Pórkovo - sýrová polévka s masovými kuličkami

Pórkovo - sýrová polévka s masovými kuličkami

12. 2. 2016

Rád bych Vám dnes nabídl recept na polévku, kterou jsem si dovezl od přátel se sousedního Polska. Kdo vyzkouší, bude mile překvapen.

Suroviny:

Budeme potřebovat: misku nakrájeného pórku, ½ kg mletého masa, 5-6 cibule dle velkosti, dva měkké sýry, kuřecí vývar, sádlo, sůl, pepř, 1 vejce, hl. mouku, strouhanku, mrkev

Postup:

Nejdříve si pokrájíme všechnu cibuli. Větší část dáme do hrnce, asi 2litrového na kousek sádla osmažit cibulku. Po 5 minutách přidáme i pokrájený pórek. Společně smažíme ještě asi 10 minut. Pak zalijeme kuřecím vývarem. Kdo nemá po ruce, přidá 1 kostku kuřecího bujonu.

Jak polévka zavaří, přidáme dva měkké sýry, aby se celé rozpustily. Mezi tím si z mletého masa vezmeme jen 1/3, to nám bude stačit.

Druhou část cibulky si osmažíme na pánvi do zlatova a přidáme k masu do misky.  Mleté maso osolíme, opepříme, dáme jedno vejce a trochu strouhanky, aby nebyly tuhé, spíše měkčí. Důkladně promícháme a navlhčenými dlaněmi, vyrobíme malé masové kuličky. Jednu po druhé obalíme v hladké mouce.

Polévku tyčovým mixérem rozšleháme a nakonec opatrně vložíme do polévky jednu po druhé masové kuličky. Ještě můžeme přistrouhat na struhadle trochu mrkvičky na barvu. Necháme chvíli povařit a podáváme.

Přeji dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Polévka je dobrý nápad, jen bych opravila, že masové kuličky musíme důkladně povařit, málo nestačí, zůstaly by polosyrové.
Ladislav Vesecký
Kdo vyzkouší, bude mile překvapen, tak jako já. Proti chuti, žádný "dišputát". Od toho jsou recepty, aby se zdokonalovaly.
Jana Slavíková
Když se kuličky jen opečou, aby se tzv. zatáhly, na trošce trošce tuku, šťáva v nich zůstane. A když všechno z pánve stáhnete stěrkou do polévky přidáte jí další chuť. Svůj nápad vám samozřejmě nevnucuji, je to jen nápad.
Ladislav Vesecký
Milé dámy, každý recept se dá zdokonalit. Já myslím, že když kuličky opečete, tak vše z toho masa včetně šťávy se vám uvolní do tuku na pánvi. Když zavaříte syrové, budou měkčí a vše se uvolní do chuti polévky. Zbylé maso zamrazím a použiji příště a nebo udělám Soukenický řízek se sýrem.
Elena Valeriánová
Dělám čistě pórkovou polévku s sýrem, ale bez cibule a masových kuliček. Je to dobrý nápad, ale také bych je asi do polévky dala opečené. Díky za nový recept. Použil jsi více zelené části pórku, že je tak zelená? Vypadá to dobře. A už jsem koukla na fotky a na mou otázku našla odpověď :-)
Jana Slavíková
Nápad dobrý, nikdy jsem o takové polévce neslyšela. jen masové kuličky bych raději opekla na pánvi a pak teprve vložila do polévky. S krajícem chleba to může být lehký oběd či večeře.
ivana kosťunová
Bude to asi taková "hutnější varianta pórkové polévky, kterou připravujeme doma. Polévka spíše výživová. A co děláte ze zbylého mletého masa ? Dlouho v lednici zůstat nemůže. Zkusím, třeba to bude chutnat i manželovi, který zeleninové polévky moc nemusí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...