O tom, co všechno se dozvíte v čekárně na ortopedii
Ilustrační fotografie: Vytvořena pomocí AI

O tom, co všechno se dozvíte v čekárně na ortopedii

9. 7. 2025

V den, kdy byly překročeny všechny teplotní rekordy, jsem se vydala do rozpálených ulic, abych se nechala opíchat. Jasně, že bych radši byla v hlubokém stínu někde u vody, nebo v kavárně, ale nejradši bych byla doma a pila ledový kafe. Moje kolena byla bohužel jiného mínění.

Ortopedická ordinace se nachází v pátém patře. Je velké štěstí, že vás k ní doveze výtah, protože jinak by pan doktor přišel o veškeré své pacienty, pro něž je zdolání pěti pater v poctivém starém domě zhola nemožné.

Otevřela jsem dveře do čekárny. Uvnitř bylo příjemně díky funkční klimatizaci. 

“Dobrý den,” pozdravila jsem a posadila se na volnou židli.

“Dobrý den,” unisono mi odpověděly tři dámy.

Po chvíli jedna z nich vstala a poodešla k oknu. Zkoumavě si prohlížela vertikální žaluzie, a zvláštní pozornost věnovala takovému tomu provázku s korálky na spodním konci žaluzií.

“Nevíte, jak se tohle čistí?” obrátila se k nám a ukazovala špinavý ukazováček.

Ostatní dámy prohlásily, že nevědí. 

“Já vím,” řekla jsem. “Blbě.”

Všechny jsme se rozesmály. 

“Já mám záclony, ty se sundají, vyperou a pověsí,” svěřila se dáma po mé pravici.

“Já mám taky záclony,” pravila první dáma, ta se špinavým ukazováčkem,” ale moje vnučka se přestěhovala do nového bytu a má na oknech jen závěsy, představte si. Žádné záclony.”

“No jo, je jiná doba, moje vnučka nemá ani ty závěsy,” řekla druhá dáma po mé levici. 

“Já mám žaluzie a závěsy,” přiznala jsem se. Dámy se na mě užasle podívaly.

“A jak ty žaluzie čistíte?”

“No, já mám vodorovný, a ty se čistí trochu líp.” Dámy souhlasily.

Zasnila jsem se. “Moje babička háčkovala krásný záclony… když jsem byla malá, měli jsme je na oknech a když se vypraly, tak se musely vypnout.”

“My jsme museli vždycky vytahovat povlečení a kropit, než se mohlo žehlit,” přidala se třetí dáma.

Do čekárny vstoupil muž ve věku našich vnuků. Po vzájemném zdravení si sedl vedle třetí dámy. Po chvíli se debata znovu rozproudila.

“A před elektrickými žehličkami se musely žehličky nahřát na kamnech, moje maminka takovou žehlila,” řekla první dáma.

“Dnes je jiná doba, to je samý jůtuby a fejsbuky a internet, a tomu já vůbec nerozumím,” svěřila se druhá dáma.

“Já tomu celkem rozumím a používám to,” nesměle jsem se přiznala. Dámy na mě obdivně koukaly. “Vy jste ještě mladá, mladší než my,” zhodnotila třetí dáma. 

Dveře ordinace se otevřely a z nich vyšla další dáma a hned za ní sestra. Mladík vyskočil. 

“Sestři, omlouvám se, že jdu pozdě.” Pak se obrátil na nás. “Mně pan doktor jenom píchne injekci a hned zas půjdu.”

“Nám taky jen píchne injekci,” zasmála se první dáma.

“Jen ať jde dovnitř, my si tady hezky povídáme a nemůžeme přece po pánovi chtít, aby to vydržel poslouchat,” řekla jsem.

Dáma, která vyšla z ordinace, si sedla vedle mě. Musela si obout boty, a to byl pro ni dost těžký úkol. Měla totiž opíchané koleno i kotník. 

Začaly jsme se svěřovat se svými nemocemi. Nejdřív jsme probraly artrózy a jiné kloubní neduhy, a pak i ostatní choroby.

