Cikánka

Cikánka

2. 6. 2014

„Zemřeš násilnou smrtí. Sebevraždou nebo utopením,“ řekla cikánka poté, co do mě zabodla černé oči, a aniž by si všimla kamarádů, bez dalšího slova odešla. Baba jedna! Vyděsila nejen mě, ale i ostatní kamarády z ulice ve chvíli, kdy jsme lezli z cihlové zdi brněnské psychiatrické léčebny. Dodnes ji vidím a bojím se pravdivosti věštby.

Po mnoha letech jsem s nostalgií prohlížela černobílé fotografie zhotovené před více jak šedesáti lety, a vybavila se mi scéna, kterou nemohu vymazat. Byt se rozplynul a já seděla v kraťasech na trávě před zdí léčebny a vyprošťovala z hlíny miniaturní lahvičku. Ne, že bych byla klientkou zmíněného zařízení, jen zeď byla v bezprostřední blízkosti mého domu.

Cikánka nás míjela ve chvíli, kdy jsme si hráli. Denně jsme soupeřili v rychlosti lezení a běhu po vysoké zděné ohradě,  ve snaze zahlédnout obyvatele jednotlivých pavilonů. Některé jsme znali jmény a k jejich velkému potěšení loupili dozrávající úrodu z jimi obhospodařovaných záhonů. Pravděpodobně vše s vědomím a pod tajným dohledem ošetřovatelů. Adrenalinovým zážitkem byly chvíle, kdy některý z pacientů utekl a začala honba za uprchlíkem. Nevím, jak nehoda byla řešena ústavem, ale verbální pošta aktivovala rodiče, obávající se o bezpečnost dětí, a všichni neúnavně pročesávali stráně směřující k letišti tak dlouho, dokud nedal někdo podnět k ukončení akce. Stráně byly laskavé i nebezpečné a dnes mohu přiznat, že nás zde několikrát obtěžoval podivný „strejda“ v době, kdy jsme si ještě hrály s panenkami.

Je zvláštní, že i dnes, ve věku 70 let si pamatuji věštbu cikánky. 

Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Paní Jano, kdo ví, kde je té cikánce konec a Vy jste se dožila a ještě dožijete krásného věku. Přeji hodně zdraví.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.