Malá glosa o České poště
Ilustrace: Pixabay

Malá glosa o České poště

11. 8. 2025

Máte rádi poštu? Myslím jako instituci? Já ne. Jsem moc ráda, že si v případě odesílání zásilky mohu vybrat jiné dopravce, v případě přijímání už je to horší. O "zkvalitňování" služeb prostřednictvím neustálého zdražování ani nemluvě.

Na úvod pouze dva zážitky, proč nemám poštu ráda. Před několika lety jsem čekala důležitý doporučený úřední dopis. V den, kdy mi měl být doručen, jsem byla doma a čekala na pošťáka. Žádný zvonek, nic. Odpoledne jsem šla ven a na dveřích, vedoucích z našeho bytového domu na ulici, byl nalepen známý poštovní lístek (napůl utržený) s poznámkou, že jsem nebyla zastižena doma.

Volala jsem do depa, kde jsem se po několika přepojováních a přehazování sluchátek dozvěděla od vedoucí směny, že když nemám označen zvonek ani schránku vizitkou, ať se nedivím… a práskla telefonem.

Ofotila jsem si označenou schránku i zvonek, poslala mailem poštovnímu ombudsmanovi a co myslíte, jak to asi dopadlo? Nechci domyslet, co by se stalo, kdybych ten lístek na venkovních dveřích nenašla a úřední dopis si nevyzvedla...

Příběh druhý. Před čtyřmi lety jsem se přestěhovala, tudíž jsem musela ukončit starou smlouvu na poskytování elektřiny a uzavřít novou. Vše se vyřídilo velice hladce, nově už s elektronickým podpisem a čekala jsem jen na papírovou podobu. Jednoho dne jsem našla smlouvu v roztržené obálce zastrčenou za dveřmi. Co to má být? Nevěřila jsem vlastním očím… Druhý den mi sousedka oznámila, že našla můj dopis ve své schránce, jméno si nepřečetla a dopis otevřela. Protože však má jiného poskytovatele, chtěla jej vyhodit. Naštěstí si nakonec všimla, že je adresován někomu jinému… Že si mezitím nastudovala má osobní data, raději ani nepřemýšlím.

Zážitek třetí, nejčerstvější. Protože mám podobných zkušeností více, při očekávání zásilky jsem se s odesílatelem chtěla dohodnout na balíkovně nebo zásilkovně. Z důvodů mně neznámých však využil služeb České pošty. V pátek mi přišla SMS, že v pondělí balíček doručí. Čekala jsem celý den. Marně. V úterý opět čekám. Ráno, dopoledne… stále nic. Mám jiné povinnosti, takže nemám náladu zase celý den marně čekat. V 11 hodin jdu zkoumat webové stránky pošty o doručování zásilek. Dopátrala jsem se příslušného čísla a volám.

Asi po deseti minutách opakovaného vytáčení a vyzvánění se dozvídám, že „včera to hoši nestihli, jestli to bude dneska, nevím …“. Vysvětluji paní na druhém konci telefonní linky, že opravdu nemohu už druhý den zbytečně čekat. Dostane se mi „chytré rady nad zlato“, ať si tedy pak dojdu tříkilový balík vyzvednout na poštu. Dva kilometry tam, dva zpátky do kopce a v tomhle vedru… :-((

Půl hodiny po tomto rozhovoru mi přišla SMS, že mi balík doručí mezi 13. až 15. hodinou. Kdy myslíte, že dorazili?

A proto nemám Českou poštu ráda.