“Já jsem hodně přibrala kvůli štítné žláze,” pravila první dáma, “to jsem nedávno jela do zoologické zahrady s pravnučkou, je jí pět let a jmenuje se Týnka. Jely jsme vlakem z Roztok, kde bydlí, do Prahy. Týnka mi ukazovala, kam sahala voda při povodni. Prý jí maminka říkala, že voda tehdy brala všechno, co jí přišlo do cesty. Pak se Týnka koukla na mě a řekla: babi, odnesla by i tebe, i když seš tak tlustá. Seš nejtlustší z celý rodiny. Vedle mě seděl mladík, ten se zasmál a řekl mi, že je to teda silná karta, kterou asi nepřebiju. Povídám vnučce: ale vaše sousedka paní Nováková je tlustší než já. Týnka na to: no jo, ale ta je mladá, ta z toho vyroste! To se smál nejen ten mladík, ale celý kupé.”

Smály jsme se i my v čekárně. Dala jsem k dobrému hlášku mé dcery o mých malých prsíčkách.

Z ordinace vyšel mladík a směřoval k východu. Cestou se culil a řekl:

“Dámy, a před žehličkama, co se nahřívaly na kamnech, byly žehličky, co se do nich sypalo žhavý uhlí.”

“Mladíku, to vy nemůžete na rozdíl od nás pamatovat!”

“Máte pravdu, dámy, ale já chodím do muzea!”

To se smála i sestra. Vyzvala mě, abych šla do ordinace.   

“Já ještě nejsem na řadě, přede mnou jsou ještě tady paní."

“Nene, jste, ony jdou až po vás, jen přišly moc brzo.” 

“Jak se cítíte?” otázal se pan doktor.

“Venku je děsný vedro, ale v čekárně je příjemně.”

“Vedro?” zvedl pan doktor obočí.

“Jo. Hrozný, buďte rád, že jste tady.”

“Já se vás neptám, jestli je vám vedro, já se ptám na kolena!”

Ufff… no jo, nebyla jsem na kafi v kavárně, ale na ortopedii kvůli injekcím do kolen. Dál to už pokračovalo standardně. Dostala jsem dvě injekce, zaplatila nemalý obnos, a za tři týdny nashledanou.

Šla jsem ven do rozžhavených ulic a myslela na příjemné, vtipné, milé dámy a na mladííka, co jsem je poznala v čekárně ortopedie. Přála bych si, aby tam za tři týdny byli se mnou.

Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Skvěle jsem se pobavila.. Ano,v čekárně se někdy nestačím divit, jaká témata se tam probírají. Včera jeden opravdu starý pacient vyrazil jako mladík a hledal sestru a debatoval sám se sebou. A hledal jí tak usilovně,že jí navštívil až na WC ..
Mell Nova
Hezké, v takové čekárně to lépe utíká, tedy čas. Já mám spíš zkušenosti mlčících čekáren, sem tam i opak. Nástroje na žehlení mě vrátily do dětství, maminka i babička měli el.žehličku, ale protože se vařilo i topilo ve sporácích na tuhá paliva, tak žehličky se nahřívali a určitě mnozí znáte výraz, co k nim patří, a to je heft.
Alena Velková
Zuzi :-)
Iveta Tomčíková
Věřím, že jste po dobu diskuse v čekárně zapomněla, že vás bolí koleno. :-)
Zdeněk Pokorný
Díváte se na svět hezkýma očima. Potěšte nás, prosím, co nejdřív dalším článečkem.
Hana Řezáčová
Pobavila jsem se ... Jako bývalá zaměstnankyně nemocnice v případě potíží zamířím na tamní ortopedii - co vím, tak se tam vždy sedí a čeká několik hodin - tam musí být zábavy! - tak se tam budu skoro těšit :-) ...
Šárka Bayerová
:-)
Hana Němečková
Dobrý den, děkuji za hezký příspěvek. V čekárnách u doktora jsem se už taky něco naseděla, a většinou se dám s někým do řeči, ráda si s lidmi povídám. Čas lépe uteče a leckdy se dozvím i něco zajímavého.
Zuzana Mašková
Dobrý den, krásně, mile napsáno...s radostí jsem si přečetla.....přeji Vám .hodně zdraví a pohody Zuzana Mašková
Daniela Lender Chaloupková
Díky, hlavně, aby Vám to pomohlo :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 28. týden

K nejnavštěvovanějím zemím patří v letních měsících Řecko. Už jste tam byli? To pak bude pro vás vědomostní kvíz tohoto týdne hračkou...