Analýza vánočního pečení
FOTO: Dana Kolářová

Analýza vánočního pečení

16. 12. 2025

Když je po Vánocích, pro mnohé konec volných dní, ale pro mnohé volné dny pokračují, a protože počasí zimním sportům nepřeje, trávíme je přepínáním programů v televizi, lelkováním u počítače či uždibováním vánočního cukroví, bez ohledu na stoupající čísla na váze.

Ptát se, zda máme rádi vánoční cukroví, je myslím „nošením dříví do lesa“. Nemůžeme se dočkat, až vůně vanilky provoní celý byt a na skříních se objeví staré známé krabičky. Vánoční cukroví, nezbytná součást sváteční tabule, řeklo by se maličkost, ale zážitky z jeho přípravy má většina z nás spojené s vánocemi už od malička!

Hospodyně v předstihu míchají v mísách všelijaká těsta rozličných barev, aby se v chladnu nechala odležet a potom pomocí válečku na nudle a různých formiček či vykrajovátek z nich vznikl polotovar budoucí pochoutky vánočního stolu.

Připravené kousky je nutno šoupnout do trouby, i když někdy je možné to považovat za zbytečné, neboť sladké těsto chutná samo o sobě, což znají všichni kluci i holky od šesti do x let, hlídat dobu pečení a potom opět nechat v krabičkách odležet několik dní, než přijde řada na konečné zdobení, mazání marmeládou a slepování, máčení do čokolády a zase slepování aby putovalo zpátky do krabiček a čekalo na štědrý den, kdy bude servírováno na vánoční stůl.

A právě v tomto okamžiku začíná pro každou hospodyňku dilema. Schovat či neschovat napečené cukrovíčko mimo dosah dětí i dospělých, anebo je nechat dostupné nejméně týden před svátky? Odpověď na tuto otázku bude závislá na množství napečeného cukroví, případně zkušenostech z let minulých. Dokáže-li zbytek rodiny udržet své chutě na uzdě a nevezme-li krabice „útokem“, lze nad občasným uždibováním přimhouřit oči. V opačném případě je lepší cukroví někam zamknout a klíč schovat anebo přemístit cukroví k sousedům, i když s tím rizikem, že místo vlastní rodiny uždibuje rodina sousedova!

Když všechno dopadne dobře, překvapení se sice nekoná, neboť předem otestované jednotlivé kousky mizí z mísy podle chutnosti, ale je dostatek cukroví, jak na stole vánočním a zbude i pro případné návštěvy a na silvestra, tak případně na uložení do mrazáku na pozdější použití.

Ale co si budeme povídat. Vánoční cukroví chutná nejvíc před vánocemi!

cukroví gastronomie Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Zapomněla jsem poděkovat za skvělý článek i foto :-)) Rohlíčky vypadají úžasně a voní až sem :-))
Daniela Lender Chaloupková
Asi jsem "jiná" ;-), ale syrové těsto jsem nikdy nejedla ... Jako dítě jsem neměla šanci ochutnávat, s vlastními dětmi jsem měla dohodu. Před Vánocemi sníst a ochutnat to, co se nepovedlo nebo zbylo, ostatní nechat na svátky. Nyní peču z polovičních dávek, ale více druhů, v klidu a pohodě to čeká na balkoně na svou velkou premiéru :-))
Marie Seitlová
Danuš, jsem jako ostatní, uždibuji těsto, chodím mlsat již před Vánoci, prostě cukroví miluji. Krásně se to četlo. Přeji ti pěkné Vánoce.
Soňa Prachfeldová
Danuško, letos se mi poprvé nechtělo do pečení, ale přemohla jsem se. Poprvé nemám pomocníka, který rozlouskával ořechy, lepil rybízovým džemem a uždiboval a ujídal. Jenže upekla jsem, sice méně, ale tradici jsem neporušila. Přeji ti Danuško požehnané vánoční svátky.
Dana Kolářová
Děkuji za zastavení. Pěkné, krásné a pohodové vánoce vám všem!
Alena Velková
Já syrové těsto na vanilkové rohlíčky a kokosové tyčinky miluju...fakt se musim krotit, aby bylo co péct :-)
Iva Bendová
U nás doma bylo tabu ujídat cukroví před Vánoci, měli jsme k němu až posvátnou úctu a stejně lépe chutná až uleželé. Ujídat těsto nikoho ani nenapadlo - říkalo se, že v mouce jsou zárodky červíků a ty se musí přepéct, aby to neškodilo. Volně k ochutnání byly jenom úlomky a "nepodarky," k vyškrábání nádobí po krémech a polevách :-) Krabice s cukrovím byly zabalené a převázané v igelitu na balkoně, takže stejně nedostupné ;-) Sousedovic kluci jednou zvědavě šňupali na skříních po dárcích a shodili na zem velikou krabici se vším cukrovím - to byl vylágoš a velké pečení nanovo - chudák sousedka :-/ :-) Pak už ho také dávala na balkon, ale chodili tam nakonec ochutnávat všichni a zase narychlo dopékala :-) Včera jsem byla na chvilku u sestry a zrovna si ukládala tzv. išlevy, měla jich kupu a vůbec ji nenapadlo mi dát ochutnat. Tak nevím. Zakořeněná úcta k vánočnímu cukroví nebo lakota? :-)
Alena Tollarová
Vánoční cukroví, to je fenomén. Těsto jsem nikdy neuždibovala a ani teď mě neláká. Zato hotové kousky chodím ujídat do krabiček na balkon průběžně. To chutná nejvíc! A když pak mizí z podnosu, to je ta největší odměna za spoustu práce, která s pečením přece jenom je. Krásné vánoce!
Vladislava Dejmková
Mohu jen potvrdit, že cukroví chutná nejvíce před vánocemi.
Anna Potůčková
Tak různá linecká těsta mám také ráda i v syrovém stavu. Mamince jsme se sestrou cukroví ujídali a dělali to i mé dcery. Po dlouhé době letos nepeču ze známých důvodů. Jinak přeji hezké, klidné a pohodové Vánoce

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Zvyky a tradice před vánočními svátky v Česku i ve světě. Tento týden vás čeká "adventní" kvíz.