Berle
FOTO: Custodium

Berle

7. 7. 2021

Berle

Jiřině je 61 let. Nenapadlo jí, že by se někdy měla zajímat o půjčovnu kompenzačních pomůcek. Zlomila si nohu, dali jí na 2 měsíce metrovou sádru. Dostala poukázku na berle (budou zadarmo, zůstanou jí navždy, ale kde je vyfasuje u nich v zapadákově?). Soused jí dojel do krajského města a přivezl kýžené berle. Otázka zní, jestli by se nemohla poradit s někým kvalifikovaným a dočasně si na dva měsíce ještě zapůjčit nějaký vozík či chodítko. Možná i něco do domácnosti (koupelna, wc).

Začala hledat „Půjčovnu kompenzačních pomůcek“. Na Internetu je nepořádek a jsou tam jen ty drahé. Naštěstí zná www.custodium.cz. Tam na záložce Seznamy – Kompenzační pomůcky si zjistila, co existuje a co by se jí hodilo.

A teď kde? V Custodiu je půjčoven 430 kusů. Na záložce Seznamy – Domovy a služby – Forma služeb - zaškrtla „půjčovna zdr. a komp. pomůcek“. Nahoře do rámečku přepsala najdi slovo na svojí obec, např. Tábor. Dole klepla ba oranžové Vyhledat. A hele jsou tam tři (Budějovická, Kvapilova, Vančurova). U každé klepla na PODROBNÉ INFORMACE, kde už bylo všechno telefon email, www, a různé. Perfektní. Už tam jedou! Sociální služby jsou ztrátové. Půjčovny jim vylepšují rozpočet, u každé je to s placením jinak.

Injekce doma (Home Care, Domácí zdravotní služba, Ošetřovatelské služby terénní).

Jiřinina matka Vlasta (79 let), potřebuje píchat inzulín, odebírat různé odběry a vůbec kvalifikovanou zdravotní péči, nejlépe doma. Jezdit 30 km do Českých Budějovic, či Prachatic je dost potíž. Ošetřující doktor jí napsal Domácí zdravotní péči, která je zadarmo a platí to zdravotní pojišťovna. Teď, už, z které agentury, či živnostnice bude každý den chodit kvalifikovaná zdravotní sestra. V Custodiu je těch možností 696 kusů. Je jich ve skutečnosti víc, ale některé nemají www, telefon ani obchodní registraci. Nepropagují se. Custodium – Seznamy- Domovy a služby – Forma služeb – ošetřovatelská služba terénní - v horním rámečku přepsala text najdi slovo na jméno své obce např. Netolice. Ano je tam jedna. V PODROBNÉ INFORMACE vidí živnostnici Radku Prouzovou s telefonem a mailem.

Dům s pečovatelskou službou (Dům zvláštního určení)

Jiřina bydlí sama v obci Komňa, rodišti J. A. Komenského. Je jí jasné že ve věku 77 let už nebude všechno zvládat na jedničku. Do Domova pro seniory (kde se starají o všechno) se jí nechce. Nejraději by se přestěhovala do něčeho menšího než je její rodinný statek s hospodářskými zvířaty a poli. Je samostatná, ale potřebovala by pomoc s úklidem, dovézt oběd, vyvenčit psa a pokecat si se sousedkami nejlépe v klubovně. To splňuje Dům s pečovatelskou službou. Chytré obce takové domy pro své seniory staví, za peníze EU a s příspěvkem obce.

Custodium (je jich tady 1076 kusů) – Seznamy – Domovy a služby – Typy zařízení – dům s pečovatelskou službou – v horním rámečku přepsala text najdi slovo na obec např: Komňa. Klepla na oranžové Vyhledat. Sláva! mají tam DPS, 10 bytů a klubovna, hned naproti kostelu!

Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo má server, kde jsou všechny registrované služby (neregistrované tam nejsou):

http://iregistr.mpsv.cz/socreg/vitejte.fw.do?SUBSESSION_ID=1624545473152_1

Internetové vyhledávače a roboty ho prohledávají. Roboti taky prohledávají ještě obchodní rejstříky, atd. To že záznam není aktuální, nikoho nezajímá. Robot nenajde krátkou noticku, že Domov seniorů Uhlířské Janovice k 1. 1. 2021 skončil a že už bude jen Domov se zvláštním režimem. Některé domovy mají text www už jen v němčině.

Na serveru MPSV jsou Domovy pro seniory, Domovy se zvláštním režimem (Alzheimer), Domovy pro osoby se zdravotním postižením (invalidé). Tyto mají vše stále obsazeno.

Dále jsou tam Denní a Týdenní stacionáře, Kluby důchodců. A také Pečovatelské služby, Osobní asistence a Odlehčovací služby.

Půjčovny kompenzačních pomůcek, Domácí zdravotní péče a Domy s pečovatelskou službou v Registru MPSV nejsou. V Custodiu je jich 2 202 z celkem Custodiových 5210, t.j. 42%.

domácí péče domov pro seniory
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...