Česká pošta Můj příběh služby
Hodnocení:
(4.4 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Rozklad České pošty, kterou odnášejí pracovníci na přepážkách a proto odcházejí, výstižně popsala D.Vargová. Zabývám se přes 50 let moderní poštovní historiií, tudíž sleduji i vývoj české pošty a jejích služeb a čím více zdražuje, tím více její služby upadají. Jedinou výjimkou je služba Balíkovna - no a tu chce vyčlenit a prodat do soukromých rukou!?! Ovšem skoro smrtelnou ránu nyní poště zasadil ministr Rakušan (nevolitelný STAN) zrušením mnoha poboček. A nahradil je poskytnutím licence ukrajinské společnosti Nova Pošta. V Praze má již několik poboček. Je tohle normální?!?
Daniela Lender Chaloupková
Milé íčkařky a milí íčkaři, děkuji vám za hodnocení i příspěvky. Glosa není o lidech, ale instituci jako takové. Paní Dagmar V. (11:54 + 12:47) děkuji, že jste se zastala zaměstnanců. S děvčaty na přepážkách mám tu nejlepší zkušenost. Je to přesně tak, jak popisujete. Co se týče ostatních zásilkových služeb, nedám dopustit na Balíkovnu, DPD, GLS a Zásilkovnu. S PPL mám stejnou zkušenost jako s poštou. Naprosto souhlasím s tím, že je vše o lidech. Účelem glosy bylo pobavit a dozvědět se zkušenosti dalších lidí. Navíc opravdu miluji rajskou omáčku :-))
Zdeněk Pokorný
Miluju rajskou omáčku.
Alena Velková
Danielo, celkem vám rozumím, i když v poslední době mám pocit, že se přeci jen rychlost doručování balíků trochu zlepšila. Ceny za doporučený dopis mě ale šokují stále. Pokud to je možné, ČP raději nevyužívám. Před lety jsem utrpěla podobnou zkušenost :-) S trochou nadsázky jsem o tom napsala článek Balík do ruky: https://www.i60.cz/clanek/detail/31523/balik-do-ruky. Jako Líba Křapová, i já se těším na článek o rajské omáčce od pí Škopánové. K tomu je zbytečné cokoli dodávat.
Iveta Tomčíková
Dovolím si souhlasit s těmi, kteří jsou se službami České pošty spokojeni - a není jich tu v komentářích málo - my máme dobrou zkušenost též. Pokud nejsme doma při doručování zásilek ochotně vyjdou vstříc po telefonu na dalším dohodnutém termínu a vše vždy probíhalo a probíhá k spokojenosti obou stran. Ne všechny České pošty jsou jako ty u Vás.
Jarmila Komberec Jakubcová
Dneska jsem posílala balík na České poště - vracela jsem něco do e-schopu. Protože je změna doručovacích poukázek paní na poště mi ji vypsala sama. Byla ochotná a milá. Jediné co bych asi vytkla, jsou vysoké náklady na doručení. Vždy je to o lidech a říci, že všechny služby České pošty jsou špatné je opravdu nesmysl.
Sylva Wiedel
Haha, to nás bude asi víc, kdo nemají či přestali mít rádi českou poštu. Dneska je vyloženě štěstí, když doručení proběhne tak, jak má. Zažila jsem již lecos. Doručený balík do sousedního baráku, cedulku ve schránce, že mám jet pro zásilku do Teplé, i když bydlím v Kynžvartě - na poště v Teplé mě sprdli, že mi to mělo dojít, že leží na poště v Kyžvartě. Sepsali se mnou stížnost, ale nikdo ji neřešil. Jo, vlastně asi za 3 měsíce, když jsem na to už dávno zapomněla, mi telefonovala nějaká doručovatelka, že se omlouvá. Toť vše. Jsem připravena, že příště bude další problém, Doručovatelek je málo, protože šetří na zaměstnancích. My to musíme přijmout a pochopit. Proč ale potom stojí doporučený dopis asi stovku a balík nejmíň dvakrát tolik? Proč asi lidé už dnes neposílají dopisy?
Libuše Křapová
Paní Škopánová, moc se těším na váš článek o rajské omáčce. To bude vaše premiéra, že? Zatím se zde vždycky jen povážně kriticky vyjadřujete k jiným, takže teď nás jistě všechny překvapíte svými kvalitami a spisovatelským uměním. Opravdu se na váš článek moc těším.
Libuše Křapová
Danielo, je to opravdu všechno o lidech. S Poštou tady u nás jsem já spokojená, za to mám zkušenost s jednou zásilkovou službou, už nevím , která to byla. Asi před čtyřmi lety jsem objednávala na Vánoce dárky. Náhodou se v jeden čas sešly s balíčky dvě auta, každé od jiné. K jednomu autu jsem šla já, ke druhému jsem vyslala Jindru s informací, kolik to má stát. Auta odjela a Jindra mi povídá - řekla's mi to špatně, stálo to.. a vyslovil o dost vyšší cifru. Po reklamaci jsme peníze dostali zpět, přivezl ji onen kurýr. Podal mi peníze přes branku, ani se nedomluvil a odjel.
Jarmila Komberec Jakubcová
Byla a jsem doposud se službami České pošty naprosto spokojena. Balík bývá doručen vždy v uvedeném čase, pošta v místě bydliště funguje perfektně. I moje rodina a řada známých si nestěžuje.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 33. týden

Tento týden se prostřednictvím vědomostního kvízu podíváme do exotických destinací.