Točí se První republika
Herec Jan Vlasák, jedna ze stěžejních postav seriálu, při natáčení druhé série. Foto: Česká televize

Točí se První republika

23. 11. 2016

Začalo natáčení pokračování oblíbeného seriálu První republika. Často se stává, že druhé série seriálů či díly filmů už nejsou tak kvalitní, jako ty první, které u diváků uspěly. Ovšem v dnešní době je běžné tyto takzvané „dvojky“ či „trojky“ natáčet, tak se můžeme těšit, zda a čím nás autoři tentokrát překvapí.

„Aféry, svár dvou zarputilých bratrů s temnou minulostí i kriminální zápletky. To vše diváci v pokračování uvidí,“ slibuje mluvčí České televize Alžběta Plívová.

Děj začíná tak, že se z vězení vrací jeden z bratrů. Je odhodlaný získat zpět pověst, respekt ve společnosti i úspěch v podnikání. Takto o své roli mluví představitel Jaroslava Valenty, herec Jiří Vyorálek, který se právě díky této postavě v prvním díle zařadil mezi nejznámější a nejobsazovanější herce současnosti:

„Za těch osm let měl Jaroslav spoustu času přemýšlet a pracovat na sobě. Myslím, že mu vězení v něčem pomohlo, ačkoli se stal temnějším. Samozřejmě zůstává ústřední konflikt mezi bratry, šlo o holku a takové věci se nezapomínají.“

Kde se dá štáb tvůrců seriálu potkat? Natáčí se v lomu v Koněprusích, na zámku ve Zruči nad Sázavou, na zámku Veltrusy, v pražských Jevanech a v pražské Invalidovně. Česká televize je v současné době výjimečná tím, že sází na historické výpravné seriály, které se dosud točily málo, protože jde o velmi finančně náročné záležitosti, do nichž se soukromým komerčním televizím logicky moc nechce. Je velký rozdíl točit seriál, který se celý odehrává v kulisách postavených v nějakém hangáru nebo seriál, kde postavy mají přesné dobové kostýmy a vše musí působit, jako by se divák přenesl sto a více let zpátky.

Zatím se zdá, že podobné projekty mají úspěch, například nedávno skončený seriál Já, Mattoni, výpravná historická sága, našel spoustu příznivců. Uvidíme tedy, jak se podaří navázat na předešlý podařený seriál První republika.

Jaké seriály máte rádi? Dáváte přednost těm historickým s uzavřenou dějovou linkou nebo těm nekonečným odehrávajícím se v současnosti? A který z těch, jež vznikly v poslední době, považujete za povedený?

Česká republika film
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
já sleduji velmi málo seriálů, ale První republika mně zaujala tak jako i seriál Já Mattoni. Oba se odehrávají na přelomu 18. a 19. století a já bych si přála prožít tak pár dnů v době o 100 let později. Mám pocit, že tehdejší doba nebyla tak hektická a také se mi líbí dobové oblečení či účesy.
Elena Valeriánová
První republiku jsme se zájmem sledovali, ale líbila s nám tak z 80 procent. Doufám, že alespoň tak se nám bude líbit i druhá řada. Pravidelně sleduji jen seriál Ulice, jinak žádný. Že jde nějak seriál Rapl netuším, pohledám ho a podívám se. Ráda se podívám i na kriminální seriály, ale nejsem pravidelný divák. Moc se mi líbil seriál Policie Modrava.
Květoslava HOUDKOVÁ
TV seriály sice nesleduji, ale náš městs. Zpravodaj nyní informoval, že ČT v našem městě natáčela epizodu do nového krimi seriálu "Komisař Max". V hlav. roli je Juraj Kukura, dále Igor Bareš a Pavel Kříž - je to spolupráce se slovenskou TV, režisér Jiří Chlumský. Natáčelo se v areálu naší samoobsluhy/jídelny a na přilehlém parkovišti. Ve Zpravodaji jsou záběry z tohoto natáčení. Konečně (jako za Jarosl.Dietla) bude mít seriál jen 13. dílů!! - tak určitě sledovat budu.
Zdenka Jírová
Nemám ráda nekonečné seriály, výjimku pro mne tvoří Ulice, ale ta je trochu jiná než třeba Ordinace. Americké seríály jsou otravné.
Jana Šenbergerová
Na seriály se moc nedívám, ale viděla jsem celý Já, Mattoni, i když historicky asi nebyl zcela korektní. Bylo zajímavé sledovat otce a syna v rolích otce a syna. Mile mě překvapil Rapl i Případy 1. oddělení, přestože kriminálky moc nemusím. Nemám na seriály vyhraněný názor. Někdy se mi líbí historický, jindy ze současnosti. Dost mě ovlivňuje, kteří herci v nich hrají. Z cizích se mi líbil Downton a zaujali mě Šílenci z Manhattanu. První republiku jsem viděla, takže jsem zvědavá na pokračování.
Marie Seitlová
Tak na ten se těším, koukala jsem se na něj a líbil se mi.
Karel Boháček
Tento seriál a Mattoni je velmi zdařilý seriál, nemám rád přihlouplé seriály jako Kosmo či Neviditelní. Některé vyzrají časem jako Rapl, ten se mi zpočátku nelíbil - dnes se na něj těším.
Ladislav Vesecký
Mám rád historii, ale nesmí se překrucovat.
Zuzana Pivcová
Zaujala mě nejvíc informace, že se mimo jiné natáčí na Invalidovně. Na "naší" opuštěné chátrající Invalidovně, jejíž osud je stále ještě ve hvězdách. Být jednorázovým dějištěm scény nějakého filmu, to je pro budoucnost této skvostné barokní památky opravdu málo. Kolikrát se zde v minulosti natáčelo! Kvalitní filmy i nějaký cizí akční paskvil. Ale jinak, seriály nic pro mě, i když nesou hrdý název, jako třeba zde První republika. Mě zajímají z novodobé historie jen dokumentární filmy.
Naděžda Špásová
Na první řadu jsme se dívali a docela se nám to líbilo, tak jsem zvědavá na pokračování. Seriál Já, Mattoni nás nijak neuchvátil, takže jsme ho po dvou dílech opustili. Na české seriály se téměř vůbec nedíváme, pouze na detektivní a to ještě podle autora a režiséra. Pravidelně sledujeme zahraniční produkci, většinou americkou, anglickou a francouzskou. Prostě si vybíráme a v žádném případě nesledujeme naše nekonečné slátaniny. Abych nebyla nespravedlivá, musím říct, že jsme se moc bavili u Marta a Věra a Kosmo. Ke koukání byly i seriály Neviditelní, nebo Na vodě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...