Ztráty, prohry, vítězství
Ilustrační foto: Pixabay

Ztráty, prohry, vítězství

17. 6. 2025

Prožívám nejhorší období svého života. Ztratila jsem sestru. Ještě dříve jsem ztratila oba rodiče. Ale ti odešli přirozeným způsobem. Sestra si vzala život.

Šok, hrozná bolest a spousta otázek. Viděla jsem to? Tušila jsem něco? Snažila se tomu zabránit? Ano. Viděla, tušila a moc se bála. Mluvila, přesvědčovala, prosila ať vyhledá odbornou pomoc. Marně. Odmítala si připustit, že má až takový problém. A pak je najednou pozdě.

Člověk má zřejmě pocit, že už je život nad jeho síly nebo že zůstal na všechno sám. Ale nikdy tu nejsme úplně sami. A to ani ve chvíli, kdy odejdou všichni příbuzní a třeba už ani nemáme žádné přátele (což ovšem nebyl její případ). To jenom náhlé zatmění mysli tyto skutečnosti zakryje.

Po šedesátce prý sebevražd přibývá. Lidem s psychickými problémy se přidá vědomí stáří a dalších potenciálních potíží na obzoru a už je toho prostě moc. Naučme se říkat si o pomoc a nabízenou pomoc přijímat. Máme rozsáhlou síť sociální a zdravotní pomoci, krizová centra, interventy. Nejsme tu sami.

Stojím na křižovatce. A rozhoduju se pokračovat. Já to prostě nevzdám. A nabízenou pomoc v tuto chvíli s pokorou a vděkem přijímám.

psychika rodina úmrtí
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Radmila Coufalová
Děkuji všem za laskavá slova
Zuzana Pivcová
Je to hodně smutné. Všichni nejsou stejně silní a bolest duše je právě tak silná jako bolest fyzická. Pokud ne silnější.
Dagmar Vargová
Pro mě je to hodně těžké a samozřejmě smutné téma a naprosto Vás chápu. Syn mé kamarádky ukončil svůj život skokem pod vlak (27 let). Úspěšný mladý muž před koncem studia, už byl Bc. a končil magisterské studium. Údajně z nešťastné lásky, byl poprvé "vážně" zamilovaný. Ona to uzavřela s tím, že mu nabídla "kamarádství". Celé je to šílené, vždyť nebyla jediná na světě! Ono se říká, že sebevrazi jsou především sobci. Jim už je to jedno - ale co rodiče, rodina? Milovali je, investovali do nich spoustu peněz mj. na studia... a hlavně spoustu lásky. Rodiče se z toho nevzpamatují do konce života. Prý vše časem přebolí... houby, nikdy to nepřebolí, bolest zůstane navždy. Toho kluka jsem vozila v kočárku, strašně chybí i mně... můj syn vlaky miluje... holt je to zapovězené téma. Musím se tomu vyhýbat... Přeji Vám hodně sil k překonání zármutku.
Naděžda Špásová
PS., omlouvám se, nějak mi utekla hvězdička, správně je ******.
Naděžda Špásová
Radmilo, je to smutné hlavně pro vás. Sestru už nic netrápí, pro vás je to asi tak trochu šok. Ono ale postupně všechno přejde a myslím, že naopak přibývá sebevražd u mladých. V rádiu a na seznamu je to na denním pořádku. My jsme v našem věku naopak celkem spokojeni. Můžeme dělat věci, které jsme dříve nemohli, jít kam chceme a určitě by se ještě něco našlo. Přeji vám pohodu, zdraví a hlavně štěstí. Smutek přejde, vzpomínky zůstanou.
Iva Bendová
Kdo nezažil bolest duše, plné pro druhé nepochopitelné beznaděje, pobyt v bublině s pocitem, že vše hezké je jen pro ostatní a pro nás nic, ten nemá šanci se do toho vžít. Vím, o čem mluvím. Naštěstí mi zůstal pocit zodpovědnosti za blízké, v těchto šílených stavech, a také mě držel citát jednoho rabína, že sebevražda může být krokem z louže pod okap, že nevíme, co bude s naší duší dál ...
Jana Kollinová
Domnívám se, že jen osobnost se silně vyvinutým pudem sebezáchovy dokáže v kritické chvíli přilnout k životu, byť z jejího pohledu nepřijatelnému, uchopit záblesk poslední záchrany a vyhledat odbornou pomoc.
Jana Jurečková
Je mi to moc líto, že jste přišla o rodiče a sestru. Já mám ještě maminku. Snad pomůže chodit ven mezi lidi, neuzavírat se doma.
Jana Šenbergerová
Asi je to hodně těžké vydržet, když člověka přepadnou děsy běsy a dobře se radí, když o tom nemáme žádnou představu. Závěr vašeho článku napovídá, že vy v tom máte jasno, i když se musíte vypořádat se spoustou nezodpovězených otázek. Cítím s vámi, držím vám pěsti a také přeji hodně sil k překonání těžké životní zkoušky.
Šárka Bayerová
Hodně sil...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 25. týden

Jak dobře znáte postavy z knih? Na to odpoví vědomostní kvíz tohoto týdne.