Kolik „dělá" toto doživotí?
FOTO: Z osobního archivu Jany Mesarčové

Kolik „dělá" toto doživotí?

1. 8. 2025

Když jsem byla malá a babička odcházela „do penze“, nerozuměla jsem, co to znamená. Maminka mi však vysvětlovala, že babička nikam neodjíždí, nikam se nestěhuje, že k babičce budu moci přijet kdykoliv, protože nebude chodit do práce.

Mně z toho oči svítily. Byla jsem nadšená. Ani za mák jsem se nezamýšlela nad babiččino nově příchozím životním obdobím, které avizovalo nastavení šetřivého režimu a přehodnocování osobních potřeb či vlastní důležitosti a potřebnosti pro okolí. Zkrátka, jen jsem se sobecky tetelila v představě, že babičku budu mít kdykoli pro sebe.

Jak milé jsou ty dětské „počty“, jak jsou čisté, čitelné, ovšemže i zranitelné.

Vyrostla jsem. Dospěla jsem. Vystudovala jsem. Pracovala jsem. Nepřetržitých čtyřicet sedm let jsem odváděla sociální pojištění. A je tu rozhodnutí. Ufff.

Hlavou se mi honí tolik otázek a pochyb. Kolik „dělá“ toto doživotí? Zvládnu to? Vyjdu? Nebudu sobě moc bolet? Zažiji ještě to hezké a uvidím tamto krásné? Budu umět účinně vzdorovat tupé hlouposti a chamtivosti okolního světa. Budu umět nepodlehnout vtíravé digiagresi? Budu umět shovívavě přijímat zvyšující se intenzitu mého osobního odkvétání? Budu mít důvod chtít se smát a radovat?

Zahalena do mé vlastní introverze smířeně a dlouze posedávám v útulné lenošce. Na milovanou babičku vzpomínám s hlubokou láskou, nyní paradoxně v souvislosti zamýšlení se nad mým nově příchozím životním obdobím. Prohlížím si fotky vnoučátek a tetelím se v představě, že nevzniknou-li objektivní překážky, budu na zavolanou své kratochvíle trávit právě s nimi.

babička důchod rodina
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Sylva Wiedel
0no se říká, že když si člověk dělá plány, pán Bůh se směje. Řekla bych, že když je člověk už starší, měl by se snažit užít každý den. Neví, co kdy přijde. Takže dělat to, co nás právě baví a nečekat na budoucnost.
Soňa Prachfeldová
Se vším se musí člověk srovnat. Tak jde život. Také jsem moji Omu nade vše milovala, měla těžší život, než my teď a brala vše, jak to přišlo.
Jiří Dostal
:-) Dědova mísa Superbia? :-)
Iva Bendová
Marie, toto Vaše popisované je značka:"Důchod Ideál" - moc vám to všem v rodině přeji.
Marie Měchurová
Důchodový věk si užívám všemi deseti. Co všechno jsme za poslední roky viděli, co všechno jsme s vnoučaty prožili. Je mi 77 a jsem ráda na světě.
Iva Bendová
Máte pravdu, pane Zábranský.
Ján Zábranský
Prijať okolnosti aké sú. Ak si v životných aktivitách človek nenájde čas uvedomovať si seba v celistvosti, od narodenia po koniec bytia, stáva sa na konci "nepripraveným" tak ako to popisujete. Keď už nič človek nemusí začína žiť najaktívnejšie, je to iných druh námahy, ale dá sa to zvládnuť.
Iva Bendová
Paní Jano, krásně napsáno. Před více než 8 lety jsem těmito myšlenkami procházela také, jen, bohužel, bez té poslední věty. Z pošty s výměrem penze v ruce málem s brekem, po tolika letech "sloužím zdraví lidu".... Naštěstí to různé úpravy a valorizace poněkud napravily. Prošla jsem několika vnitřními krizemi, ale momentálně je mi fajn, ale vím, že je to už poněkud vratké prkno přes čím dál větší louže od života /např. věk některých blízkých a přátel, zdraví... Zatím u mě dobrý, což přeji i Vám / i ostatním.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 31. týden

Chorvatsko, Řecko, Itálie. Tři země, kam Češi nejčastěji vyráží na letní dovolenou, jsme již v kvízu měli. Tento týden si dáme jižní sousedy - Rakousko. Jak moc ho znáte?