Hoří... a hoří dost?
FOTO: Irena Mertová

Hoří... a hoří dost?

23. 7. 2025

Tak si doma odpoledne čtu u otevřeného okna a najednou z venku něco cítím. Sousedi kouří na lodžii, pomyslím si znechuceně. Kouknu dolů do vnitrobloku – opravdu vlevo od našeho vchodu na lavičce sedí mladík s dívkou a kouří. Ale zápach trvá dlouho a zvětšuje se, jako kdyby něco hořelo. Snad ne někde v domě! Tak se jdu znovu podívat – všude klid, ospalé letní sobotní odpoledne. Občas projde kolemjdoucí, na lodžiích našeho obrovského jedenáctipatrového okrouhlého bloku pár lidí  kouká spokojeně ven… na hřišti dnes nikdo není, je moc horko.

Za další chvíli mi to nedá, kouknu i vpravo, a už mám jasno. O necelá dva vchody dál někdo zapálil plastový odpadkový koš. Kolem kterého klidně prochází nájemník z vedlejšího vchodu… To, co je cítit, je spálený plast a odpadky, také suchá tráva, která kolem prorůstá. Koš už je částečně roztavený na zemi, vidím plameny. Vůbec nikoho to nezajímá. Tak proč by mělo mne? Ale já už jsem jednou viděla, jak si plamínky umí vytvořit cestičku po suchých stéblech dál… a dál… Jsem ráda, že tam nejsou děti, bývá jich tu jindy plno.

Nakonec jsem překonala ostych a zavolala linku 112 – stará bába volá kvůli prkotině, no.

Za krátkou dobu si to k nám přihasili hasiči s obvyklým červeným velkým autem.

Koš uhasili, zeminu a okolní trávu pak pořádně prolili vodou z kanystrů. Teď to nájemníky zajímat začalo, byla show.

Omlouvala jsem se hasičům, že jsem je volala kvůli prkotině, všimla jsem si jejich ironických pohledů. Řekli ale, že jsem volala správně, že oni se jen diví, že z takového obřího domu nikdo nebyl schopen vzít kýbl s vodou a uhasit to (já bych tedy kýbl s vodou bohužel se svou artrozou nemohla nést).

Celá akce ve mně zanechala nepříjemný pocit, proto tu píši… Říkám si, co by se dělo, kdyby se  staly nějaké horší věci… A hlavně, pořád si tak trochu připadám jako blbec...

Dodatek: teď večer mi ještě kvůli tomu volal policista, oni přišli dodatečně šetřit a potřebují věc asi uzavřít... Doufám, že tím to pro mne končí. 

bydlení Můj příběh požár
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Před lety jsem se nastěhovala do hezkého bytu v sídlišti. Sídliště ale zanedlouho ztrácelo svůj půvab - sestěhovávali se tam cikáni, jejichž staré domy začalo město bourat. Někteří byli civilizovaní, někteří ne. Hasiče jsem volala 3x. Jednou si rozdělali oheň na parkovišti vedle aut , donesli židle a začal piknik. Auta s plnou nádrží vedle. Je to prostě nenapadlo, že by to mohlo hořet. Podruhé zase někdo zapálil obrovský kontejner s odpadem. Plameny šlehaly do výše, lidé přihlíželi, ale hasiče jsem zavolala já. Potřetí bezdomovci zapálili nevyužívaný domek vedle 7 patrového paneláku . Zase jsem volala já. Už tam nebydlím. Proč jsou lidi tak neteční k prostředí "za svým prahem", nevím. Když jsem nové sousedce na patře řekla, že se v mytí chodbičky a schodů střídáme a že se také musí zapojit, umyla uraženě chodbu a zazvonila na mne, že "mi tu chodbu tedy umyla". Tak jsem se jí upozornila, že to "moje" chodba není a že tam bydlí také. Umývá ji ale velmi sporadicky.
Dana Puchalská
Irčo,nejsi blbec.. Ale normální ženská, která má rozum... Já jsem nahlásila, že u nás v domě bude brzy výbuch... Ve sklepě si udělali bezd'áci a feťáci doupátko... Kdyby někdo škrtnul zápalkou,tak by náš dům nejen hořel, ale i poskočil. Sousedi, kteří jen vedou řeči a nic nedělají mlčeli jako obvykle...
Věra Ježková
Irčo, jako blbec si nepřipadej. Udělala jsi dobře. On si toho možná někdo všiml, ale stává se, že lidi čekají, že nějakou událost oznámí někdo jiný. A jsem ráda, že si to u vás umím představit. :-)
Daniela Lender Chaloupková
Paní Ireno, musím souhlasit s názory přede mnou. Udělala jste velice dobře. Dopředu nikdo neví, co by se z rádoby malého ohýnku mohlo vyklubat, a pak už by bylo pozdě. Děkuji za článek a sdílení :-)
Michaela Přibová
Určitě jste udělala dobře. Kdyby nebylo takových lidí... bohužel je víc lhostejných s nezájmem o druhé a o okolí.
Mirek Hahn
Udělala jste dobře. Nezájem o to "co mě nepálí" je v populaci poměrně rozšířený. A zmínila jste klíčový faktor - spousta lidí si řekne "ať nevypadám divně" a nezavolá nebo neuhasí. Je třeba tu osobní nejistotu překonat, později už může být pozdě.
Irena Mertová
No, to mne také napadlo... je to náhoda, ale jsem takový "požární preventista", pořád jsem ve střehu. Když jsem jezdila na tramp, stále jsem hlídala oheň, pak aby kamarádi nekouřili na seníku, atd.
Dušan Brabec
Koukám, že jste přitahována ohněm. Se zájmem jsem si totiž přečetl váš dřívější článek o historii a inspiraci kánonu Červená se line záře...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.