Ovocný rok
Všechny fotografie: M. Richterová

Ovocný rok

12. 8. 2025

Léto se nenápadně přehouplo do své druhé poloviny a naše zahrádka překypuje ovocem. Letos je opravdu nádherný, úrodný rok, radost pohledět. Po loňském roce téměř bez ovoce, kdy květy na jaře zmrzly, jsou všechny zahrádky v okolí plné. Stromy tak velkou úrodu neunesou, ovoce padá.

Větve mladých stromků, ještě pružné, se pod tíhou plodů ohýbají až k zemi, starým stromům se větve lámou, musí se podkládat. I naše letitá švestka přišla o tři větve hustě obalené plody.

V rodině si píšeme zprávy: nabízím meruňky a slívy, kdo chcete. Odepisuji: díky máme, nabízím všem švestky. Odpověď: děkujeme, sklízíme. Teď už píšu raději: nabízím švestkové knedlíky, přijďte si.

Sbíráme každé ráno spadané švestky. ,,Jestli budou švestky padat tímto tempem, tak budeme pořád opilí,“ vtipkuje můj muž a umývá venku u vody další sebranou misku švestek, nakládá je do sudu. Večer sbíráme další.

Moje práce je zavařování, výroba džemů, sušení. Navařila jsem už spoustu ovocných knedlíků a upekla dost ovocných koláčů. Rozdávám v rodině. Vnuk volal, ten koláč, cos nám, babi, poslala, tak ten mi moc chutnal. Další vnuk z jiné rodiny přišel večer po předchozí domluvě s krabičkami..

Další výrobky budu rozdávat v zimě: kdo má zájem, kompoty, džemy, šťáva. Šťávu rozdávám už teď.

Při této práci často vzpomínám, že zavařování se u nás v rodině konalo každé léto. Já jsem jako dítě šplhala do koruny hrušně a trhala košíky hrušek, ty jsem pak měla za úkol roznést sousedům. Vysoko ve větvích jsem si připadala jako námořník na škuneru a také jsem se z domnělého stožáru tak do dálky rozhlížela. Měli jsme vysokou hrušeň, kterou zasadil můj děda, možná když se narodil můj otec. Ten zase, to vím z vyprávění, zasadil dvě břízky, když jsme se narodily my se sestrou. Naši měli pěknou zahradu a hlavně mého otce zahradničení moc bavilo. A stejně jako on i já sázím ovocné stromky a keře a starám se o ně.

Loni jsem stromky litovala, téměř všechno zmrzlo. Slíbila jsem jim, vždyť pro jednou se bez úrody nic neděje, že je za to budu pěkně hýčkat a že si příští rok všechno vynahradí. A vidíte, stalo se.

bydlení příroda zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Děvčata a pane Zelenko, děkuji vám. Ingrid, docházení do zájmových kroužků jsem pro letošní rok zrušila, ale zájmy mě neopouští, na kytaru si hraju pro radost, ještě přibylo ukulele. Všem, kdo pěstují, přeji hodně úspěchů. :-)
Jana Šenbergerová
To vám moc přeji. Kdo se stará, ať z toho něco má. Ve zdraví si to s rodinou užívejte.
Vladislava Dejmková
Krásná úroda, také sklízím, ale zdaleka ne tolik.
Ingrid Hřebíčková
Mílo, pročítáme vaše dřívější články. Chodíte ještě na angličtinu a co kytara?
Ingrid Hřebíčková
Taková krása. To je požehnání. Však se vám celá zahrádka odvděčila za veškerou péči a lásku.
Michaela Přibová
Mílo, to je úžasný. Taková úroda. My máme jen rybíz a rajčata s paprikami. Víc se nám do naší malé zahrádky nevejde :-)
Daniela Lender Chaloupková
Úžasné fotografie, pěkné povídání, děkuji :-) Dokud jsem měla v péči zahradu, dělala jsem to jak Vy. Letos už se raduji jenom z rajčátek a chilli papriček .. alespoň něco ...
Jarka Jendrisková
Tak už to bývá. Buď není nic nebo je všeho moc. To byla "pohoda" vloni, ani jedna třešeň, ani jedna meruňka a dokonce ani jedno jablko! To jsem si to užila, skoro už jsem vyhodila zavařovací sklenice. A letos taková pohroma ! Všeho bylo a je spoustu, nikdo to nechce a police ve špajzu už se prohýbají! Léto budiž pochváleno!
Jan Zelenka
Ještě, že nemám zahradu. Takovou úrodu bych nezvládl.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 33. týden

Tento týden se prostřednictvím vědomostního kvízu podíváme do exotických destinací.