Husákovo: život
za normalizace

Husákovo: život
za normalizace

23. 9. 2013

Muzeum regionu Valašsko otevřelo na vsetínském zámku výstavu věnovanou každodennímu životu lidí v 70. a 80. letech 20. století. Expozice nazvaná Husákovo aneb život za normalizace návštěvníky zavede do repliky vybaveného bytu ze socialistické éry včetně různých doplňků.

Lidé si také mohou na vlastní tělo vyzkoušet dobové oblečení a podívat se na předměty i hračky, se kterými si děti tehdy hrály. Výstavu tvoří stovky exponátů. „Pocházejí také z velmi úspěšné sbírky mezi lidmi, kterou jsme vyhlásili před rokem a díky níž získalo muzeum řadu tehdejších předmětů denní potřeby,“ přiblížil kurátor výstavy Pavel Mašláň.

Kromě vybavení domácnosti jsou ale na výstavě například i prapory komunistické strany, odznaky, košile pionýrů či busty tehdejších představitelů státu. „Lidé si mohou prohlédnout třeba i plastové talířky a příbory, které se už dnes nepoužívají, nebo v dětském pokoji sbírku angličáků tvořenou českými a sovětskými auty, která jezdila za normalizace,“ doplnil Mašláň.

Výstava především dokumentuje vliv totalitního režimu na každodenní život občanů. K dokreslení atmosféry mohou návštěvníci zhlédnout dokumentární filmy o Vsetíně z 80. let, vystaveny jsou také propagační předměty a dobové umění pocházející z reálného socialismu.

Výstava potrvá do 9. února příštího roku. Pro základní a střední školy připravilo muzeum také speciální lektorský program. „Cílem je seznámit školáky a studenty s tím, jak tehdejší společnost fungovala a jak totalitní režim lidi omezoval,“ uzavřel kurátor expozice.

socialismus výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.