

Zbývá už jen touha, víc nic.

VILLONSKÁ BALADA

Tato forma balady užívá pouze tři rýmové koncovky, rýmy střídavé či obkročné, ve třech strofách o 7-12 verších a v dozpěvu neboli poslání (nejčastěji čtyř-pěti veršového).

Refrénem balady je opakující se poslední verš jednotlivých strof a poslání.

Použila jsem: ababbcbC ababbcbC ababbcbC bcbC (C je opakující se refrén)

Povinná slova: svět pramen květina lež kresba

Moje poezie
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Pokorný
Vždycky jsem obdivoval básníky kvůli jejich umění tak pracovat s jazykem, tím spíše básnířky...Při zmínce o Francois Villonovi se mi vybavila jeho bádeň, teď už na krk oprátku mi věší, ať hlava pozná oč je zadek těžší. Fascinovala mě jeho lehkost bytí a trochu i drzost, které mně se nedostává. Ale to je důvod, proč číst básně...
Daniela Lender Chaloupková
Může být něco krásné i smutné zároveň .... ? Ano ... život ... I mně to cosi připomnělo, děkuji. I za konečné vysvětlení, ne každý to ví, a je rád poučen. Já tedy rozhodně :-)
Sylva Wiedel
Moc hezké. A poučení, o jaký útvar se jedná, jsem přivítala.
Michaela Přibová
Nemám ve zvyku reagovat na příspěvky čtenářů, ale udivil mě příspěvek paní Kollinové. Nemyslím si, že když je vysvětleno o jakou báseň se jedná, že kouzlo zmizí a že autor příběh osobně neprožívá. V případě mé sestry Ingrid vím jistě, že vyslovený příběh osobně prožila. Bez ohledu na to, jestli vysvětlila, jakou formu básně použila. Ostatně každý píše něco ze svých vlastních zkušeností. Jestli jsem vás špatně pochopila, tak se omlouvám.
Jana Kollinová
Báseň mě oslovila a při čtení jednotlivých veršů jsem souzněla s jejich obsahem jako matka dnes již dospělého syna. Kouzlo zmizelo s posledním výkladem "VILLONSKÁ BALADA". Jen sdílím svůj pocit a následovatelům poezie ve stylu Villonská balada přeji oslovit čtenáře natolik, aby vyslovený příběh osobně prožívali a byli ušetřeni vysvětlení formy balady.
Iva Bendová
Smutné je, když něco mizí, jako lék proti bolavému opouštění budiž vděk, ta to, že to vůbec bylo. Děkuji, Ingrid.
Zdenka Soukupová
Můj taky.
Jana Šenbergerová
Krásné! Daří se vám učinit žádost nejen poezii o životě, ale i její formě. Máte můj obdiv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 25. týden

Jak dobře znáte postavy z knih? Na to odpoví vědomostní kvíz tohoto týdne.