Diane Keatonová: módní ikona i v sedmdesáti
ILUSTRAČNÍ FOTO: wikimedia.org

Diane Keatonová: módní ikona i v sedmdesáti

5. 1. 2016

Je nezaměnitelně svá - v klobouku a kalhotovém kostýmku, roztěkaná a zbrklá Annie Hallová alias Diane Keatonová. V hlasitém úžasu a v neustálém pohybu hraje, režíruje, fotografuje, zpívá, obchoduje s realitami a edituje knihy o umění. Právě slaví sedmdesátiny.

Byly doby, kdy Keatonová o své životní roli nechtěla ani slyšet, teď se k ní zase hlásí. Je fakt, že jí tehdejší partner, režisér Woody Allen, psal přímo na tělo, a její rodné příjmení Hallová použil také, stejně jako její přezdívku Annie.

V roce 1978 dostala za roli v tomto filmu, který je hořkou anekdotou o vztahu muže a ženy, Oscara: "Annie mi dala všechny moje příležitosti. Dala mi život a přinesla mi uznání, jehož by se mi bez ní nikdy nedostalo," tvrdí Diane Keatonová.

Ve filmu také oživila módní styl, který vytvořila Marlene Dietrichová a Katharine Hepburnová, kdy ženy po celém světě začaly nosit obleky a vázanky.

S Allenem se Keatonová seznámila v New Yorku, kde se po studiích herectví v rodném Los Angeles (narozena 5. ledna 1946) uplatnila v muzikálech, z nichž si podle ní všichni pamatují jen to, že se odmítala svléknout: "Ale nemějte mě za puritánku, pro Nancy Meyersovou jsem šaty sundala."

V roce 1970 ji Allen obsadil do své broadwayské hry Zahraj to znovu, Same. Měla veliký úspěch, Allen podle hry natočil s Keatonovou i film, začali spolu žít a točit další filmy, například Manhattan, Spáč, Láska a smrt nebo Interiéry.

Vůbec první filmový part nabídl Keatonové F. F. Coppola v legendárním Kmotrovi (1972), kde se seznámila s jinou svou láskou, Alem Pacinem. Po rozchodu s Allenem nějaký čas žila s Warrenem Beattym a objevila se v jeho filmu Rudí (1981) jako bohémská novinářka Louise Bryantová.

A v romantické komedii Lepší pozdě nežli později (2003) si zase zahrála s Keanu Reevesem, ztělesnili věkově nerovný pár a filmovou zápletku údajně po letech přenesli i do soukromí.

Komedie jsou vůbec parketou Keatonové - v Baby Boomu (1987) ztělesnila vytíženou manažerku, která je zde dne na den nucena postarat se o malé dítě.

V Klubu odložených žen (1996) se zase spolu s Bette Midlerovou a Goldie Hawnovou rozhodla pomstít záletným manželům, kterým prý daly svá nejlepší léta. Mezi oscarovými nominacemi se ocitla i za roli obětavé, ale smrtelně nemocné Bessie z filmu Marvinův pokoj.

Zaujalo ji i režírování a produkce - natočila dokument Nebe, filmy Tajný spolek nebo Hrdinové mého dětství, jednu epizodu televizního seriálu Městečko Twin Peaks. A také hudební videoklipy.

Keatonová je proslulá množstvím nefilmových aktivit. Vydala několik fotografických knih, často edituje i cizí snímky. A zpívání je prý pro prý ni víc než hraní, dělá ji šťastnou: "Je to natolik intenzivní pocit, že ho lze přirovnat snad jen k lásce. Cítím při něm dojetí a radost, a hlavně jde o velmi niterný prožitek. Jsem to víc já."

Žije sama, po padesátce adoptovala dvě děti. A za 18 let vystřídala 15 domů: "Nikde dlouho nevydržím. Je to vysloveně postižení. Když nějaký dům vlastním, představuju si, jaký jiný bych mohla mít. Na jednom dělám, další hledám. A takhle to mám se vším, nejen s baráky."

film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Ztělesňuje sám život. Ta nikdy nezestárne.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ano i v sedmdesáti letech může žena být krásná.
Naděžda Špásová
Tuto herečku mám moc ráda. Nebudu jmenovat všechny filmy, které jsem s ní viděla, protože si je nepamatuju. Vím ale, že kde je její jméno, bude film kvalitní
Vladka Steinová
Herečku Diane Keaton jsem si oblíbila ve třech filmech, komediích, které také často uvádí televize. Hlava rodiny z r. 1991 v roli Niny, Hlava rodiny 2. z r. 1995 a Lepší pozdě nežli později z r. 2003. V článku redakce je zmíněno herecké partnerství v tomto filmu s Keanem Reevesem, ale více mě ve filmu zaujal vynikající Jack Nicholson.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...