Pozvánka do Vysokých Tater
U Zbojnickoé chaty. FOTO: Pixabay

Pozvánka do Vysokých Tater

10. 9. 2025

Vysoké Tatry mám pod kůží. Jejich hřebeny a průzračná plesa, skalné chodníky ohrazené klečí. Louky s nízkou travou, kde kvetou horské zvonky. Když máte štěstí, uvidíte pasoucí se kamzíky tam někde vysoko ve skalách.

„Babi, půjdeme letos do Tater?“ „Půjdeme.“ „Do skal?“ „Do skal!“ Dědu jsme přemlouvat nemuseli.

„Ale jenom dva nejstarší. Ostatní mají ještě krátký nohy.“

Tak startujeme. Bydlíme tradičně ve Starém Smokovci, poblíž lanovky. Počasí je vstřícné. Nejdřív děcka otestujeme.

„Půjdeme po magistrále, na Sliezsky dom, pak se uvidí!“

Zdatní Hanáci to dali na dva cobydupy.

„To je všechno? Chceme do skal.“

„V pohodě.“

Šli jsme dál Velickou dolinou. Děda ukazoval chodníček, který vede na Gerlach. "Tam se může jenom s horským vůdcem, není tam značka, jenom panáčci."

„Byli jste na Gerlachu?“

„Byli," ale dědo, tos nemusel…“

Šlapali jsme do sedla a pak na Polský Hrebeň. Tam se už leze a jsou i řetízky.  Ze začátku byli opatrní a pak se rozjeli. Pomalu jsme jim nestačili. Dnes je uštveme, večer je budou bolet nohy. Měli jsme to jasný.

„Babi, kde je Príečne sedlo? Četla jsem o něm na internetu.“

„To se musí jinou dolinou. Přes Zamkovského chatu na Téryho, pak je Priečne sedlo, kterým se dostaneš na Zbojnícku chatu.

„A je to nebezpečný?“

„Ani ne.“

„A byli jste tam?“

„Jo, několikrát.“

Hrklo ve mně. Dědo, dědo, to jsi neměl.

„Půjdeme taky!“

„Nedělej si starosti, budou je bolet nohy!“

Nebolely.

„Tak ať si nachystaj komínky, vstáváme brzy.“

Priečne sedlo, to už je poměrně obtížná vysokohorská túra. Vyjdeme na Terynku, projdeme pod sedlo, pak když to uviděj, vrátíme se.

Ale děcka byly jak elektriky. Lézt umím, jenom těch let neubylo, tak hezky přes bolest.

„Můžeme,“ jdu první, za mnou vnuk, pak vnučka. Děda poslední.

Ukazovala jsem cestu, děda jistil.

„Musíte mít tři opěrné body, řetízek chytáme, až když ten před námi prošel, koukáme vždy nahoru!“

Výstup je to opravdu náročný. Hledala jsem nejlepší stupačky a najednou mně ani nepřišlo, kolik mám let, nic mně nebolelo, nic netrápilo. Byla jenom cesta vzhůru. Koukám na ostatní. To samé.

Lezou, možná se trochu bojí, ale lezou.

Konečně jsme nahoře.

„Babi, my jsme to dali!“ Stojí v sedle, dělají videa a selfíčka.

„To musíme poslat mamce.“

No nazdar, dneska nebudu zvedat mobil.

„Babi, když budu dospělá, budu chodit do Tater. Člověk má tady takovou lehkou duši.“

Chtěla bych po sobě děckám něco zanechat. Možná to bude právě láska k Tatrám.

Na skalních chodnících se lidé zdraví. Ahoj, čau, dzen dobryj, dobrý ďeň, servus.

Jenom to české nazdar je letos slyšet nějak zřídka.

Když vichřice vyvrátila v Tatrách tisícky stromů a pak přišel kůrovec, myslila jsem si, že už větší katastrofa příjít nemůže. Zvedla se ale obrovská vlna solidarity. Dobrovolníci vysadili tisíce stromů. Tatry jsou znovu zelené.

Pan Viktor Beránek byl chatařem na Chatě pod Rysy 48 let. Letos končí. Chtěla bych mu poděkovat. Za nás všechny.

Tatry přežily různé katastrofy. Přežijí i kramařské počty.

Medvěda jsem tam nikdy nepotkala. Možná proto, že ke kontejnerům nechodím.

.

cestování Letní soutěžení 2025 Tip na výlet turistika
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Dík za Tatry - byly i moje láska ♥ .
Jan Zelenka
Měli jsme skvělého průvodce. Přes Jahňačí štít a Svišťovku jsme dělali celodenní túry. V závěru mě zastavily problémy s artrózou. A to mi bylo pouze 18. Je to celoživotní problém.
Vlastimila Kosorínová
To ste byl taky na Jahňacom štýte.
Jan Zelenka
Na Brnčálce jsem strávil krásných 14 dní i s nočními výstupy, s hubou i tanečky.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Vlastimilo, další skvělý článek i fotografie, děkuji :-) Hory nejsou zrovna mým šálkem kávy, ale ráda o nich čtu, sleduji dokumenty. To, co se děje ohledně výměny provozovatelů horských chat v Tatrách, je nad lidské chápání ...
Jan Zelenka
Za mlada jsem si prošel důkladně celé Vysoké Tatry. Jsou krásné.
Blanka Lazarová
Docela vám závidím. Vysokohorská turistika mě minula, tak snad v příštím životě. Bavilo by mě to i teď, ale už je pozdě z mnoha důvodů, hlavně zdravotních. Přeju mnoho zdaru vašim mladým. :-)
Marie Měchurová
Tatry Vysoké, Nízké a Roháče to je naše srdcová záležitost. Když jsem si vzala horolezce, musela jsem se přizpůsobit. Na svatební cestu na "Brnčálku" Jel sám, to mi bylo nevolno z těhotenství. Z ostatních dovolených už jsem se nevyvlékla. Nejlepší byla na Slezském domě - nemuseli jsme dlouze nastupovat na tůry. Tu Vámi popisovánou jsme taky dali.
Daniela Řeřichová
Vlastimilo, další milé čtení od Vás. Mám ráda Vaši poetiku a styl psaní. Věřím, že ve vnoučatech zanecháte svým přístupem k životu mnoho nesmazatelných stop.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 37. týden

Určitě také znáte spoustu lidových lísní, ve terých se objevují názvy českých vesniček, měst, ale i řek či rybníků. Vědomostní kvíz tohoto týdne se podívá právě na místa, o kterých se zpívá v lidovkách.