Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem
Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem z ruky kuchaře Petra Šímy. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem

27. 10. 2025

V rámci své kuchařské show na Slavnosti zemojablíček v Jindřichově Hradci připravil oblíbený jihočeský kuchař Petr Šíma následující jednoduchý a rychlý recept na efektně vypadající výborný pokrm. Z pochopitelných důvodů neuváděl přesný rozpis ingrediencí, ale myslím, že si s tím každá kuchařinka velice lehce poradí.

Ze syrových nastrouhaných a zcezených brambor, polohrubé mouky, dvou vajíček, špetky kurkumy (hezky obarví těsto) a soli vypracujeme klasické bramborové těsto jako na knedlíky. Vypracujeme bochánek a dáme odležet do chladu. V případě tvorby klasických kulatých knedlíků doporučuje Petr Šíma pro ozvláštnění chuti přimíchat trošku drcených sušených hub nebo posekaného špenátu.

Na másle mezitím podusíme do měkka strouhanou mrkev se špetkou postrouhaného muškátového oříšku. Během míchání osladíme medem a dáme vystydnout.

Na potravinovou fólii vyklopíme odleželé bramborové těsto a vyválíme placku. Potřeme mrkvovou náplní, opatrně zarolujeme a utáhneme do fólie. Vzniklý váleček dáme vařit na 35 až 40 minut na páru.

Mezitím si na měsíčky nasekáme červenou cibulku a osmahneme na sádle. Přisladíme medem a přidáme na kostky nakrájené libové uzené maso. Nesolíme (maso je již dost slané). Lehce osmahneme, na závěr přisypeme otrhanou snítku rozmarýnu.

Roládu nakrájíme na špalíčky cca 1,5 cm široké, přidáme uzené maso s cibulkou a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

Dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Paní Chaloupková, tak tedy budeme slovíčkařit, ale "klasické bramborové těsto", jak jste napsala v článku, se dělá z vařených brambor. Nezpochybňuji variantu se syrových brambor, ale to už není "klasicé", nýbrž speciální. Tak asi tak. Přeji hezký večer a po této diskuzi klidný spánek.
Jitka Caklová
:-) :-) Na hrubý pytel hrubá záplata. Na tom není nic urážlivého. :-) :-)
Daniela Lender Chaloupková
Paní Miloslavo (17:34), děkuji za přečtení, hodnocení i komentář :-)
Šárko, je mi líto, že jsi v diskuzi pod mým článkem urážena. Ad příspěvek 18:50 - co se týče mého "údajného" přiznání (27.10., 18:04), správná formulace zněla: " ... při kopírování textu z mého konceptu v počítači na i60 mi vypadla slova "NEBO vařených".
Jitka Caklová
Víte co paní Bayerová, ne každý dokáže odolávat vašim arogantním a agresívním příspěvkům a stáhne se raději jako šnek zpět do ulity, stejně jako to udělal můj manžel na Foto dne, díky vašemu "svěžímu větru", který jste vnesla na íčko. A jen tak mimochodem, můj úplně první příspěvek byl zpochybněním, že těsto na uvedenou roládu je ze syrových brambor a nakonec paní chaloupková potvrdila, že těsto je skutečně z vařených brambor. Tak si laskavě udělejte pořádek ve své hlavě.
Šárka Bayerová
Paní Caklová, vy ani pořádně nečtete. :-) Já určitě zoufalá nejsem, neboť se vašimi problémy nehodlám zabývat. Za ZOUFALÉ jsem označila veškeré vaše komentáře v této diskusi! :-)
Miloslava Richterová
Roláda vypadá lákavě, určitě vyzkouším z klasického těsta na bramborové knedlíky, brambory máme rádi na mnoho způsobů, díky :-)
Paní Jarmilo (27.10., 20:35 + další), Libuško (27.10., 20:36), paní Zdenko (27.10., 23:55), Šárko (28.10., 11:28 + další), paní Soňo (28.10., 12:15) a Zdeňku (29.10. 19:34), vám všem děkuji za smysluplné a vtipné komentáře :-)) Omlouvám se za zpožděnou reakci, ale cestuji po vlasti české :-))
Jitka Caklová
A navíc mi D.L. Chaloupková 27.10.2025 20:30 poděkovala, tak nevím o co vám jde. Pokud jste ze mě "zoufalá", tak je to váš problém a něco s tím dělejte.
Jitka Caklová
Paní Bayerová, nejsem mimo, 28.10.2025 12:37 jsem po vašich informacích a po následném googlení dala dotaz a 28.10.2025 19:35 jsem si přečetla vaši odpověď. A jen tak mimochodem, téma židovských receptů jste do této diskuze vnesla vy 27.10.2025 14:45 a jídla která jste s Jarmilou uvedly, nemají nic společného s bramborovým těstem, z vařených, či syrových brambor, na jehož základě je diskuze. Tedy krom drobného pošťuchování, které k diskuzi také patří :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

Ruchadlo, telefon, kontaktní čočky... Ano, vědomostní kvíz tohoto týdne bude o vynálezech a vynálezcích.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%