Práce v důchodu? Aktivní stárnutí je trendem i nutností
Ilustrační foto: Freepik

Práce v důchodu? Aktivní stárnutí je trendem i nutností

30. 7. 2025

V České republice jsme zvyklí pracovat naplno až do posledního dne, kdy dosáhneme důchodového věku. Pak často ze dne na den s prací úplně skončíme. Tento způsob ukončení kariéry máme my Češi zarytý hluboko pod kůží.

Ovšem není to dogma, ostatně v mnoha evropských zemích se lidé na důchod připravují postupně – snižují pracovní úvazek, přecházejí na méně náročné pozice a i po odchodu do penze často dál pracují, třeba jen pár hodin týdně. Tento přístup se ukazuje jako velmi přínosný – nejen pro samotné seniory, ale i pro společnost jako celek.

Stárnutí nemusí znamenat konec aktivního života. Naopak – udržet si pracovní návyky, kontakt s kolegy a pocit užitečnosti může mít pozitivní vliv na psychickou i fyzickou kondici. Samozřejmě, s přibývajícím věkem ubývá sil, a proto je přirozené „ubrat plyn“. Práce na částečný úvazek nebo flexibilní pracovní doba mohou být ideálním řešením.

Sleva na pojistném motivuje k práci i v důchodu

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se snaží podpořit seniory, kteří chtějí zůstat pracovně aktivní i po dosažení důchodového věku. Od ledna letošního roku si zaměstnanci, kteří pobírají starobní důchod, mohou uplatnit 5% slevu na pojistném. Tato sleva jim umožňuje zvýšit si svůj čistý příjem – průměrně si tak pracující důchodce polepší o 2 500 korun měsíčně.

Zájem o tuto možnost roste. V současnosti ji využívá více než 136 tisíc lidí pobírajících starobní důchod a jejich počet stále stoupá. To ukazuje, že senioři mají chuť pracovat, pokud k tomu mají vhodné podmínky.

Podpora zkrácených úvazků: výhodné pro zaměstnance i zaměstnavatele

Dalším krokem ke vstřícnějšímu pracovnímu prostředí je podpora zkrácených úvazků. Stát nabízí zaměstnavatelům slevu na pojistném, pokud zaměstnávají osoby z vybraných skupin na částečný úvazek. Týká se to například lidí ve věku 55 a více let, rodičů dětí do 10 let, osob se zdravotním postižením a dalších skupin.

Možnost zkrácených úvazků momentálně využívá bezmála 130 tisíc zaměstnanců. 37 % z nich jsou rodiče malých dětí, 36 % tvoří lidé v předdůchodovém věku, tedy ve věku 55+. Zkrácené úvazky pomáhají lidem přizpůsobit své pracovní tempo aktuální situaci, ať už z důvodů zdravotních, rodinných či jakýchkoli jiných. Flexibilitu podporují experti na pracovní trh napříč veřejným i soukromým sektorem. „Odpovědí na mnohé překážky v kariéře jednotlivců je flexibilita. Částečný úvazek může být řešením pro studenty, rodiče, pro pečující nebo nemocné. Těch skupin je celá řada a je důležité, abychom flexibilitu přijali jako normální součást pracovního trhu a naučili se s ní pracovat,“ říká expertka na pracovní trh MPSV Jana Skalková. Jako ideální příklad Skalková uvádí střídání důchodce a matky na rodičovské dovolené na jedné pozici. Díky slevě na zaměstnance je taková možnost výhodná nejen pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele.

Důchod není konec, ale nová etapa

Důchod nemusí znamenat konec aktivního života. Naopak – může být začátkem nové, klidnější, ale stále smysluplné etapy. Práce na částečný úvazek, využití slev na pojistném a podpora ze strany státu vytvářejí podmínky, které seniorům umožňují zůstat aktivní, přispívat svými zkušenostmi a zároveň si užívat zaslouženého odpočinku.

důchody MPSV práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Podepisuji se pod pana Brabce. Do důchodu jsem šla dobrovolně o dva roky dřív.
Jarmila Komberec Jakubcová
Plně souhlasím s paní O.Š, Je věcí každého zda bude či nebude v důchodu pracovat, jezdit na výlety, starat se o vnoučata či pěstovat kytičky. Článek pouze informuje o možnostech pracujících seniorů.
Olga Škopánová
Tak už tady máme zase konspirace, že článek je tendenční, napsaný na objednávku apod. Přitom nepíše o ničem jiném, než o současných trendech a možnostech zaměstnávání seniorů. Možná, že paní Chaloupková by nějaké ty možnosti mohla zkusit a až pak kritizovat.
Daniela Lender Chaloupková
Článek mi přijde napsaný jako na objednávku .... jenom nevím, čí ....Pokud nejsou nebo (z jakýchkoliv důvodů) nemohou být důchodci (či senioři) OSVČ a řídit si svá profesní rozhodnutí dle svého, je dost problematické se na svém původním místě udržet nebo najít nové. Pochopitelně je to i o profesi, opotřebovanosti organismu, stavu na pracovním trhu atd. atd. Každopádně stoprocentně souhlasím s p. Brabcem (7:54) a p. Richterovou (9:15). Pracovat totiž neznamená chodit pouze do zaměstnání :-))
Jarmila Komberec Jakubcová
Pracuji po celou dobu co jsem v důchodu jako OSVČ a pracovní dobu si určuji sama. Má to své nevýhody např. musím každý měsíc platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění zakázky si hledat sama atd. Ale nezabírám pracovní místo mladším lidem, jak neustále je seniorům vytýkáno Práce mi baví a pokud to půjde budu pracovat. Nejde jen o peníze, ale i pocit užitečnosti, učím se stále novým věcem a jsem v kontaktu s lidmi.
Miloslava Richterová
Pracuji stále celý den, hlavně teď v létě, jsem aktivní i v zimě, do zaměstnání však nechodím a souhlasím s panem Dušanem. Doporučuji vyzkoušet :-)
Olga Škopánová
Myslím, že práce se v důchodu vyplatí, jistě není třeba pracovat na celý úvazek, ale při polovičním to jde. Peníze se hodí a na cestování také zbyde dost času.
Jana Šenbergerová
Osobně jsem ráda, že o smysluplnosti mé seniorské etapy života rozhoduji já a ne experti. Ti by jednou mohli rozhodnout, že skončit v sušenkách pro psy je smysluplnější než na hřbitově. Zatím je to myšlenka ze sci-fi románu, ale experti stále hledají nové cesty.
Vladislava Dejmková
Osobně to mohu potvrdit. Pracuji na zkrácený úvazek, letos díky slevě na sociálním pojištění mám dokonce každý měsíc víc zhruba o 1000 Kč čistého. To je příjemné, ale nejdůležitější je být mezi lidmi a cítit se užitečně.
Irena Mertová
Dříve se často užíval termín odchod na odpočinek. Zasloužený. Osobně sí myslím, že tzv. flexinovela je přínosem pro zaměstnavatele, ne pro zamestnance. Aby pak neskončili všichni stárnoucí pracující na dávkách, to bych jim nepřála.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 31. týden

Chorvatsko, Řecko, Itálie. Tři země, kam Češi nejčastěji vyráží na letní dovolenou, jsme již v kvízu měli. Tento týden si dáme jižní sousedy - Rakousko. Jak moc ho znáte?