Berle
FOTO: Custodium

Berle

7. 7. 2021

Berle

Jiřině je 61 let. Nenapadlo jí, že by se někdy měla zajímat o půjčovnu kompenzačních pomůcek. Zlomila si nohu, dali jí na 2 měsíce metrovou sádru. Dostala poukázku na berle (budou zadarmo, zůstanou jí navždy, ale kde je vyfasuje u nich v zapadákově?). Soused jí dojel do krajského města a přivezl kýžené berle. Otázka zní, jestli by se nemohla poradit s někým kvalifikovaným a dočasně si na dva měsíce ještě zapůjčit nějaký vozík či chodítko. Možná i něco do domácnosti (koupelna, wc).

Začala hledat „Půjčovnu kompenzačních pomůcek“. Na Internetu je nepořádek a jsou tam jen ty drahé. Naštěstí zná www.custodium.cz. Tam na záložce Seznamy – Kompenzační pomůcky si zjistila, co existuje a co by se jí hodilo.

A teď kde? V Custodiu je půjčoven 430 kusů. Na záložce Seznamy – Domovy a služby – Forma služeb - zaškrtla „půjčovna zdr. a komp. pomůcek“. Nahoře do rámečku přepsala najdi slovo na svojí obec, např. Tábor. Dole klepla ba oranžové Vyhledat. A hele jsou tam tři (Budějovická, Kvapilova, Vančurova). U každé klepla na PODROBNÉ INFORMACE, kde už bylo všechno telefon email, www, a různé. Perfektní. Už tam jedou! Sociální služby jsou ztrátové. Půjčovny jim vylepšují rozpočet, u každé je to s placením jinak.

Injekce doma (Home Care, Domácí zdravotní služba, Ošetřovatelské služby terénní).

Jiřinina matka Vlasta (79 let), potřebuje píchat inzulín, odebírat různé odběry a vůbec kvalifikovanou zdravotní péči, nejlépe doma. Jezdit 30 km do Českých Budějovic, či Prachatic je dost potíž. Ošetřující doktor jí napsal Domácí zdravotní péči, která je zadarmo a platí to zdravotní pojišťovna. Teď, už, z které agentury, či živnostnice bude každý den chodit kvalifikovaná zdravotní sestra. V Custodiu je těch možností 696 kusů. Je jich ve skutečnosti víc, ale některé nemají www, telefon ani obchodní registraci. Nepropagují se. Custodium – Seznamy- Domovy a služby – Forma služeb – ošetřovatelská služba terénní - v horním rámečku přepsala text najdi slovo na jméno své obce např. Netolice. Ano je tam jedna. V PODROBNÉ INFORMACE vidí živnostnici Radku Prouzovou s telefonem a mailem.

Dům s pečovatelskou službou (Dům zvláštního určení)

Jiřina bydlí sama v obci Komňa, rodišti J. A. Komenského. Je jí jasné že ve věku 77 let už nebude všechno zvládat na jedničku. Do Domova pro seniory (kde se starají o všechno) se jí nechce. Nejraději by se přestěhovala do něčeho menšího než je její rodinný statek s hospodářskými zvířaty a poli. Je samostatná, ale potřebovala by pomoc s úklidem, dovézt oběd, vyvenčit psa a pokecat si se sousedkami nejlépe v klubovně. To splňuje Dům s pečovatelskou službou. Chytré obce takové domy pro své seniory staví, za peníze EU a s příspěvkem obce.

Custodium (je jich tady 1076 kusů) – Seznamy – Domovy a služby – Typy zařízení – dům s pečovatelskou službou – v horním rámečku přepsala text najdi slovo na obec např: Komňa. Klepla na oranžové Vyhledat. Sláva! mají tam DPS, 10 bytů a klubovna, hned naproti kostelu!

Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo má server, kde jsou všechny registrované služby (neregistrované tam nejsou):

http://iregistr.mpsv.cz/socreg/vitejte.fw.do?SUBSESSION_ID=1624545473152_1

Internetové vyhledávače a roboty ho prohledávají. Roboti taky prohledávají ještě obchodní rejstříky, atd. To že záznam není aktuální, nikoho nezajímá. Robot nenajde krátkou noticku, že Domov seniorů Uhlířské Janovice k 1. 1. 2021 skončil a že už bude jen Domov se zvláštním režimem. Některé domovy mají text www už jen v němčině.

Na serveru MPSV jsou Domovy pro seniory, Domovy se zvláštním režimem (Alzheimer), Domovy pro osoby se zdravotním postižením (invalidé). Tyto mají vše stále obsazeno.

Dále jsou tam Denní a Týdenní stacionáře, Kluby důchodců. A také Pečovatelské služby, Osobní asistence a Odlehčovací služby.

Půjčovny kompenzačních pomůcek, Domácí zdravotní péče a Domy s pečovatelskou službou v Registru MPSV nejsou. V Custodiu je jich 2 202 z celkem Custodiových 5210, t.j. 42%.

domácí péče domov pro seniory
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Díky za užitečné informace.
Jana Šenbergerová
Díky za přehled možností, kdyby bylo třeba.
Karel Hyndrák
Věro, já jsem tu pořád s vámi, akorát jsem si při posledním bowlingu namohl stehno na noze. Byla jedna smutná rodina. Chlapeček nemluví. Při oslavě jeho 10 tých narozenin náhle promluvil: "Ta polívka je moc slaná!" "Sláva! Ty mluvíš?" "Doposavaď bylo všechno v pořádku" on odtušil.
Dana Puchalská
Karle,nechci opisovat z příspěvku Věry J. ,ale je to tak. Objevil jsi se a spolu s Tebou zajímavé informace. A za to Ti děkuju.
Daniela Řeřichová
Určitě to jsou užitečné informace.
Věra Ježková
Karle, jsem ráda, že ses objevil. Už jsem si říkala, co je s tebou. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.