Malá glosa o České poště
Ilustrace: Pixabay

Malá glosa o České poště

11. 8. 2025

Máte rádi poštu? Myslím jako instituci? Já ne. Jsem moc ráda, že si v případě odesílání zásilky mohu vybrat jiné dopravce, v případě přijímání už je to horší. O "zkvalitňování" služeb prostřednictvím neustálého zdražování ani nemluvě.

Na úvod pouze dva zážitky, proč nemám poštu ráda. Před několika lety jsem čekala důležitý doporučený úřední dopis. V den, kdy mi měl být doručen, jsem byla doma a čekala na pošťáka. Žádný zvonek, nic. Odpoledne jsem šla ven a na dveřích, vedoucích z našeho bytového domu na ulici, byl nalepen známý poštovní lístek (napůl utržený) s poznámkou, že jsem nebyla zastižena doma.

Volala jsem do depa, kde jsem se po několika přepojováních a přehazování sluchátek dozvěděla od vedoucí směny, že když nemám označen zvonek ani schránku vizitkou, ať se nedivím… a práskla telefonem.

Ofotila jsem si označenou schránku i zvonek, poslala mailem poštovnímu ombudsmanovi a co myslíte, jak to asi dopadlo? Nechci domyslet, co by se stalo, kdybych ten lístek na venkovních dveřích nenašla a úřední dopis si nevyzvedla...

Příběh druhý. Před čtyřmi lety jsem se přestěhovala, tudíž jsem musela ukončit starou smlouvu na poskytování elektřiny a uzavřít novou. Vše se vyřídilo velice hladce, nově už s elektronickým podpisem a čekala jsem jen na papírovou podobu. Jednoho dne jsem našla smlouvu v roztržené obálce zastrčenou za dveřmi. Co to má být? Nevěřila jsem vlastním očím… Druhý den mi sousedka oznámila, že našla můj dopis ve své schránce, jméno si nepřečetla a dopis otevřela. Protože však má jiného poskytovatele, chtěla jej vyhodit. Naštěstí si nakonec všimla, že je adresován někomu jinému… Že si mezitím nastudovala má osobní data, raději ani nepřemýšlím.

Zážitek třetí, nejčerstvější. Protože mám podobných zkušeností více, při očekávání zásilky jsem se s odesílatelem chtěla dohodnout na balíkovně nebo zásilkovně. Z důvodů mně neznámých však využil služeb České pošty. V pátek mi přišla SMS, že v pondělí balíček doručí. Čekala jsem celý den. Marně. V úterý opět čekám. Ráno, dopoledne… stále nic. Mám jiné povinnosti, takže nemám náladu zase celý den marně čekat. V 11 hodin jdu zkoumat webové stránky pošty o doručování zásilek. Dopátrala jsem se příslušného čísla a volám.

Asi po deseti minutách opakovaného vytáčení a vyzvánění se dozvídám, že „včera to hoši nestihli, jestli to bude dneska, nevím …“. Vysvětluji paní na druhém konci telefonní linky, že opravdu nemohu už druhý den zbytečně čekat. Dostane se mi „chytré rady nad zlato“, ať si tedy pak dojdu tříkilový balík vyzvednout na poštu. Dva kilometry tam, dva zpátky do kopce a v tomhle vedru… :-((

Půl hodiny po tomto rozhovoru mi přišla SMS, že mi balík doručí mezi 13. až 15. hodinou. Kdy myslíte, že dorazili?

A proto nemám Českou poštu ráda.

Česká pošta Můj příběh služby
Hodnocení:
(4.4 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Vargová
No nedá mi to... ještě pár postřehů. ČP používá zastaralý systém Apost. Nic nefunguje, když a jak má :-(. Takže denně po skončení otevírací doby se tisknou tisíce (!!!) zbytečných papírů na starých jehličkových tiskárnách, většinou tisk nefunguje. Tzn. pracovníci přepážek včetně vedoucích pošt musí nějak zařídit, aby vše proběhlo dle regulí a dostalo se na místo určení. Čili vše dělají ve svém volném čase. Brutálně se redukují počty zaměstnanců na oblastních poštách: dosud jsou tam "kóje" pro např. 6 zaměstnanců. Nyní kde byly 3 pracovnice, jsou 2. Kde byly 2, je úvazek 1 + 0,5 místa. Ovšem povinností je násobně více. Některé přepážkové pracovnice zavčasu odešly a jsou z nich řidičky autobusů :-). Kdo může, z ČP odejde. Jiné to zkouší - a odejdou v první den "ostrého provozu". Úmyslně píšu v ženském rodě. Chlapi se u ČP vyskytují pouze jako řidiči, nikoliv na přepážkách. Není divu, asi by neuživili rodinu. Omlouvám se za dlouhý příspěvek. Právě to řeší moje kámoška - už úspěšně udělala ŘP na autobusy a bude jezdit na Hodonínsku :-).
Dagmar Vargová
Danielo, naprosto Vás chápu. Rovněž chápu "normální řadové" zaměstnance ČP. Pracuje tam pár mých známých. Bylo by to na esej, ale nechci plýtvat časem a zbytečně se rozčilovat. Dnešních pošťáků (přepážkových, doručovacích,...) je stále méně, ačkoliv práce mají 5x více. Kdo není znalý situace, těžko pochopí. Dnes už ČP není pouze o doručování dopisů a balíků. Zaměstnanci jsou doslova šikanováni mj. za prodej doplňkového zboží (kalendáře, obálky, švihadla, pohlednice, igráčci, omalovánky, psací potřeby,...). Především ale MUSÍ nutit klienty ke zřizování účtů u ČSOB, tamtéž poskytování úvěrů, získávání klientů pro ČEZ, vykonávají služby tzv. Czech Point a spoustu dalších "vymožeností". Neustále se účastní nejrůznějších školení, např. v ČNB (poznávání všech světových měn a padělků), školení Czech Point, školení na poskytování úvěrů atd. A o tom všem se vedou denní, následně měsíční výkazy a sestavují se žebříčky ne/úspěšných pracovníků a žebříčky jednotlivých pošt. Co ale "drží" ČP relativně nad vodou (spíš už pod vodou), to je prodej losů a Sazka Sportka. Každý měsíc kolují ve služebních mailech seznamy pracovníků podle toho, kdo kolik prodal losů. A ze všeho se pořizuje hlášení. A odebírá se "pohyblivá" složka platu. A kolik si vydělá běžný pracovník přepážky? Něco kolem 26 tisíc čistého, pokud má splněný prodej. Moje známá v Praze mi to nechce věřit, prý tak málo??? Jenže "venkov" není Praha. Do toho teď vstupují tzv. Partner pošty, ale to už je jiná kapitola.
Šárka Bayerová
No, Danielo, naprosto identické zkušenosti mám se Zasilkovnou - doručení domů. Ono to bude vážně spíš v lidech...
Jan Zelenka
Problémy nejsou v poště, ale v lidech. Já mám s poštou jiné zkušenosti.
Olga Škopánová
Je mi líto, jaké ústrky musela paní Chaloupková zažít od České pošty, no ale alespoň se ze svého traumatu mohla vypsat zde na i60. Já nemám ráda rajskou omáčku, možná, že o tom také napíši článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 33. týden

Tento týden se prostřednictvím vědomostního kvízu podíváme do exotických destinací.