Městečka v písních
Pozůstatky Putimské brány na kresbě Karla Liebschera. Zdroj: Wikipedia, volné dílo

Městečka v písních

23. 7. 2025

Napadá vás někdy, milí íčkaři, kolik měst a míst je opěvováno v písničkách?

Podívejme se do hlavního města. „Po starých zámeckých schodech“ a k Vltavě „Vltavo Vltavo“. Hašlerových písniček bylo bezpočet.

Vezměte si třeba Středočeský kraj. Vyjdu rovinatým krajem z Kolína a hned mě napadá „Kolíne, Kolíne stojíš v pěkné rovině“. V Kutné hoře je „koudelníkův syn“. Boleslav je zase „překrásné město“.

Postoupíme do kraje Jihočeského, hojně opěvovaného. „Na tom Bošileckým mostku“ u Bošileckého rybníka u Veselí nad Lužnicí. Dále „Okolo Třeboně..“ potom do Písku „Putínskou branou“. Hezká procházka je do vesničky Tálin, která je jen osm kilometrů jihovýchodně od Písku, k „Tálinskému rybníku“. A co teprve Bavorov, „za vodičkou studenou“.

Zastavíme-li se v Západních Čechách, nesmíme opomenout Domažlice. „Žádnej neví, co jsou Domažlice…“ Ale my víme, že: „Domažlice sú pěkný městečko“.

Od západních Čech přejdeme na severovýchod k Náchodu, neboť zde je „Náchodský zámeček, vršku kulatýho“.

Dále se podíváme, kam nás vítr zavane. „Od Buchlova vietor věje“ a „Okolo Frýdku cestička“. Na Moravě zůstaneme, neboť je zde „Tovačov, Tovačov, Tovačovský zámek“. A jdeme dál „Když sem šel, z Hradišťa“, tedy z Uherského Hradiště a do Rožnova pod Rahoštěm, kde „Rožnovské hodiny smutně bijú.“

Zastavíme se v krásné přírodě, projdeme pohoří. „Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide.“

No a kdo se chcete dostat za hranice, třeba až do Londýna a odtud dál můžete projít až k největšímu irskému hrabství a městečku plném hradů a pastvin Tipperary a spolu s Paddym, který zpívá své milé Molly „It´s a long Way to Tipperary“ /Je to cesta daleká do Tipperary/.

A komu je i toto málo, může „Chodit po Brodwayi“.

20250720-134720-1.jpg
FOTO: Michaela Přibová

hudba kultura města a obce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Moc hezký nápad. Mě napadá jen Jeseníky krásné, Jeseníky mé ...
Michaela Přibová
Děkuji vám všem za příspěvky. Chtěla jsem krátkou glosu, tak jsem vybrala jen pár písní namátkou. Vaše zmíněné jsou pěkné, zvlášť píseň " Já tu zemi znám", ta je skvělá. Ještě jednou děkuji vám všem.
Irena Mertová
Skupina Bluesberry zpívala "Brandejs". Vodička v písni "Já tu zemi znám"... :-)
Anna Potůčková
Já přidám: V Hodoníně za vojáčka mě vzali, V tem Kyjově na rohu
Věra Ježková
Moc hezký nápad. Coby holešovická patriotka připomenu píseň s oficiálním názvem „Na předměstí“, v obecném povědomí známou jako „Vy, staré Holešovice“. Zpívali Petr Skoumal a Jan Vodňanský. Ten v Holešovicích bydlel, potkávala jsem ho v tramvaji. (Ovšem nejsme městečko.) A co třeba Vašíčkova „Praha je zlatá loď“? :-)
Miloslava Richterová
Prima článek, krásné písničky máme .. :-)
Daniela Lender Chaloupková
Míšo, bezvadný nápad :-)) Takových krásných písniček je nespočet, jenom se bojím, že z dnešních mladých už je málokdo zná ... Moc děkuji za všechny Vaše komentáře k mému "drásání" ;-)
Jan Zelenka
Mám doma po otci tři obsáhlé knihy, ve kterých jsou svázané prvorepublikové písničky na dvojlistech. I tam se podobné písničky najdou.
Blanka Lazarová
Míšo, bezva nápad. Přidávám Brno je zlatá loď, za děvčaty z Brna choď .... od Ivana Mládka. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.