Zápisník starého muže: Okupace
Ostrava, srpen 1968. FOTO: ČTK

Zápisník starého muže: Okupace

26. 8. 2025

Zážitky z onoho 21.srpna 1968 ti, kteří to pamatují, mají takové, jak to oni sami prožili. V paměti se vybavují vzpomínky, tenkrát ještě mladíka s trochu vojenským pohledem. Zřejmě důsledek dvouleté a povinné vojenské služby ukončené před necelým rokem.

Brzo ráno nastartoval motorku a vydal se vstříc pracovní povinnosti. Nepříjemné chladno už bylo a dole za rondelem světlé skvrny na asfaltu připomínaly námrazu. Teď, v srpnu? Podivné!

Žádná námraza, ale stopy po pásovém vozidle! Neuvěřitelné, kde se tady jen vzalo, vždyť to je úplně stejné, jako po tankových pásech. Ten otisk a rozchod stále ještě je v oku od vojny.

A ihned se vybavuje vzpomínka na tehdejšího ženijního náčelníka. K dispozici neměl ani tucet chlapů, ale zato povinnost udržovat sjízdných téměř 100 km silnic ve výcvikovém prostoru. Na Šumavě to nebylo lehké, zejména v zimě. Na korbu Tatry 111 naložili „Bělorusa“ (buldozer), to kvůli zatížení, dopředu namontovali šípový pluh a vyrazili do závějí sněhu. Ne vždy uspěli, napadalo ho místy i dva metry.

Ten ženijní náčelník byl až posedlý nenávistí k tankistům. Nedej Bože, když některý tank najel na asfalt a on to zjistil. Obvykle se postaral, aby viník z vojny do civilu šel o pár dnů později. Samozřejmě to odskákal i velitel tam cvičící jednotky a s ním i několik vojáků povolaných k nápravě škody.

Jedu do práce, nedospalý a prochladlý a za horizontem co nevidím - tank! Bdím, nespím, on to je opravdu tank. A z věže vykukuje voják s kulometem. Kdyby jen to. On ten vyplašený bažant otáčí kulomet a míří na mne. A kdyby jen mířil, on ten vypatlanec tam má nabitý pás nábojů a zblízka vidím, že ostrých nábojů! Tak to už je moc, to se musí příčit i zelenému mozku!

Pokračuji pomalu dál a kdyby jen jeden tank, ale celá kolona včetně doprovodných vozidel označených písmeny Azbuky. A také slyším povely a výkřiky v jazyku podobném ruštině, ale ta to není, to ještě od školy poznám dobře. Ti cizí vojáci mě pozorně sledují se zbraněmi v pohotovosti, ale nechávají projet až k bráně podniku. Odhaduji, že to bude asi zbloudilá jednotka po cvičení, která měla být dislokována nedaleko odtud na území Polska.

V práci je pozdvižení, někdo tam má rádio, posloucháme zprávy a dojmy jsou rozporuplné. Nepracuje prakticky nikdo, výše postavení nadřízení procházejí dílny a provozy a sami v obavách o svůj osud se snaží chovat přátelsky. K poledni se objevuje můj přímý nadřízený. Je na něm vidět vyčerpání a že mele z posledního. Jen dodává, že oni to zvládli.

V nově postavených budovách vznikl i prostor pro závodní jednotku Lidových milicí a trezorová místnost k bezpečnému uložení jejich zbraní. A právě na ten den bylo stanoveno přesunutí ze starých prostor do nového objektu. Představovalo to výstroj a zbraně naložit do auta a převézt přes celou Ostravu až na opačný konec. Začali s tím už den předtím a ráno se vydali na cestu netuše, že za první křižovatkou narazí na bratry ve zbrani rusky mluvící. Tak jim přátelsky mávali a zdravili je a pomalu začali chápat vážnost svého postavení s nákladem zbraní. Dojeli, vyložili, uzamkli a zabezpečili proti jakémukoliv zneužití a tím to pro ně skončilo.

Prostý lid se probudil k aktivitě pod dojmem rozhlasového vysílání. A zazněly i obavy a názory na budoucnost: „Ten hotel, co nám znárodnili, tak ten se nám už asi nevrátí“.

Mladí svazáci vybrakovali sklad barev a tvořili hesla a protestní nápisy. Vesměs k všeobecnému souhlasu, až na jeden: „Když jsou tady Rusi, práce se nám hnusí!“ Ten vyvolal všeobecné veselí neboť k jeho autorovi spolupracovníci dodávali, že jemu lemplovi a nefachčenkovi se hnusí každá práce.

Z toho pracovního dne už nebylo nic, tedy převléknout se a odjet domů. Tanková kolona zmizela. Paní pošťačka, vždy nejlépe informována, tvrdila že jsou v nedalekém lese.

Domů dojel v pohodě a před domem v hloučku sousedky probíraly novoty. Tak tedy opravdu a fakticky nastala okupace! Pak jedna z nich položila otázku: „A co na to Rusové?“

1968 historie okupace Ostrava
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Já pomáhal stavět dřevěnou barikádu. Ale polští vojáci nám ji vždycky přes noc rozebrali. Sověti šli v prvním sledu. Akorát jsme stačili nasměrovat cedulky PRAHA do lesů směrem k České Čermné...
Dana Puchalská
Byla to hnusná doba ...
Jana Šenbergerová
... kamarádčin pes vyl.
Jana Šenbergerová
Táta ten den vstal v pět ráno do práce a nemohl uvěřit tomu, co slyšel. Z Polska se valily čtyřmi proudy tanky. Když pustil tranzistorák, dověděl se, co se děje. Probudil nás a sdělil nám: "Obsazují nás Rusi." A mně došlo, proč celou večerní procházku její pes přibyl. Jeho citlivé uši slyšely, jak se přibližují z Polska k naší hranici. Na to se nedá zapomenout.
Daniela Lender Chaloupková
Opravdu mrazivá vzpomínka. Tu svou už jsem napsala v diskuzi k jinému článku se stejnou tématikou, tak jen doplním. Mou tetu málem zastřelili, a to jenom proto, že si dovolila postavit se před jejich tank a mlčky protestovat svými obrazy (byla malířka). Už dávno to není národ Puškina, Čajkovského, Lermontova apod. Nemohu si pomoci, ale nemám je ráda. Za článek moc děkuji :-)
Marie Novotná
A znovu mne mrazí . Jak je to dávno a mám stejný pocity . Už nikdy nechci ten stejný den zažít .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 37. týden

Určitě také znáte spoustu lidových lísní, ve terých se objevují názvy českých vesniček, měst, ale i řek či rybníků. Vědomostní kvíz tohoto týdne se podívá právě na místa, o kterých se zpívá v lidovkách.